Egy különleges teás édesség: Earl Grey panna cotta

Tényleg pofonegyszerű desszert ez az Earl Grey panna cotta, és mi pontosan ezért rajongunk érte. Na meg azért, mert a tea valami nagyon különlegeset csinál ezzel az egyszerű, olasz édességgel.

Állítólag létezik egy brit szabvány a teák elkészítésére, amit 1980-ban adtak ki; ez részletesen leírja, hogyan lesz a tea a legtökéletesebb. Eszerint a tökéletes tea elkészítéséhez porcelán csészére van szükség, illetve minden 100 milliliter víznek legalább 2 gramm teát kell tartalmaznia, miközben a víz éppen 60 fokos. Most sem víz, sem porcelán nem szükséges, ez az olasz desszert nem foglalkozik az angolok szabályaival.

Olasz–angol koprodukció.
Olasz–angol koprodukció.haoliang

Hozzávalók 2 személyre

  • 3 deci habtejszín
  • 2 deci tej
  • 30 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 1 vaníliarúd
  • 3 lapzselatin
  • 2 filter Earl Grey tea
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd össze a habtejszínt és a tejet, add hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és egy csipet sót. Forráspontig melegítsd, majd amikor már forró, mehetnek bele a teafilterek. Mielőtt felforrna, tedd bele a zselatinlapokat is. Vedd le a tűzről, keverd addig, amíg a zselatin el nem olvad benne. Néhány perc után vedd ki a filtereket, majd ezek után tedd kivizezett tálkákba, így mehet a hűtőbe néhány órára.

kapcsolódó Teszt: filteres Earl Grey teák
Teszt: filteres Earl Grey teák

Ezúttal két eredményt közlünk, teaszakértőnk véleménye sokszor jelentősen eltért a laikus értékelésektől, így az ő rangsora külön látható.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ha csak egy őszi desszertet próbálsz ki idén, az ez a tökös-sajtkrémes legyen az

Fura kombó, mégis isteni lesz a végeredmény. A már bekevert tésztát egy kisebb tepsiben, de akár muffinformákban is megsütheted, mindkét változatban remek lesz. A tetejére narancslikőrrel elkevert tejszínhab vagy fahéjjal ízesített mascarpone illik a legjobban.

2021. október19., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Szőlővel és kekszből készül az egyik legegyszerűbb, tengerentúlról érkezett édesség

Egy doboz mag nélküli szőlőhöz az év bármely szakában könnyen hozzájuthatsz. Nálunk akkor készül leggyakrabban ez a desszert, amikor a vásárolt szőlő nem lett éppen a legédesebb – ebben a gyors édességben kifejezetten előny, ha egy kicsit savanykás.

2021. május8., 11:24

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

2021. október18., 12:52

Mustra