Gumicsizmás kaviár és pofán csapott paprikáscsirke

Szemerkélő eső, nyűgős sajtómunkások és kissé pikírt beengedőemberek - ezzel nyitott az idei Gourmet Fesztivál a Millenárison, ahova három napon át tódulni fog a nép, hogy megtudja, mit esznek egy sokcsillagos helyen, és miért zeng mindenki ódákat egy borsodi pizzériáról. Így tettünk mi is, magasszárú cipő felhúz, esőkabát felvesz és irány a fesztivál, ahol mindenki ott van, aki számít, és ahol egyébként a Sound után a legmagasabb a gumicsizmás jónők aránya. 

A Gourmet-n minden évben kiválasztanak egy nagyon klasszikus magyar ételt, amelyet a kreatív és executive séfek újragondolnak, átalakítanak vagy épp meghagyják a klasszikus variációt, és ezt is kínálják a látogatóknak. A felállás nem nagyon változott tavaly óta, fizetni paypassal vagy Festipay feltöltőkártyával lehet, a belépő 3500 Ft, ezért jár egy csésze Nespresso, egy Spiegelau borospohár, és - ha sikerül az első ezer vendég közé bekerülnie -, akkor egy street food falatka, egy pohár Hungária Extra dry pezsgő és egy BBC Good Food magazin. 

A rendezvényen tényleg ott van szinte minden étterem, akikről olvasni lehet, jöttek szerencsére sokan vidékről is, sőt maga az újabban Lázár Chef néven nyomuló celebséf, Kovács Lázár is kivonult glutén- és tojásmentes fish&chipsével, ami már eleve olyan perverznek hangzik, mint a vegetáriánus pecsenyezsír. 

Az ember egy ilyen fesztiválon egyet tehet: fog egy csomó pénzt, végigeszi meg -issza azokat a helyeket, amiket régen ki akart próbálni, majd megállapítja, hogy tök feleslegesen szórt el tizenezer forintot a szuvidolt, dehidratált, gőzölt csodákra. Azért, ha szerencséje van, akkor talál egy-két olyan helyet, ahová szívesen visszatér majd.

Mi macaron harmónizációs workshoppal indítottuk a délutánt, amely arról szólt, hogyan érvényesülnek és egészítik ki az ízek egymást, és miért jó a Nespresso kávé. Ez utóbbi mondjuk annyira nem hozott lázba, mindenki döntse el, mennyire jön be neki George Clooney kedvenc kávéja, mindenesetre megkóstoltuk a cascara-t, mely a kávégyümölcs lehántolt és megszárított héja, és amiből egy igen izgalmas teaszerű, de erősen koffeines italt készítettek nekünk. Nem lepődnénk meg, ha hipsterkörökben idén nyáron a cascara lenne a legtrendibb ital, és hamarosan átalakított volgákból árulnák a hűtött cascarát biocitromfű kivonattal és eviani jégkockával. 

Pezsgő továbbképző

11-15 fokban tárolja

Nap ne érje

Ne fagyassza

Inkább tegye jég közé

Ne durrantsa

60 fokban tartva, csavarással nyissa

Fehérboros pohárban tálalja

45 fokban öntse a pohárba

10-12 fokon fogyassza

forrás:Kreinbacher

 A kávé után még nem áztunk el annyira, hogy ne menjünk el kicsit pezsgőzni, főleg azért, mert egyrészt Magyarországon készült tradicionális pezsgőt kínáltak, ráadásul nagyon kíváncsiak voltunk, mit lehet kihozni egy somlói furmintból. A Kreinbacher birtokon egy champagne-i pincemester, Christian Forget útmutatásával készülnek a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők, amikkel - reményeik szerint - majd sikerül elérni, hogy ne csak szilveszterkor és nagy családi ünnepen kerüljön elő a pezsgő a hűtőből. Mi ezzel egyet tudunk érteni, persze ehhez az is kéne, hogy az édes pezsgőket örökre száműzzék a polcpokol legmélyebb bugyariba,és ne csak a BB meg a Hungária Extra Dry jelentse a magyar pezsgőkínálatot. A pezsgőzselés kaviárt az Arany Kaviártól kóstoltuk, megvan benne minden, amiért rajongani lehet, és ami után azon lehet filózni, hogy na, tényleg ilyet eszik, aki már nem tud mire költeni...? 

Persze nem csak kaviárt kóstoltunk, hanem sok-sok csirkepaprikást, már ahol volt, és kénytelenek voltunk megállapítani, hogy a Costest szinte mindenki más megverte, annyira semmilyen ételt sikerült kreálniuk - francia biocsirke ide vagy oda. Az enyhén száraz kenyéren lépjünk túl, de az al dente burgonyát egyszerűen nem értjük, ráadásul az sem tiszta, hogy a mellé kínált paprikás alaplét hogyan kellene fogyasztani, és főleg mivel. Szeretjük, amikor a szakácsok kreatívak, de baromi jó lenne végiggondolni, hogyan fogja megenni az ételt az a szerencsétlen, aki kiperkál 1290-et érte. 

Zseniális volt viszont Csatlós Máté koktélja, aki a Spirit of Kioskban keveri az italokat. A Roz Maris (rozmaring, érlelt almapálinka, görögdinnye, préselt almalé és citrus,), ami végre nem egy túlédesített lötty volt, hanem egy izgalmas, fűszeres ital, ami persze ezerszer jobb lett volna, ha ragyogó napsütésben isszuk, de ezt még ő sem tudta megoldani. 

Gourmet fesztivál

Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

2015. május 21 – 24. 12-23:00 óráig

Napijegy: 3500.- bérlet 7500.-

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra