TRX edzés kezdőknek: hozza magát formába!

Cikksorozatunkban kezdők számára mutatjuk be a TRX használatát és egy új mozgásforma hatását az általános erőnlétre.

Konditerem, a konditerem nélkül – ezt ígéri a TRX edzés, amely egy hordozható és bárhol rögzíthető hevederrel helyettesíti a súlyzók és gépek sokaságát. De elég a saját testünk és a TRX a fittségi állapotunk növelésre? Kipróbáltuk!

Eleinte komolyan kételkedtem benne, hogy egy felfüggesztett hevederen való egyensúlyozás felér egy igazi edzéssel, ezért kissé szkeptikusan, ám ennek ellenére óriási kíváncsisággal ugrottam neki az első TRX órának. Ahogy a legenda tartja, az amerikai hadsereg fejlesztette ki az eszközt, hogy a katonák bárhol, bármikor edzhessenek és fittek maradjanak, a sikere pedig behálózta az egész világot. Mivel még képzeletben sem szeretném összemérni az erőmet egy hivatásos tisztével, ezért az feltételezhető volt, hogy ez a heveder bizony tud valamit. 

Megbeszélés Gaál Attilával, az F&M fitness and more személyi edzőjével.
Megbeszélés Gaál Attilával, az F&M fitness and more személyi edzőjével.Fotó: Velvet/F&M fitness and more

Na jó, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy heti kétszer-háromszor megfordulok konditeremben, tehát nem vagyok teljesen kezdő, és azért némi fogalmam volt róla, hogy mi is az a TRX. De még így is komoly fejtörést okozott, hogy a videókon egyszerűnek tűnő gyakorlatok elvégzése után vajon mitől is lennék fáradt. Aztán amikor Gaál Attilával, az F&M fitness and more személyi edzőjével elkezdtük az edzéseket, hamar befogtam a számat. 

Hat alkalommal látogatom meg Gaál Attilát, akivel minden egyes órán más izomcsoportot/izomcsoportokat céloztunk meg. És akkor nincs más hátra, mint előre: vagyis lássuk azt a TRX- edzést.

Első óra: Bicepsz-tricepsz

Bemelegítés

Az órát bemelegítéssel, átmozgatással kezdtük, majd jött egy kis kardió. Kiindulásként egy intervall gyakorlatsorral indítottunk, hogy kellőképpen bemelegedjünk a gyakorlatokhoz. A 40 másodperc munka-20 másodperc pihenő nem hangzik vészesen, de négy kör után már igencsak megérzi az ember. 

Guggolásból felhúzás  tricepsz nyújtással: 

Ezt követően a gyakorlatokat izomcsoportra bontva, felváltva végeztük, szintén Tabata edzésmódszerrel, vagyis 40 másodperc munkát 20 másodperc pihenő követett 4 percig. 

Biceps curl (bicepsz hajlítás) 

Fogjuk meg a TRX-et, dőljünk hátra, karjainkat nyújtsuk magunk elé. figyeljünk rá, hogy a törzsünk egyenes legyen, a hasat feszítsük meg. A tenyerek felfelé néznek, miközben lassan, a homlokhoz húzzuk a hevedert. Figyeljünk rá, hogy könyökünket magasan tartsuk, minél közelebb egymáshoz a váll vonalában. 

Biceps curl
Biceps curl

Meg kell mondjam, itt is nagyon hasznos a személyi edző jelenléte. Nemcsak az állandó jókedve motivált egy-egy fárasztóbb gyakorlatot végigcsinálni, de jól jött akkor is, amikor nagy magabiztosságomban meg voltam győződve arról, jól csinálom a gyakorlatokat. Hát hiszen már nagyon sokszor próbálgattam egyedül, sőt, a neten is utánanéztem. Csak egy-két lényeges pontot nem vettem figyelembe. És igaz, ami igaz: egy-egy apró jó tanács –  mint például, hogy gyakorlat közben próbáljam hátra szorítani a vállaimat, úgy, hogy a két lapockát közelítsem egymáshoz –betartása után ezerszer jobban éreztem a gyakorlatok hatását. 

Triceps press

Triceps press
Triceps pressFotó: Velvet/F&M fitness and more

A felfüggesztésnek háttal állunk, a törzs itt is egyenes, feneket és hasat feszítjük. A kezeket a könyök hajlításával a homlokhoz engedjük. Figyeljünk rá, hogy a könyökök minél közelebb legyenek egymáshoz.

Triceps kickback

Triceps kick back - Ahogy a fejtartásomon is látszik, itt nagyon koncentráltam, számomra talán ez a gyakorlat volt a legnehezebb.
Triceps kick back - Ahogy a fejtartásomon is látszik, itt nagyon koncentráltam, számomra talán ez a gyakorlat volt a legnehezebb.Fotó: Velvet/F&M fitness and more

Továbbra is szemben állunk a felfüggesztéssel, a felkar a törzs mellett leszorítva van, a tenyerek befelé néznek. Alkar néz előre felé, és tricepszet nyújtjuk, ahogy leengedjük magunkat. Alkar a felkarral egy vonalba érkezik, majd vissza kiinduló helyzetbe.

Biceps curl single arm

Biceps Curl (single arm)
Biceps Curl (single arm)Fotó: Velvet/F&M fitness and more

A felfüggesztésre merőlegesen állunk zárt állásban. Kar nyújtva oldalsó középtartásban, majd a gyakorlat végrehajtása közben a bicepszünk segítségével hajlítjuk a karunkat, és jön a kéz a halántékunkhoz, miközben ügyelünk rá, hogy a csuklónk nem törik meg. Törzsünket továbbra is egyenesen tartjuk.

Egy kis móka a végére

Ráadásképpen – szerintem csak a kezdeti szkeptikusságom miatt – az edzőm egy kis mókával lepett meg a végére: biceps curl-t gyakoroltuk továbbra is, csak éppen fit ballon. Ezt tényleg senki ne próbálja ki otthon egyedül, én elsőre majdnem hatalmasat borultam. Azonban amikor belelendültem, (egy kis segítséggel, ahogy a képen is látszik) éreztem, ahogy az egész törzsem dolgozik. 

Biceps curl fit ballon: Egyedül ezt a gyakorlatot senki ne próbálja meg otthon. Ha nincs ott Gaál Attila én is majdnem hatalmasat estem.
Biceps curl fit ballon: Egyedül ezt a gyakorlatot senki ne próbálja meg otthon. Ha nincs ott Gaál Attila én is majdnem hatalmasat estem.Fotó: Velvet/F&M fitness and more

Nemcsak azzal tudunk könnyíteni/nehezíteni egy-egy gyakorlaton, ha előrébb vagy hátrébb állunk a felfüggesztéshez képest, hanem azzal is, hogy a lábfejünket hogyan tartjuk. A teli talpas megoldással szemben Gaál Attila javaslatára kipróbáltam úgy, hogy a sarkamon álltam, miközben a combra jól ráfeszítettem. Volt másnap izomláz, nem mondom. Egyben azt is határozottan állíthatom, hogy nem csak megszerettem ezt az edzést, de egyenesen a szerelmese lettem. Legközelebb a kerekebb fenékért és a lapos hasért dolgozunk.

Sorozatunk második részét itt, a harmadik részét itt olvashatja!

Tipp Gaál Attilától

A TRX-szel bárki tud edzeni, nemtől, kortól és súlytól függetlenül. Teljesen mindegy, hogy valaki fogyni vagy épp szálkásodni szeretne, hiszen itt saját testtel dolgozunk és magunk állíthatjuk be az ellenállást, vagyis, hogy mennyire legyen nehéz egy gyakorlat elvégzése. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra