SZÜLŐSÉG

Babák a rács mögött: anya-gyerek körlet a börtönben

Mártonffy Zsuzsa 2014. november 20., csütörtök 14:38

Az udvart magas betonfal keríti, rajta a Micimackóból vett színes rajzok, fölötte szögesdrót. A szárítón apró, színes babaruhák. Az épület kapuját őr nyitja, de benn járókák, etetőszékek, babakocsik fogadnak. Börtönben vagyunk: a kecskeméti börtön anya-gyermek körletében. Ez az ország egyetlen intézménye, ahol a szabadságvesztésüket töltő anyák együtt lehetnek kisbabájukkal.

A 2002-ben átadott körletben húsz anyának van hely. A teltház ritka: jelenleg nyolc elítélt anya van benn kisgyermekével, egyikük ikrekkel. „Az édesanya fogvatartott, de a baba szabad ember” – magyarázza a sajátos elhelyezés alapjait dr. Zakhar Tibor bv. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A körletben szeretnének ideális feltételeket adni a csecsemők nevelkedéséhez: habár anyjuk szabadságvesztését tölti, a babának joga van vele lenni, és mindent megkapni, ami az egészséges fejlődéshez szükséges.

2011 04 29 029
Fotó: Kecskeméti börtön
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön is azt hitte, évi egy rákszűrés ingyenes?

pp 2014. november 19., szerda 12:54

Egészségtudatos barátnőnk egy év után ismét elballagott a kerületi szakrendelőbe a nőgyógyászhoz, rákszűrés céljából. Nem volt különösebb panasza, csak hát annyi mostanában a méhnyakrákos eset, és általában azt lehet olvasni, hogy évente javasolt a szűrés.

A sokk akkor érte, amikor a doktor úr sűrű bocsánatkérések közepette kifizettette vele a vizsgálatot, a TB ugyanis csak háromévente fizeti a méhnyakrák szűrést. Akkor hogy is van ez? Ingyen szűrnek vagy nem ingyen? Fizeni kell, amikor vezetjük a halálozási statisztikát? Botrány! És egyáltalán, most akkor évente kell járni vagy háromévente? Mennyit kell fizetni? Én kétévente járok, hogyhogy eddig nem fizettem? Megkérdeztük a hivatalos szerveket, elolvastuk a statisztikákat, utánanéztünk az ajánlásoknak, és megpróbáltuk érthetően összefoglalni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez idén Magyarország legjobb társasa

etelka 2014. november 18., kedd 09:07

A kis herceg 71 éve hódította meg a világot, most pedig társasjátékként kapott díjat, ugyanis a Magyar Társasjátékos Egyesület ennek a játéknak ítélte idén a legjobb magyar kiadású társasjátéknak szóló díjat.

A versenyen az utóbbi két naptári évben megjelent magyar kiadású társasok indulhattak. A zsűri idén 81 játék közül kereste azt, mely a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt élvezetes lehet, a tíz finalista társasjátékot itt nézhetik meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vélemény: ha én lennék felsőoktatási államtitkár

Bakos Eszter 2014. november 17., hétfő 14:59

Múlt héten ebben a cikkben Palkovics László felsőoktatási államtitkár megosztotta velünk, hogyan tervezik átalakítani a felsőoktatás rendszerét, és azt is elárulta, mi a véleménye a nyelvtanulásról. Ha így tette, hát jól tette, szerencsére ez egy szabad ország, úgyhogy ma én következem.

Az elhangzottak alapján az államtitkár úr két alapvetése:

1. Minden ember halandó.

2. Aki nem tud megtanulni egy idegen nyelvet középfokú szinten 12 év alatt, az lusta. Rengetegen nem tudnak megtanulni egy idegen nyelvet középfokú szinten 12 év alatt. Rengeteg ember lusta.

Megpróbálok óvatosan fogalmazni. Egyrészt azért, mert ha nem teszem, akkor nagyon gyorsan befejezném a mondandómat, lenne benne még egy-két obszcén szillogizmus, meg metaforák meg ilyenek, amiket a Fradi meccseken tanultam, még amikor apámmal bérletesek voltunk. Az is jó, főleg, hogy remek levezetése a stressznek, de azért mégis, legyen az embernek tartása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerek+hasmenés - eligazítás szülőknek

pp 2014. november 16., vasárnap 13:50

A gyerek szeptember közepe óta bölcsődébe jár, így természetesen már átesett néhány vírusfertőzésen – sajnos a közösségbe kerülés ezzel is jár. Az első egy hasmenéssel járó kór volt, ami három napig tartott hétvégén, vagyis épp, mire elindultunk a gyerekorvoshoz, abbamaradt. Addig is józan eszünk szerint viszonyultunk a kérdéshez (diéta, sok folyadék). De mit tanácsol az orvostudomány hasmenéses gyerekbetegségek esetén? Összeszedtük a fő szempontokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit elárul rólunk a gyerekünk (és amit nem)

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. november 15., szombat 14:04

Vannak szülők, akik nyíltan kimondják, a gyereknek teljesíteni kell, hogy büszkék lehessenek rá, míg más szülők filozófiája, hogy hadd legyen a gyerek olyan, amilyen, nem az a lényeg, hogy rájuk, mint szülőkre jó fényt vessen. Valójában azonban senki sem teljesen mentes attól, hogy szeretné, ha a gyerek viselkedése jót árulna el róla. Lehet, hogy nem szerepelteti erőltetetten a csemetét, nem mondatja fel vele vendégségben a legfrissebben tanult verset és nem énekelteti, de azért mindenkinek vannak olyan gyenge pontjai, aminél felmerül benne: te jó ég, mit gondolhatnak most rólam, hogy nevelem ezt a gyereket?

Nagyon különböző, ki mire érzékeny, és az is, hogy mennyire, ez persze összefügg azzal, mennyire igényli valaki a külvilág elismerését arról, hogy jó szülő. A gyerek viselkedése tényleg sokat elárul arról, rendben van-e a család, ahol nevelkedik, de sok a félreértés e téren: gyakran olyasmiről is úgy gondoljuk, rossz fényt vet ránk, ami nem az elhibázott nevelésről szól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesen napi harmincszor lőttem be magam a zenével

Nagy Szilvia 2014. november 14., péntek 15:28

Emlékeznek a szerhasználó várandós nőknek segítséget nyújtó Józan Babák Egyesületre? Idén májusban tőlük kért segítséget az akkor még erősen drogfüggő, 22 éves Réka is (nevét megváltoztattuk – a szerz.). A fiatal lány prostituáltként dolgozott Németországban, amikor megtudta, négyhetes terhes. A várandósságot nem tervezte, ezért úgy döntött, gyűjt egy kis pénzt, és abból Magyarországon kifizeti az abortuszt. Két hónapos terhes volt, amikor hazajött, de orvoshoz már nem jutott el, mert két nappal a hazaérkezése után belőtte magát. Akkor már egy hónapja tiszta volt. Nem tudta, mit adtak neki, csak később jött rá, hogy valószínűleg [a dizájnerdrogok esetében sokszor maguk a szerhasználók sem tudják pontosan, mit fogyasztanak – a szerz.] a zene néven futó dizájnerdrogot kapta. Most, hogy túlvan az elvonón és megszülte kislányát, azt mondja: soha többé nem lőné be magát vele, mindennél szemetebb drog. Réka most egy vidéki anyaotthonban lakik, és nyelvvizsgákról, saját albérletről álmodik, meg arról, vigyáz a húgára, hogy ne jusson olyan sorsra, mint ő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb középiskolák - ide küldje a gyerekét!

Koncz Andrea 2014. november 14., péntek 09:04

A 100 legjobb középiskola rangsorát tette közzé a HVG kiadó legújabb toplistás kiadványa, a gimnáziumokat és szakközépiskolákat hét részrangsor (kompetenciafelmérések eredményei, érettségi eredmények és felvételik sikeressége) összesített eredményei alapján rendezték sorba a szerkesztők.

Számomra nagyon érdekes tanulsága a toplistának és az azt kísérő elemzéseknek, hogy a 20 évvel ezelőtt még tökéletesen megszokott tagolás - vannak erősen humán és erősen reál iskolák - eltűnni látszik, a csúcsintézmények egyaránt meggyőzően jól teljesítenek mindkét területen. Ez alól nyilvánvalóan ki kell vonni a nyelvi érettségik eredményeit - a kéttannyelvű iskolák fölénye ebben megkérdőjelezhetetlen.

Arra gondoltunk, a csúcsintézmények felsorolása mellett szülőként érdekes az is, hogyan teljesítettek az egyes iskolák a részeredményekben, mekkora az átfedés az alkategóriák és az összesített élbolya között. Egyébként elég nagy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Jó napot kívánok, drogos vagyok, és terhes"

Nagy Szilvia 2014. november 13., csütörtök 19:01

Aki gyereket vár, az nem iszik, nem dohányzik és legfőképpen nem drogozik. De mi van azokkal, akik mégis? Nekik, a szerhasználó és szociális, egészségügyi, anyagi gondokkal küzdő várandósoknak próbál segítséget nyújtani országszerte Budapest nyolcadik kerületéből, Józsefvárosból a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány és a Józan Babák Egyesület által 2006-ban életre hívott kezdeményezés, a Józan Babák Klub 

A projekt vezetőjével, Oberth Józseffel a felújított Kálvária tér buszmegállója mellett, az új információs épületükben beszélgettünk. Az épületet csak nemrég vették át, odaérkezésünkkor is épp a berendezéssel foglalatoskodtak, közben pedig további két helyszínen próbáltak jelen lenni, az ügyfélszolgálatukon és egy közeli játszótéren.

Oberthék nemcsak a várandósoknak, hanem a kerületi lakosoknak is igyekeznek segítséget nyújtani, igaz, mint mondta, előbbire jóval több energiájuk megy el. És bár úgy tűnhet, nehéz feladat a droghasználó terhes nők segítése, ellátásuk szervezése, valójában mégsem nagy ördöngösség: Oberth szerint ugyanis hatalmas bennük a motiváció egy józanabb, kiegyensúlyozottabb életvitelre, az anyaság kiteljesítésére, és ennek eszközeként – akár súlyos függőségben is – a leszokásra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Andrew Wakefield és a nagy autizmusoltás-kamu

Kovács Emese 2014. november 12., szerda 11:35

Sokszor,több cikkben is utaltunk már arra, hogy az a kutatás, amely alapján az MMR oltást (és tágabban, a védőoltásokat általában) oltásellenes körökben összefüggésbe szokás hozni az autizmussal valójában hamisított volt. De külön erről a történetről még nem írtunk. Eddig, mert most itt van Wakefield "doktor" és a kamukutatás története.

1998 februárjában jelent meg a világ egyik legrangosabb orvosi magazinjában, a Lancetben az a cikk, amely oly mértékben ásta alá hosszú évekre az emberek védőoltásokba vetett bizalmát, hogy az egészségügyi szakemberek olyan betegségek ismételt, járványszerű terjedésétől tartottak, mint a kanyaró vagy a szamárköhögés, melyek pedig már hosszú évek óta nem jelentettek igazán veszélyt a gyerekek tömegeire, legalábbis a nyugati társadalmakban. A cikk főszerzője, egy Andrew Wakefield nevű londoni orvoskutató azt állította, hogy egy 12 gyerek bevonásával végzett vizsgálatának eredményei szerint ok-okozati kapcsolat mutatható ki az MMR-oltás (ez egy kombinált, a mumpsz, a kanyaró és a rubeola ellen védő oltás, amit 1988-ban vezettek be Nagy-Britanniában) és az autizmus, illetve a súlyos vastagbél-gyulladás kialakulása között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

ADHD: már másodikban lemaradhat a gyerek

pp 2014. november 11., kedd 14:50

A hiperaktív figyelemzavarban (ADHD) szenvedő gyermekek iskolai teljesítménye érthető módon rosszabb lehet az egészségesekénél, hiszen épp az az egyik fő tünetük, hogy képtelenek huzamosabb ideig fókuszáltan figyelni – ez pedig még az általános iskolai tananyag elsajátításához is szükséges.

Egy új kutatás szerint a különbség nagyon hamar, már általános iskola második osztályban megfigyelhető: a másodikos ADHD-s gyerekek több területen is alulmaradnak kortársaikhoz képest és egyéb viselkedészavarok is megfigyelhetőek náluk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekeiket a hittel gyógyító idióták

Kovács Emese 2014. november 10., hétfő 19:17

Akinek beteg a gyereke – főleg, ha súlyos, életveszélyes betegséggel, kórral küzd –, az mindent megtesz a gyógyulásáért. A világ tehetősebb felén a legtöbb szülő a nyugati orvoslás eszközeihez fordul ilyen esetben – okkal, hiszen a legnagyobb esélyt ez nyújtja –, van azonban a szülőknek egy olyan csoportja, amely elutasítja ezt a fajta segítségét, és a hit erejére, isteni csodára, beavatkozásra bízza, bízná a gyerek gyógyulását.

Zuhanó repülőn nincs ateista, szokták mondani, és valószínűleg például a rákbeteg gyerekek szüleire is igaz ugyanez, teljesen érthető módon. A gond akkor van, ha valaki kizárólagosan egy felsőbb lény, hatalom kezébe helyezi a gyereke életét, és teljes egészében tőle várja a gyógyulását, ha pedig ez nem következik be, kijelenti, hogy „ez volt Isten akarata“.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így beszéljünk nehéz témákról a gyerekkel

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. november 9., vasárnap 18:03

Minden szülőnek van valami mumusa, amiről nem tudja, hogyan beszéljen a gyerekkel. Hogy ez mi, az azonban nagyon változatos. Van, akinek a szexuális felvilágosítástól kezd izzadni a tenyere, míg más azt mondja, addig jó, míg ez a legnagyobb problémánk, és nem kell betegségről, halálról beszélni. Megint más akkor érzi nehéznek a témát, ha ütközni lát bizonyos szempontokat: szeretné, ha a gyerek tisztelné a tanítónőt, akit azonban ő sem tart sokra, mert buta. Aztán van az a helyzet, mikor szívesen lennénk őszinték a gyerekkel, csak félünk, hogy amit mondunk, olyan fülébe jut, akiébe nem kellene. Ha azt kérdi csemeténk, miért tántorgott olyan bizonytalanul Erzsi néni, nem lesz-e kellemetlenség abból, ha megmondjuk, hogy azért, mert alkoholista, és be volt rúgva?

Miért is rettegünk bizonyos kérdésektől? Úgy gondolom, alapvetően három oka van a félelmeknek. Az egyik, hogy nekünk magunknak nehéz a téma, zavarban vagyunk tőle, vagy bizonytalanok vagyunk, jók-e a válaszaink. Másik, hogy félünk, a gyermek számára túl terhes a téma. Ez az, mikor azt szeretnénk, hadd élvezze egy kicsit a gyerekkort a csemete, és ne kelljen ilyesmivel találkoznia. A harmadik, mikor valamilyen látszatot szeretnénk fenntartani. Például, hogy mi magunk sem vettük észre Erzsi néni alkoholizmusát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legfurcsább gyerektörvények Amerikából

Becca 2014. november 9., vasárnap 13:03

Tudta, hogy Washingtonban tilos a nyalókázás, hogy Alaszkában szigorú jogszabályok korlátozzák a hóember-építést, és létezik olyan gyerekparadicsom is valahol a világban, ahol a szülők nem tilthatják a pocsolyaugrálást a gyerekeknek?

A világ legfurcsább, gyerekekről szóló jogszabályaira találtunk az ugyvedipraxis.hu oldalon, és most meg is osztjuk önökkel, hadd szórakozzanak legalább olyan jól rajtuk, mint mi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Negyvenhez közelítő férfi spermája

Gantner Ádám, író 2014. november 8., szombat 15:35

Negyvenhez közelítve bármennyire is fickósnak érzi magát a férfi, magában, titokban, (liberáliséknál nyíltan és felvállalva) komoly párkapcsolatában is ugyanúgy stíröli a csajokat, mint kölyökkorában, hiába a jóleső nemi gerjedelem, ha a spermája már nem a régi. Keserű felismerés a macsó társadalom hím tagjainál a férfiöregedés előszeleként, ha a spermájuk gyengécske minőségére kerül szó, akár négyszemközt, akár hivatalosan. Persze eleinte még semmit sem tudhatnak biztosan. Csak találgatnak, sötétben tapogatózva. Szemérmesen.

Negyven küszöbén azért a legmakacsabb, legkevésbé sem gyerekpárti, későn érő férfitípust is el-, elkapja a pánik, hogy megfelelő utód nélkül tengeti tovább a haszontalan, földi létét. Komoly kapcsolatot negyven idusán nem sokáig lehet kihúzni a gyerektéma felvetése nélkül, közösen sóhajtozva a nagycsaládos életérzésről, vizitálva a szintén gyerek nélküli ismerős párokat.

A férfiak nagy többsége még várna, időt kérne, hogy valóban felkészüljön az apaszerepre, nekidurálja magát az elhatározáshoz. Végre a férfi letisztázza magában, hogy szia a régi életének, új szakasz kezdődik, felelősséget vállal. Keletkezik a közös szándék, papír és ceruza, fejléces papíron jobbra a lány nevek, balra a fiú nevek felvésve. És akkor érkezhetnek menetrendszerűen az első csattanósabb pofonok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Hat lehangoló dolog Németországban

kh 2014. november 6., csütörtök 21:53

Sokan úgy vélik, ha egy külföldre szakadt magyar rácsodálkozik arra, hogy máshol jobban működnek a dolgok, az egyenlő a hazaköpködéssel. A korábbi cikkemet ellensúlyozva ezért most összeszedtem azokat a dolgokat is, amik lehangolóan hatottak ránk Németországban az elmúlt öt hónap alatt. Átlátunk a rózsaszín ködön: keletnémetország bizony bűzlik a kutyaszartól, és a közhiedelemmel szemben nagyon lusták az emberek. 

Már a gyerekeket is rosszul etetjük

LS 2014. november 6., csütörtök 13:22

A gyerekek harmada nem kap reggelit otthon - ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Nestlé közös kutatásából

A kutatásban 4-10 év közötti budapesti és kecskeméti gyerekek táplálkozási szokását vizsgálták, 800 fős reprezentatív minta keretében.

Tehát, minden harmadik gyerek a tízóraiig nem eszik. Ez annak fényében meglepő, hogy a szülők túlnyomó többsége tisztában van vele, milyen fontos (lenne) a reggeli. Hogy miért nem kapnak enni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahogy a képügynökségek látják a családi életet: vicces

mzd 2014. november 5., szerda 18:20

A stock (ügynökségi) fotók jók. Gyönyörűen lehet velük illusztrálni cikkeket, megtörik a szöveget, így könnyebb olvasni, de ami a legfontosabb: mindig pontosan a valóságot ábrázolják, lehet nevetni rajtuk. Egyik nagy kedvencünk az AwkwardStockPhotos oldal, ami azokat a képeket gyűjti, amik értelmezhetetlen koncepcióval (például újságot olvasó grillcsirke vagy a pasija ujját kétméteres sövénymetszővel levágni készülő nő) rendelkeznek.

Nemrég viszont belefutottunk egy olyan cikkbe, ami a terhes nőkről, illetve a családokról készült beállított képeket figurázza ki olyan képaláírásokkal, amik ellentmondanak a „valós élettel” – legyen szó arról, hogy miként viselkednek a gyermekek fogmosás vagy vacsora közben. A poszt annyira megihletett minket, hogy saját gyűjtésbe kezdtünk: a GettyImages fotói közül válogattunk, és láttuk el őket feliratokkal. Mert a családban mindig pont olyan az élet, mint a képeken. Ugye önöknél is így megy ez?

Jól rajzol a gyerek? Nyerjenek vele!

Dívány 2014. november 5., szerda 15:00

A Dívánnyal, Velvettel, Index-szel is egy csoportba tartozó Otthontérkép mindannyiunkat legyorsult idén a karácsonyi készülődéssel, ennek keretein belül rajzpályázatot hirdetnek gyerekeknek. A három korosztályban kiírt rajzverseny témája a "karácsony otthon", a beküldött műveken szerepelhet egy régebbi közös ünneplés, vagy akár az is, hogy az idei karácsonyt milyennek képzeli a gyerek.

A versenyben bárki indulhat ha már betöltötte a két éves kort, és nem több mint tizennégy éves. Az Otthontérkép szakmai zsűrije három korcsoportra bontva értékeli a legjobb rajzokat majd, és mindhárom csoportban az első 3 helyezettet díjazzák. A legjobb pályamunkákat az Otthonterkep.blog.hu-n mutatják be december 5-én.

A konkrét nyeremény mellett a pályázat dicsőséget is hozhat, a legjobbakból készítik majd el azokat a képeslapokat, amelyekkel a CEMP csoport kíván idén boldog karácsonyt mindenkinek, vagyis, mi, itt a Díványnál, Velvetes nővéreink és Indexes testvéreink is ezzel kívánnak majd boldog ünnepeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hékás, kispapa-szett nélkül nincs apás szülés!

etelka 2014. november 4., kedd 11:48

Hallott már a kispapa szettről? És ha azt mondom Apás szülés szett? Fogalma sincs miről beszélünk?

Magyarországon sok kórház szabályozza azt, hogy pontosan milyen ruhában lehet jelen lenni a szülésnél, vagy éppen látogatni az intenzív osztályon. Tizenéve ezzel még senki nem foglalkozott, legalábbis az általam látogatott budapesti kórházakban maximum egy többször használatos köpenyt kellett felvenni, amit Béla bá, az előző látogató levetett. Aztán volt az az időszak is, amikor egyes szülészetek olyan jó helyzetben voltak, hogy ingyen az apák rendelkezésére tudták bocsánati ezeket a csomagokat. De egyre kevesebb osztály engedheti ezt meg magának, és egyre több helyen a szülőket kérik arra, hogy szerezzék be a szükséges ruhacsomagot.

Azt jó tudni, hogy évente 90-100.000 ember fertőződik meg a kórházakban, amely 10 milliárd forint többlet ápolási díjat ró a kórházakra, a Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint. A steril, egyszerhasználatos szettek használata tehát logikus, és valószínűleg közgazdaságilag is indokolt. Az más kérdés, hogy a kórházak szülészeteinek általában egyáltalán nincs rá pénze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem vicc, terhesen tényleg összemegy az agy!

pp 2014. november 3., hétfő 15:46

Közhely, hogy a nők a terhesség alatt kicsit megőrülnek, figyelmetlenek lesznek, állandóan aludni akarnak, aztán meg hirtelen felpörögnek, és ez mind semmi ahhoz képest, ami a szülés után történik. Mindannyian láttuk már, hogyan változnak addig racionális, éles eszű közgazdász és fizikus barátnőink szórakozottan gügyögő anyaállattá.

Én mondjuk az első hetekben a kialvatlanságnak és a bezártságak tudtam be, hogy beszélgetés közben nem jutottak eszembe alapvető szavak és kifejezések, illetve egy napra a mosógépben felejtettem a mosott ruhát . Louanne Brizendine, a Kaliforniai Egyetem pszichiáter professzora szerint azonban mindezeknek biológiai oka van: a nők agya átalakul, többek között összezsugorodik a terhesség alatt. De nem kell pánikba esni, úgy fél év múlva visszanyeri eredeti méretét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tél, fülfájásszezon és a tudnivalók

Kovács Emese 2014. november 2., vasárnap 17:06

Közeleg a tél, lassan megtelnek a fül-orr-gégészetek várói fülfájós gyerekekkel és szüleikkel. A fülfájás nem véletlenül sok szülő rémálma: a fülgyulladásra hajlamos gyereket évente akár több alkalommal is el kell vinni szakrendelésre, ahol többnyire hosszú órákig kell várakozni, mielőtt orvos látná a gyereket, ráadásul a fület érintő betegségek általában igen fájdalmasak.

Gyermekkorban leggyakoribb a középfül, illetve a külső hallójárat gyulladása. Utóbbit azonban legtöbbször a hallójáratba került víz vagy a felhalmozódott fülzsír, a rosszul kivitelezett fültisztítás okozza, ezért itt most az előbbire koncentrálunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Köszönés helyett már toltam is le a bugyimat

pp 2014. november 1., szombat 17:29

Ha nem megy a teherbe esés, az ember egy idő után meddőségi centrumba kezd járni, ahol hosszas kivizsgálást követően a mesterséges megtermékenyítés valamilyen formájában fog részt venni. Ugyan a meddőséggel küzdő párok esetén nagyjából egyenlő arányban fordul elő a női és a férfi meddőség, a szükséges beavatkozások mindkét esetben nagyobb mértékben veszik igénybe a nő szervezetét.

Részben ennek is köszönhető, hogy a teherbe esési nehézségek, meddőség diagnózisa, a kivizsgálások és a kezelések főként a nők esetében vezetnek testképzavarokhoz, de legalábbis a testtel kapcsolatos, megváltozott viszonyhoz. Erről a témáról mégis keveset beszélünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó együttműködés a szülők között - milyen az?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. október 31., péntek 17:42

A család egy rendszer, ez gyakran elhangzik, de nem biztos, hogy egyértelmű, mit is jelent ez, és mi következik belőle a gyereknevelésre vonatkozóan. Többek közt azt jelenti, hogy a család nemcsak kétszemélyes kapcsolatokból áll, hanem minden tag viselkedése, személyisége a teljes családra hat. Például, ahogyan a szülők egymással kommunikálnak, nagyban befolyásolja a gyereknevelés sikerességét. A nevelés persze tágan értendő: minden ide tartozik, ami alakítja, formálja a csemetét, azaz sokkal több, mint a szándékos hatások.

Tehát fontos odafigyelni a szülők közötti kommunikációra is. A harmónia hiánya összezavarja a gyereket, elbizonytalanítja, „rosszalkodásra” készteti, aminek tudattalan célja, hogy provokálja a szülőket, húzzák meg a határokat, állítsák helyre a rendet. De miből áll a rend?

Távolról sincs vége, olvasson még »

23 dolog, amiért mi nők állandóan elnézést kérünk

pp 2014. október 30., csütörtök 20:13

Sok mindenben különböznek nők és férfiak, így a neveltetésüken is, ennek előnyeivel és hátrányaival együtt. Egyes nézetek szerint a lányoknak például – legalábbis a jó kislányoknak – sokkal többször és több dolog miatt kell bocsánatot kérniük, mint a kisfiúknak, és ez a különbség felnőttkorban is megmarad.

A Bustle.com cikke szerint a nők lépten-nyomon, reflexből bocsánatot kérnek még olyan dolgokért is, amiért tulajdonképpen nem kellene, vagy amiért hasonló helyzetben lévő fiúktól és férfiaktól nem is várnánk ezt el. Ők 23 dolgot szedtek össze, amiért – szerintük – feleslegesen kérnek elnézést a nők, vagyis nem biztos, hogy meg kell követelnünk kislányunktól a bocsánatkérést ezekben a témákban. Némelyikkel teljes mértékben és egyöntetűen egyetértünk, más témákat illetően mi is kissé ambivalensek vagyunk – amiért rögtön elnézést is kérek. És a nők 23-as listája még mindig sokkal rövidebb, mint az a 65 dolog, amiért a britek kérnek elnézést.

Ha végignézem ezt a listát, van, amiért én is elnézést kérek és már a lányomnak is megtanítottam, van, amiért meg még soha eszembe se jutott szabadkozni. Ön mit gondol? Lássuk a 23 dolgot:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés