Édesburgonyás gluténmentes brownie: igazi fitfood

Édes, illatos gluténmentes brownie-recept. Az elkészült finomság íze megszólalásig hasonlít az eredeti, nem mentes verziós brownie-ra, pedig szinte minden hozzávalót kicseréltünk.

Az édesburgonyát nem fogod kiérezni, csak annyit, hogy finom, omlós és egyáltalán nem száraz ez a gluténmentes brownie.
Az édesburgonyát nem fogod kiérezni, csak annyit, hogy finom, omlós és egyáltalán nem száraz ez a gluténmentes brownie.Fotó: Aiselin82

 

 

Hozzávalók:

  • 80 gramm kókuszliszt
  • 65 gramm holland kakaópor
  • 70 gramm cukor (vagy 100 gramm eritrit)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • legalább 70 százalékos étcsoki, reszelve (a tetejére glutén- és cukormenteset válassz!)
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm juharszirup vagy rizsszirup
  • 1 bögre édesburgonya-püré
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 18 centiméter átmérőjű formát. Keverjük össze a tojást a sziruppal és az édeskrumplipürével, majd külön tálban a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukor, fahéj, sütőpor), és elegyítsük a szirupos tojásos édeskrumplimasszával. Tegyük a kivajazott formába, a tetejére reszeljünk étcsokit, és süssük készre 40-45 perc alatt.

A dietetikus tippje: „A kókuszliszt az egyik legismertebb alternatív őrlemény, és közkedvelt szereplője a gluténmentes konyhának, mindamellett a reformfőzés elengedhetetlen és izgalmas alapanyagává is vált. A kókuszdió szárított húsából készül. Házilag te is könnyen elkészítheted kókuszreszelék megőrlésével, így azonban igen magas marad a kalória- és zsírtartalma. A bolti zsírtalanított kókuszlisztből a kókuszhús zsírtartalmát préseléssel csökkentik, a kinyert kókuszolajat egyéb konyhai és kozmetikai célokra használják fel. A visszamaradt »kókuszpogácsát« tovább szárítják, majd finomra őrlik, és a végeredmény egy alakbarátabb termék lesz.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

 

9 egyszerűen összedobható, extrakönnyű és egészséges fogás
9 egyszerűen összedobható, extrakönnyű és egészséges fogás

Azoknak, akik nem a konyhaművészet nagymesterei, viszont fontos nekik az egészséges étkezés.

Tovább »

Még több recept

Ropogós sült karfiol glutén- és tojásmentesen

Fokhagymás-parmezános bundában sült karfiol – olaj helyett sütőben sütve. Gluténmentes, tojásmentes recept.

március24., 06:00

Villámgyors sajtgolyók gluténmentesen

Gyakorlatilag rántott sajt, de egyszerűbb az elkészítése, és nem folyik szét sütés közben. Gluténmentes recept partifalatkának, főételnek, feltétnek.

március31., 06:00

Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

április2., 06:00

Olasz lepénykenyér glutén- és tojásmentesen

Kenyér nélkül lehet élni, de ki akar? Speciális étrendet követőknek hoztuk most el az olasz konyha egyik gyöngyszemét, a piadinát glutén- és tojásmentesen.

március30., 06:00

A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

április3., 06:04

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Mustra