Édesburgonyás gluténmentes brownie: igazi fitfood

Édes, illatos gluténmentes brownie-recept. Az elkészült finomság íze megszólalásig hasonlít az eredeti, nem mentes verziós brownie-ra, pedig szinte minden hozzávalót kicseréltünk.

Az édesburgonyát nem fogod kiérezni, csak annyit, hogy finom, omlós és egyáltalán nem száraz ez a gluténmentes brownie.
Az édesburgonyát nem fogod kiérezni, csak annyit, hogy finom, omlós és egyáltalán nem száraz ez a gluténmentes brownie.Aiselin82

 

 

Hozzávalók:

  • 80 gramm kókuszliszt
  • 65 gramm holland kakaópor
  • 70 gramm cukor (vagy 100 gramm eritrit)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • legalább 70 százalékos étcsoki, reszelve (a tetejére glutén- és cukormenteset válassz!)
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm juharszirup vagy rizsszirup
  • 1 bögre édesburgonya-püré
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 18 centiméter átmérőjű formát. Keverjük össze a tojást a sziruppal és az édeskrumplipürével, majd külön tálban a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukor, fahéj, sütőpor), és elegyítsük a szirupos tojásos édeskrumplimasszával. Tegyük a kivajazott formába, a tetejére reszeljünk étcsokit, és süssük készre 40-45 perc alatt.

A dietetikus tippje: „A kókuszliszt az egyik legismertebb alternatív őrlemény, és közkedvelt szereplője a gluténmentes konyhának, mindamellett a reformfőzés elengedhetetlen és izgalmas alapanyagává is vált. A kókuszdió szárított húsából készül. Házilag te is könnyen elkészítheted kókuszreszelék megőrlésével, így azonban igen magas marad a kalória- és zsírtartalma. A bolti zsírtalanított kókuszlisztből a kókuszhús zsírtartalmát préseléssel csökkentik, a kinyert kókuszolajat egyéb konyhai és kozmetikai célokra használják fel. A visszamaradt »kókuszpogácsát« tovább szárítják, majd finomra őrlik, és a végeredmény egy alakbarátabb termék lesz.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

 

kapcsolódó 9 egyszerűen összedobható, extrakönnyű és egészséges fogás
9 egyszerűen összedobható, extrakönnyű és egészséges fogás

Azoknak, akik nem a konyhaművészet nagymesterei, viszont fontos nekik az egészséges étkezés.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Két kedvencünk egyben: édesburgonya-lasagne rengeteg olvadt sajttal

Egy adag lasagne bármikor jöhet, ha pedig egy kicsit egészségesebb verziójával találkozunk, még jobban szeretjük. Már mutatjuk is, milyen könnyen elkészíthető édesburgonyából.

március26., 10:24

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

október24., 07:32

Készítettél már sütit édesburgonyából? Sűrű és sokáig puha lesz a titkos összetevőtől

Mi is imádjuk az édesburgonyát, és szeretjük minél több fogásba belecsempészni. Sütve, püré formájában és akár süteményekben is remek, bebizonyítjuk!

február7., 06:00

Csak dobd a serpenyőbe: sertésszűz magyarosan

Remek dolog a konyhában időt tölteni a különlegesebbnél különlegesebb fogásokkal, főleg akkor, ha bőven van belőle. Ha pedig nincs, csak dobd a serpenyőbe a remek alapanyagokat, majd egy kis kuszkusszal itasd fel a levét, így a hús mellett a köret is egyetlen tálban elkészül.

október27., 09:20

Édesburgonya, csili és füstölt paprika – köretként és főételként is bevetheted

Töltsd néhány házi tortillalap közepébe, vagy tálald párolt rizs tetején, mindenképpen finom és egészséges ez a zöldségragu, amit akár olaszos, paradicsomos változatban egy nagy adag sajttal is kipróbálhatsz.

január8., 06:04

Heti kedvencünk: magyaros, babos ragu kolbásszal és csicseriborsóval

A bedobálós fogások egyik legfinomabbika ez a gyors, babos ragu, ami akkor sem lesz rosszabb, ha néhány, előre lepirított csirkefalat is sül a zöldségek mellett. Ha a karácsonyi traktát néhány zöldséges fogással vezetnéd fel a szervezetednek, az ehhez hasonlókat válaszd: remekül eltelít, és nagyon finom húsmentes verzióban is.

október27., 10:24

Mustra