Édesburgonyás gluténmentes brownie: igazi fitfood

Édes, illatos gluténmentes brownie-recept. Az elkészült finomság íze megszólalásig hasonlít az eredeti, nem mentes verziós brownie-ra, pedig szinte minden hozzávalót kicseréltünk.

Az édesburgonyát nem fogod kiérezni, csak annyit, hogy finom, omlós és egyáltalán nem száraz ez a gluténmentes brownie.
Az édesburgonyát nem fogod kiérezni, csak annyit, hogy finom, omlós és egyáltalán nem száraz ez a gluténmentes brownie.Fotó: Aiselin82

 

 

Hozzávalók:

  • 80 gramm kókuszliszt
  • 65 gramm holland kakaópor
  • 70 gramm cukor (vagy 100 gramm eritrit)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • legalább 70 százalékos étcsoki, reszelve (a tetejére glutén- és cukormenteset válassz!)
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm juharszirup vagy rizsszirup
  • 1 bögre édesburgonya-püré
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 18 centiméter átmérőjű formát. Keverjük össze a tojást a sziruppal és az édeskrumplipürével, majd külön tálban a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, cukor, fahéj, sütőpor), és elegyítsük a szirupos tojásos édeskrumplimasszával. Tegyük a kivajazott formába, a tetejére reszeljünk étcsokit, és süssük készre 40-45 perc alatt.

A dietetikus tippje: „A kókuszliszt az egyik legismertebb alternatív őrlemény, és közkedvelt szereplője a gluténmentes konyhának, mindamellett a reformfőzés elengedhetetlen és izgalmas alapanyagává is vált. A kókuszdió szárított húsából készül. Házilag te is könnyen elkészítheted kókuszreszelék megőrlésével, így azonban igen magas marad a kalória- és zsírtartalma. A bolti zsírtalanított kókuszlisztből a kókuszhús zsírtartalmát préseléssel csökkentik, a kinyert kókuszolajat egyéb konyhai és kozmetikai célokra használják fel. A visszamaradt »kókuszpogácsát« tovább szárítják, majd finomra őrlik, és a végeredmény egy alakbarátabb termék lesz.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

 

9 egyszerűen összedobható, extrakönnyű és egészséges fogás
9 egyszerűen összedobható, extrakönnyű és egészséges fogás

Azoknak, akik nem a konyhaművészet nagymesterei, viszont fontos nekik az egészséges étkezés.

Tovább »

Még több recept

Készítettél már sütit édesburgonyából? Sűrű és sokáig puha lesz a titkos összetevőtől

Mi is imádjuk az édesburgonyát, és szeretjük minél több fogásba belecsempészni. Sütve, püré formájában és akár süteményekben is remek, bebizonyítjuk!

február7., 06:00

Szereted a brownie-t? Tudtad, hogy vegán változatban is könnyen elkészíthető?

A brownie-t szinte lehetetlen elrontani, ha mégis megesik, elég könnyen menthető egy adag narancsos tejszínnel, pisztáciafagyival vagy nutellás sajtkrémmel. Ebben a vegán változatban ez a lehetőség szinte kizárt, mert vaj és tojás nélkül is nagyon finom lesz kedvenc sütink.

február10., 06:04

Itt a spárga szezonja, tésztával és sajttal is próbáld ki a tavaszi zöldséget!

Csak egy gyors főzés kell neki, előtte egy roppantás, amivel a fás részeket leválasztod. Tésztával is remek a spárga, főleg akkor, ha sok tojássárgájával készítesz hozzá tésztaszószt.

április19., 12:52

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

április18., 12:52

Citromos-spárgás spagetti borsóval – tökéletes tavaszi fogás alig fél óra alatt

Egy igazi tavaszi fogást hoztunk, ami emmentáli sajttal és krémes mascarponéval lett még finomabb. Ha van otthon néhány gerezd sült fokhagyma, abból is adj hozzá!

április19., 10:24

Palacsinta édesburgonyából? Egy adag sós karamellszósz lesz a legfinomabb mellette

Ha már kóstoltad az amerikai változatot, az almásat, a sósat és a fűszereset, itt az ideje, hogy az édesburgonyás változatnak is adj egy esélyt. Juharsziruppal, sós vajjal és pekándióval a legfinomabb.

március26., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.