Amire mindig is vágytál: házi pizzás csiga gluténmentesen

Mi legyen kedvenc pizzafeltéteinkből, amikor nem szeretnénk pizzát enni? Mondjuk pizzás csiga. Bűnözésmentes (értsd: gluténmentes, tojásmentes, élesztőmentes) változatban akár vacsorára is.

A házi pizzás csiga mártogatóssal lesz az igazi, de itt is figyeljünk, hogy minden alapanyag gluténmentes legyen.
A házi pizzás csiga mártogatóssal lesz az igazi, de itt is figyeljünk, hogy minden alapanyag gluténmentes legyen.Fotó: Nemes Dóra

Hozzávalók:

  • 1 adag mindenmentes sós tészta
  • 2 evőkanál paradicsomszósz (gluténmenteset válassz!)
  • pizzafeltét tetszés szerint
  • sajt a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A mindenmentes sós alaprecept itt található. Készítsünk belőle egy adagot. 

A tésztát téglalap formára nyújtjuk. Megkenjük sima vagy fűszerezett (oregánó, bazsalikom) paradicsommártással. Rátesszük a kedvenc pizzafeltétünket (sonka, szalámi, kukorica stb.), és megszórjuk reszelt sajttal. Feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd nem túl szorosan egymás mellé fektetjük a csigákat a tepsibe. A tetejét megkenjük kevés vízzel elkevert, hozzáadott cukrot (és glutént) nem tartalmazó paradicsomszósszal vagy fokhagymás, olasz fűszeres vajjal vagy olívaolajjal. A végén szezámmaggal megszórjuk (elhagyható). Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A dietetikus tippje: „Ha valóban bűntudat nélkül szeretnél lefeküdni egy ilyen finom vacsora után, válassz feltétként zsírszegény sajtot, sovány sonkát, és sütés előtt vajas, olívaolajos megkenés helyett maradj a paradicsomszósznál!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

 

Jöhet egy jó kis olasz vacsora szénhidrátok nélkül? Próbáld ki a portobello pizzákat!
Jöhet egy jó kis olasz vacsora szénhidrátok nélkül? Próbáld ki a portobello pizzákat!

Ha szereted a gombát és az olasz ételeket, imádni fogod ezt a fogást. Az alapokat mindenfélével megpakolhatod, amit egyébként a pizzára tennél: mehet rá szalámi, tonhal, sonka, sajt és paradicsomszósz is, a lényeg a sok olasz fűszer és a még több sajt.

Tovább »

Még több recept

Tejszelet gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen: mindenki álma

Ezzel a pofonegyszerű és zseniális recepttel most valóra válhat minden diétázó és egészségtudatos álma. Kakaós piskótás, tejízű krémes szelet gluténmentesen, cukormentesen, tejmentesen, sőt, nagyon alacsony szénhidráttartalommal.

március31., 06:00

Gluténmentes reggeli: tojásmuffin sok zöldséggel

Ínséges képet mutató hűtőszekrény esetén is izgalmas reggelit készíthetünk gluténmentesen, tejmentesen.

március23., 06:04

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Ha már csak egy kevés húsos ragu maradt otthon, készüljön belőle rakott káposzta jó sok tejföllel

A tejföl rengeteg magyar ételt képes új szintre emelni a túrógombóctól a csőben sült, rétegezett ételekig, miért lenne kivétel ez a maradék húsos raguval és rizzsel készült rakott káposzta?

április1., 06:04

Mustra