Egyszerű és gyors, ráadásul mindenmentes sós alaprecept

Egy recept – sokféle sós péksüti. Kedvünkre, alkalomra variálható alaprecept, amire biztosan gyakran szükség lesz. Segítségével pillanatok alatt gluténmentes reggelit, vacsorát vagy vendégvárót tálalhatunk.

Sajnos ma már nem számít ritkaságnak, hogy valamilyen betegség vagy érzékenység miatt oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk. Legyen szó glutén- vagy laktózintoleranciáról, nagyon sokan érintettek személyesen vagy a közvetlen környezetükben. Egyre többen élnek együtt inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel, és nagyon sokan vannak, akik egyéb ok miatt követnek speciális étrendet. Jó hír, hogy mégsem kell lemondani a megszokott ízű, állagú finom falatokról.

A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.
A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.Fotó: Nemes Dóra

Sós alapreceptünk tehát teljesen stresszmentes: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonya- és rizsmentes, rostokat is tartalmaz, és vegán.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Hozzávalók:

  • 80 gramm kölesliszt
  • 25 gramm tápiókakeményítő
  • 15 gramm útifűmaghéjliszt
  • 10 gramm bambuszrostliszt
  • 5 gramm
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 160 ml langyos víz
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket keverjük össze egy tálban a sóval és a szódabikarbónával együtt. A folyékony hozzávalókat is keverjük össze egymással: a vizet az ecettel és az olajjal, majd fokozatosan, kisebb adagokban adjuk a száraz hozzávalókhoz. Előbb elegyítsük, keverjük őket: kezdetben folyékony, híg tejbegríz sűrűségű masszát kapunk, majd amikor elérte a pofozható állagot (kb. 1 perc), alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, és 15-20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk fel a tésztát. Kiflit, virslis „levelest”, sonkás-sajtos vagy pizzás csigát is készíthetünk belőle.

Kifli

Kb. 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, amit 8 cikkre felvágunk. A cikkeket a szélesebbik végénél fogva feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét megkenhetjük felvert tojással, pici vízzel elkevert cukormentes (glutént sem tartalmazó) paradicsomszósszal vagy ketchuppel (nagyon szép színt ad neki). Szórhatunk rá szezámmagot, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek
Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek

Télen a forró csoki mellett indokolt, nyáron pedig menő fagyiszendvics készülhet belőle egy gombóc vaníliafagyival.

Tovább »

Még több recept

Isteni fasírt hús nélkül, gluténmentesen: gyors és egészséges vacsora

Ízében a megszokott fasírt, pedig egy gramm hús nincs benne. Vegánok tojás nélkül is elkészíthetik. Gluténmentes, tejmentes, szójamentes.

február17., 11:20

A tökéletes munkahelyi ebéd: durumtészta-saláta grillezett csirkével és friss zöldségekkel

Ez a tésztasaláta nemcsak egészséges és ismerős ízekkel van tele, hanem olyan fogás, ami akkor is nagyon finom, ha elkészítés után néhány órával, hidegen eszed meg, miután már jól összeértek az ízek.

február13., 11:20

Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak nagyon-nagyon finom.

2019. december18., 09:24

Illatos, citromos vegán süti gluténmentesen

Ha csak egy órád van sütni, a kevert süti mindig jó választás. Az előkészítés 15 percet vesz igénybe, fél óra sütés, pár perc hűtés, és kész is az egyszerű, mégis isteni, illatos citromos süti. Ráadásul gluténmentes, tojásmentes, vegán és cukormentesen is elkészíthető.

február17., 10:40

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

február16., 11:24

Vaníliás áfonyaleves – főzés nélkül készíthető, mandulás túrógombócokkal dobd fel!

A dolgod mindössze annyi lesz, hogy jól elkeverd a hozzávalókat ebben a klassz, desszertnek is beillő levesben.

február14., 11:20

Mustra