Egyszerű és gyors, ráadásul mindenmentes sós alaprecept

Egy recept – sokféle sós péksüti. Kedvünkre, alkalomra variálható alaprecept, amire biztosan gyakran szükség lesz. Segítségével pillanatok alatt gluténmentes reggelit, vacsorát vagy vendégvárót tálalhatunk.

Sajnos ma már nem számít ritkaságnak, hogy valamilyen betegség vagy érzékenység miatt oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk. Legyen szó glutén- vagy laktózintoleranciáról, nagyon sokan érintettek személyesen vagy a közvetlen környezetükben. Egyre többen élnek együtt inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel, és nagyon sokan vannak, akik egyéb ok miatt követnek speciális étrendet. Jó hír, hogy mégsem kell lemondani a megszokott ízű, állagú finom falatokról.

A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.
A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.Fotó: Nemes Dóra

Sós alapreceptünk tehát teljesen stresszmentes: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonya- és rizsmentes, rostokat is tartalmaz, és vegán.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Hozzávalók:

  • 80 gramm kölesliszt
  • 25 gramm tápiókakeményítő
  • 15 gramm útifűmaghéjliszt
  • 10 gramm bambuszrostliszt
  • 5 gramm
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 160 ml langyos víz
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket keverjük össze egy tálban a sóval és a szódabikarbónával együtt. A folyékony hozzávalókat is keverjük össze egymással: a vizet az ecettel és az olajjal, majd fokozatosan, kisebb adagokban adjuk a száraz hozzávalókhoz. Előbb elegyítsük, keverjük őket: kezdetben folyékony, híg tejbegríz sűrűségű masszát kapunk, majd amikor elérte a pofozható állagot (kb. 1 perc), alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, és 15-20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk fel a tésztát. Kiflit, virslis „levelest”, sonkás-sajtos vagy pizzás csigát is készíthetünk belőle.

Kifli

Kb. 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, amit 8 cikkre felvágunk. A cikkeket a szélesebbik végénél fogva feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét megkenhetjük felvert tojással, pici vízzel elkevert cukormentes (glutént sem tartalmazó) paradicsomszósszal vagy ketchuppel (nagyon szép színt ad neki). Szórhatunk rá szezámmagot, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek
Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek

Télen a forró csoki mellett indokolt, nyáron pedig menő fagyiszendvics készülhet belőle egy gombóc vaníliafagyival.

Tovább »

Még több recept

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

július13., 06:04

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Kukoricás vegán fasírtok – egy nagy adag snidlinges paradicsomsaláta mellett tálald

Ha valami nagyon könnyű fogást ennél, ami mégsem répa és uborka, készítsd el ezeket a kukoricás fasírtokat, amiknek – ha szereted – akár mexikói hangulatot is adhatsz a tetejére halmozott salsával vagy guacamoléval.

október18., 06:08

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod, mivel érdemes feldobni

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.

október16., 06:04

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

november22., 06:04

A legjobb húsmentes csili édesburgonyával és kinoával (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Eszméletlen finom csili, amiből nem hiányzik a hús, de telis-tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul egy mindent a serpenyőbe és főzzük készre receptről van szó, ami gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán.

június29., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.