A gluténmentes, tejmentes, tojásmentes banánkenyér receptje

Egyszerű, elronthatatlan, gyors, variálható és laktató recept. Intenzív, de nem erőszakos banáníz és végtelen puhaság. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, sőt, ha eritrittel készítjük, akkor hozzáadott cukortól is mentes.

Végtelenül puha és illatos banánkenyér reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy ha vendégeket várunk.
Végtelenül puha és illatos banánkenyér reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy ha vendégeket várunk.Fotó: Arx0nt

Hozzávalók:

  • 240 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál sütőpor, szódabikarbóna
  • csipet só
  • 200 gramm eritrit
  • 70 gramm kókuszolaj
  • 2 darab érett banán
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 100 ml víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy 1 literes sütőformát sütőpapírral.

Tálban olvasszuk fel/langyosítsuk a kókuszolajat (mikrohullámú sütőben kb. 15 másodperc). Egy másik tálban pépesítsük a banánt (botmixerrel vagy villával is pürésíthetjük). Keverjük hozzá a kókuszolajat, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliát, a vízben elkevert ecetet. Legvégül adjuk hozzá a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített gluténmentes lisztet, és keverjük simára.

Öntsük a tésztát a sütőformába, és 40-45 percig (tűpróbáig) sütjük.

A dietetikus tippje: 
„Talán nem tudtad, de a banán (és egyéb gyümölcspépek) tökéletesen használhatók tojás helyettesítésére. Ráadásul, ha túlérett, barna – talán már kidobásra ítélt – banánokat választasz, az édesítővel is spórolhatsz, a banánpüré természetes édesítőként is szuperál.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes
Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes

Egyszerű, könnyen forgatható, gluténmentes, lassú felszívódású tápiókapalacsinta, ráadásul tisztára olyan, amilyet a nagyi süt. Vegánok ne olvassanak tovább.

Tovább »

Még több recept

Próbáltad már a pulykasültet naranccsal és csilivel?

Ha még pikánsabbá tennéd, készíts narancsszörpből, olvasztott vajjal, narancslével és narancshéjjal egy enyhén sós mázat hozzá, majd kenegesd meg vele, ha elkészült, és szórd meg kissé összetört csilipelyhekkel.

november20., 06:24

Pesztó avokádóból, sok bazsalikommal, spenóttal – glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept

Szép színes, egészséges vegán ételek készíthetők az avokádópesztóból. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

június23., 06:00

Alfredo, a tésztaszószok királya (gluténmentes, tojásmentes recept)

Klasszikus olasz tésztaétel, ezúttal hús nélkül. Selymes, fokhagymás, tejszínes szósz, ami alapból gluténmentes, húsmentes, tojásmentes, de tejmentesen és vegán verzióban is elkészíthető.

június23., 06:00

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

november21., 06:24

Paradicsomos rizottó sült zöldségekkel: egyszerű, finom és vegán (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Gyors és tartalmas egytálétel sok zöldséggel, és csak zöldséggel. Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes, vegán recept.

június22., 06:00

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.