Brokkolis lepénykék: húsmentes finomság glutén- és tojásmentesen

A hús nélküli fasírt íz létezik. Mindössze egy tál, öt hozzávaló és 10 perc érdemi munka kell hozzá. A brokkolis lepényke gluténmentes, tojásmentes, sőt, low carb is.

Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.
Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.Fotó: AmalliaEka

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 450 gramm brokkolirózsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 gramm mandulaliszt
  • 200 gramm reszelt sajt (trappista vagy cheddar, akár vegyesen is)
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A brokkolirózsákat pároljuk elő 5-8 perc alatt, majd hűtsük ki. Vágjuk apróra. Keverjük össze az összes többi hozzávalóval, és vizes kézzel formázzunk belőle lepény- vagy fasírtformákat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük mindkét oldalán 15-15 percig.

A dietetikus tippje: 

„A mandulából készült őrlemény különleges, édeskés íze miatt közkedvelt alapanyaga a gluténmentes konyhának. Szénhidráttartalma alacsony, de növényi fehérjében, rostban bővelkedik, és számos jótékony egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat is tartalmaz. Gazdag E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, cinkben és vasban. De ha odafigyelsz az alakodra, figyelj rá, hogy zsírtalanított mandulalisztet használj, mert kalóriatartalomban nagy különbségek lehetnek hagyományos társához képest. Ha végképp diétásra készítenéd a vega lepénykét, sajtból is válassz zsírszegényet! Laktózmentes sajttal pedig könnyen tejcukormentessé is teheted a finomságot.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz
Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet.

Tovább »

Még több recept

Gluténmentes reggeli: tojásmuffin sok zöldséggel

Ínséges képet mutató hűtőszekrény esetén is izgalmas reggelit készíthetünk gluténmentesen, tejmentesen.

március23., 06:04

Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:53

Medvehagymát a rösztibe? Naná, hogy jól fog illeni bele!

A röszti egy jó kis gyors, költséghatékony étel, amit általában mindenki szeret, aki a krumplit, a lángost, a palacsintát és a klassz, hideg tejfölt a tetején. Medvehagymával és hús nélkül gyors vega vacsora lesz belőle.

április5., 06:00

A gluténmentes rántott hús egy újabb verziója

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mi legyen az ebéd: rántott hús vagy palacsinta? Akkor jöhet a palacsintatésztás rántott csirkemell, szigorúan gluténmentes lisztből. Szénhidrát- és kalóriabomba, de isteni finom.

március24., 06:00

Készítsd a pogácsát túróval és sült hagymával, úgy még finomabb lesz!

A pogácsa örök dzsóker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy kis májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is tökéletes, már ha marad belőle.

április3., 06:04

Olasz vega tészta articsókával, parmezánnal és friss paradicsommal

Ha valami húsmenteset ennétek, ezt a jó kis articsókás receptet próbáljátok ki vacsorára. Ha articsókát nehezen szereztek be, nyugodtan helyettesítsétek gombával vagy fűszeres, grillezett padlizsánnal.

április4., 07:52

Mustra