Brokkolis lepénykék: húsmentes finomság glutén- és tojásmentesen

A hús nélküli fasírt íz létezik. Mindössze egy tál, öt hozzávaló és 10 perc érdemi munka kell hozzá. A brokkolis lepényke gluténmentes, tojásmentes, sőt, low carb is.

Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.
Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.Fotó: AmalliaEka

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 450 gramm brokkolirózsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 gramm mandulaliszt
  • 200 gramm reszelt sajt (trappista vagy cheddar, akár vegyesen is)
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A brokkolirózsákat pároljuk elő 5-8 perc alatt, majd hűtsük ki. Vágjuk apróra. Keverjük össze az összes többi hozzávalóval, és vizes kézzel formázzunk belőle lepény- vagy fasírtformákat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük mindkét oldalán 15-15 percig.

A dietetikus tippje: 

„A mandulából készült őrlemény különleges, édeskés íze miatt közkedvelt alapanyaga a gluténmentes konyhának. Szénhidráttartalma alacsony, de növényi fehérjében, rostban bővelkedik, és számos jótékony egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat is tartalmaz. Gazdag E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, cinkben és vasban. De ha odafigyelsz az alakodra, figyelj rá, hogy zsírtalanított mandulalisztet használj, mert kalóriatartalomban nagy különbségek lehetnek hagyományos társához képest. Ha végképp diétásra készítenéd a vega lepénykét, sajtból is válassz zsírszegényet! Laktózmentes sajttal pedig könnyen tejcukormentessé is teheted a finomságot.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz
Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet.

Tovább »

Még több recept

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Ha már csak egy kevés húsos ragu maradt otthon, készüljön belőle rakott káposzta jó sok tejföllel

A tejföl rengeteg magyar ételt képes új szintre emelni a túrógombóctól a csőben sült, rétegezett ételekig, miért lenne kivétel ez a maradék húsos raguval és rizzsel készült rakott káposzta?

április1., 06:04

Gombás csirkemájjal töltött palacsinta – aszalt gyümölcsökkel lehet még finomabb

Ha nem kaptál élesztőt a boltokban, dobj össze egy palacsintát és kínáld sós töltelékkel! Ezen a héten több ötletet is mutatunk a legfinomabb sós palacsintákra. Reggelire és könnyű vacsorának is tökéletesek.

április1., 06:04

Korianderes, sütőben sült brokkoli

Ínycsiklandó fogás egyenesen a sütőből. Sült brokkoli glutén-, tej- és tojásmentesen.

március31., 06:00

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva

Ínycsiklandó megoldás sült krumpli helyett egészséges, gluténmentes főételnek, köretnek, snacknek.

március30., 06:00

Mustra