SZÜLŐSÉG

Anyai félelmek a kistesótól? Ilyen is van

Puskás Pálma 2015. március 26., csütörtök 15:08

A testvérféltékenységről sokat lehet olvasni, arról azonban keveset olvashatunk, min mennek keresztül az anyák, amikor első gyerekük után a másodikat várják. Vannak, akiknek eszükbe sem jutnak rossz érzések, vannak, akik a születendő babát féltik, és vannak, akik a nagyobbik csemete sérülésétől szoronganak. A félelmek egy része azután beigazolódik, míg másokról kiderül, hogy alaptalanok voltak – az azonban biztos, hogy az első gyerekkel való viszonyunk gyökeresen átalakul a kistestvér érkezésekor. Megkérdeztünk néhány anyukát, ők hogyan élték meg mindezt – egészen végletes válaszokat kaptunk, helyrebillenő családi dinamikától a pszichoterapeutát igénylő krízisig.

Többé nem leszünk kettesben a naggyal

Erika két kisgyermek édesanyja: Anita négy, Luca fél éves. A lányok között jó a viszony, Anitával mindent meg lehetett beszélni a kistesó érkezésével kapcsolatban, és inkább gondoskodóan, mintsem féltékenyen viszonyul húgához. Erika mindkettőt imádja, mégis némi szomorúsággal meséli, mennyire megváltozott a kapcsolata a nagylánnyal: olyan már sosem lesz, mint amikor csak ők voltak ketten. Illetve, nem is itt kezdődik Erika szerint a kapcsolatok fokozatos átrendeződése: az első gyerek születése után azt kellett „meggyászolnia”, hogy ezentúl szinte alig lehet majd kettesben a férjével, a második után pedig azt, hogy most már elsőszülött kislányával sem lesz többé kettesben. Maximum elvétve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt egye, ha nehezen jön a baba!

Puskás Pálma 2015. március 25., szerda 15:12

Vannak ételek, amelyek növelik a fogamzókészséget, és vannak, amelyek rontják. Ha környezetünk megneszeli, hogy gyermeket szeretnénk, esetleg nehezen jön össze, egészen biztosan mindenkinek lesz néhány bölcs tanácsa az étrendünket illetően. A nő egyen sok ananászt, a férfi egyen mézet, méhpempőt és ginzenget, a nő kerülje a cukrot, a férfi egyen nyers fürjtojást éhgyomorra, a nő viszont semmilyenkörülmények között ne egyen nyers fürjtojást, és folytathatnánk. A sok étrendi tanács között nehéz kiigazodni, és abban is elbizonytalanodhat az ember, hogy egyáltalán van-e bármi köze az étrendünknek a fogamzókészséghez? A tudományos eredmények szerint van.

Az étrendi tanácsok közül nagyon sok a népi bölcsesség kategóriájába tartozik, ugyanakkor napjainkban már viszonylag sok ételről bebizonyította a tudomány is, hogy növelhetik (vagy esetleg épp ellenkezőleg, csökkenthetik) a női vagy a férfi fogamzókészséget. Összeszedtük, mit egyen nőként, és mit etessen a leendő apával, ha nehezen akar megfoganni a gyerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok fejtörést okozó kérdés: a kölyök és a pénz

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 25., szerda 12:10

Ahogy a gyerek belép a tízes éveibe, egyre több gondolkodni-, és eldöntenivalót ad a pénz témájában. Kérdés, mire kapjon, milyen formában, legyen-e zsebpénze, legyen-e büntetés-jutalmazás eszköze a pénz.

Először is: kapjon zsebpénzt a gyerek, és annak elköltésébe egyáltalán ne szóljon bele a szülő. Még mielőtt valaki szigorúan kérdezné: „akkor drogot is vehet belőle?”, nos, valahogy úgy érdemes megfogalmazni a szabályt, hogy a zsebpénz az övé, szabadon használja fel, de csak az egyébként meglévő szabályok betartásával. Azaz, drogot nyilván nem, mert az törvénysértő, de ha neki ez a szívügye, gyűjthet a legjobb whiskyre, ez az ő dolga. De ha történetesen tizennégy éves, és az a szabály, hogy nem ihat, csak ünnepekkor egy kis kóstolót, akkor ez arra az italra is vonatkozik. Ha szeretne pókot venni, de a családtagok nem kívánnak vele egy fedél alatt élni, akkor megvétózhatják, de amiatt, hogy egy háziállat jöveteléhez mindenkinek van köze, nem arra hivatkozva, hogy „igazán kitalálhatnál valami okosabbat is, kisfiam!”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mosószerkapszula=színes cukorka a gyereknek

Edicsek 2015. március 24., kedd 18:55

Az egyadagnyi mosógélt tartalmazó kis tasakokon nyilván sokat dolgoztak a dizánjnerek, és jó munkát is végeztek, én például kifejezetten vonzódom a csicsás, csinos kis tasakokhoz, és hajlandó vagyok megvenni őket. A kisgyerekek is így vannak ezzel, mármint nem a vásárlás, hanem a vonzódás résszel, ez az oka, hogy évente Európában 16 ezer mérgezéses eset történik - a kapszulák külső anyaga nedvesség hatására könnyen oldódik, és köthet ki a gyerek szájában a vegyszer.

Az OECD új kampányban a szülők figyelmét hívják fel a mosókapszulák veszélyére. Az OECD kampányához a Bizottság felhívására az NFH is csatlakozott, annak érdekében, hogy az információk a magyar fogyasztókhoz is eljussanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyöngybetűn és a macskakaparáson túl is van élet

Primilla 2015. március 24., kedd 12:21

Az ön gyermeke akkurátusan, nagy igyekezettel kerekíti szépre a betűket, vagy sietősen, mondhatni rondán csak odapenderíti a szavakat? Vagy, bár nagyon szeretné, ennek ellenére egyik sem jön össze, az írása olvashatatlan, viszont néhány mondatonként rázza a fáradt, fájó kezét?

Akkor az ön gyermeke valószínűleg a „cés kötésű szabályos írással” tanulta a betűvetést, szigorúan első osztályban, és egy perccel sem tovább. Pedig állítólag van ennél sokkal hatékonyabb technika is, mellyel a tanulók lendületesen, tetszetősen írnak, és a tempó gyorsításakor sem torzul olvashatatlanná az írás. Ez a Virágvölgyi Péter typo-grafikus, Ligeti Róbert pszichológus és Kutyné Sahin-Tóth Katalin pedagógus által kifejlesztett dőlt írás.

Kolleganőnk a múltkor megdöbbenéssel meredt az egyik baráti család elsős kislányának az írásfüzetére, Szonjáék ugyanis dőlt betűkkel tanulnak írni - a füzet, a betűk és az íráskép gyönyörű volt. De mi ez? Miért nem hallottunk még róla soha? 

A módszert 1975-től éveken keresztül tesztelték, majd az 1987-es tantervmódosításkor megjelent az álló írás alternatívájaként. Az első osztályok, melyek így tanultak meg írni, 2000-ben érettségiztek, és a felmérések szerint kétszer-négyszer olyan gyorsan tudtak írni, mint a „hagyományosan” tanult társaik, ráadásul úgy, hogy írásképük is sokkal egységesebb volt, nem esett szét.

A módszer megértéséhez elég egy nagyon egyszerű kísérletet elvégezni. Fogjunk a kezünkbe egy tollat vagy ceruzát, és kezdjünk el koncentrikus köröket rajzolni. A huszadik-harmincadik mozdulatnál a feladatot úgy könnyíti meg saját magának a kéz, hogy a körök egyszer csak oválissá válnak és dőlni kezdenek - állítják a módszer hívei, de mi is kipróbálhatjuk otthon.

shutterstock 130119419
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan kezeljük partnerként a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 23., hétfő 13:59

Szinte szlogenné vált, hogy „a gyereket partnerként kell kezelni”. Értsen ez alatt mindenki, amit akar. Félre is csúszhat ez az üzenet. Van, aki úgy értelmezi, teljesen egyenlőként, annyira, hogy a szülőnek nincs is joga megmondani, mikor indulunk, hova megyünk, kell-e sapkát venni, mit szabad, mit nem.

Ebből persze először káosz, majd hatalmas feszültség származik, amikor a szülő átéli tehetetlenségét, a gyermek pedig a biztonságot adó korlátok hiányát. Így aztán jogosan vetődik fel a kérdés: hogy lehet egyszerre megőrizni a szerepeket, a rendet, és mégis partnerként kezelni a gyereket. Mit jelent ez egyáltalán?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem végeznek az anyák soha semmivel

Primilla 2015. március 22., vasárnap 09:22

Mindegy, hogy éppen most van 2 év alatti gyereke, vagy erről az időszakról már csak emlékei vannak az embernek, minden anyának kitörölhetetlenül az agyába vésődött az élmény: egész nap meg sem áll, a végére kutyául elfárad, mégsem halad semmivel. A lakás olyan, mint egy katasztrófa sújtotta terület, a kaja a létező legegyszerűbben elkészíthető (komolyabb logisztikát igénylő fogás szóba sem jöhet, úgysem sikerül befejezni), a gyerek tiszta dzsuva, és az biztos, hogy sikerül legalább három napon belül eljutni a boltba. Határidőt vállalni…, ezt be sem fejezem, úgyis röhögésbe fulladna.

Esélytelen a gyerekkel felvenni a versenyt, mindig egy lépéssel előttünk fog járni. Mert ő random pakolja szét a dolgokat, nekünk viszont rendszer szerint kell a helyükre tenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maxiégés: a szülőre alkotó gyerek-feledékeny szülő páros

Primilla 2015. március 21., szombat 13:36

Attól a perctől, hogy a gyerekünk elkezd beszélni, sajnos a legváratlanabb pillanatokban tud iszonyú kínos helyzetbe hozni minket, időnként a csacsogásával, máskor viszont beszélnie sem kell hozzá, elég, ha alkot valami szépet. Ránk. Elfeledett, majd váratlan helyzetekben, felnőtt közegben is debütáló csilámpónis/verdás tetkós sztorija minden Porontyos szülőnek van, ez gyakorlatilag már beugrószintnek sem elég.

Edit barátnőm mesélte, egyszer elfogyott otthon a tejföl, ezért gyorsan kapta a kabátját, és elugrott a közeli boltba. Csakhogy elfelejtette, hogy ebédfőzés előtt a kisfia rajta próbálta ki az új arcfestékeket, vagyis az arcán fekete-sárga csíkos tigrisfestés, és kackiás tigrisbajusz pompázott éppen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: iskolai tapasztalatok bő fél év után

kh 2015. március 21., szombat 08:57

Két "sehr gut" és egy "gut"-os félévi bizonyítvány után azért hatalmas kő esett le a szívemről. Nem arról van szó, hogy nem bíztam bennük, inkább ők paráztak rá a dologra és bizonytalanodtak el egy kicsit, amikor első nap egy új országban, új iskolában beléptek az új osztályba. Szerencsére kellő humorérzékkel vették az akadályokat: a nyelvi nehézségek rengeteg olyan szituációt produkáltak, amin a suliban és itthon is dőltek a röhögéstől. Mindeközben játszva tanulták/tanulják a nyelvet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat igazán jó önsegítő könyv kamaszoknak

Puskás Pálma 2015. március 20., péntek 21:37

Persze, gondolhatjuk, hogy már önmagában a műfaj létjogosultsága is kérdéses, hiszen melyik kamasz tájékozódik manapság könyvből az élet dolgait illetően? Tapasztalataink szerint azért vannak még néhányan. A kamaszoknak szóló önsegítő könyvek egyik nagy előnye, hogy felnőtt tanácsot nyújtanak abban a korban, amikor épp meglehetősen ambivalens a felnőttekkel, szülőkkel való kapcsolat. A könyvek segítségével a gyerek mégis tájékozódhat, olvashat olyan problémákról, amelyek foglalkoztatják őt, ráismerhet bennük magára, társaira vagy családjára, gyakorlati tanácsokat kaphat.

És persze amellett, hogy egyik vagy másik kötetet mintegy véletlenül kamaszlányunk ágyán felejtjük vagy megvesszük unokaöcsénk 15. szülinapjára, arra is nagyon jók, hogy szülőként kicsit belemerüljünk a kamaszok világába. Persze, mindenki emlékszik valamelyest a saját kamaszkorára, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy az emlékeket átszínezi a nosztalgia: emlékszem, milyen gyönyörű volt az első szerelem, de nem biztos, hogy fel tudom idézni azt a totális kétségbeesést, amikor a randink előtt alapozóval kentem össze a nagy műgonddal kiválasztott fehér felsőmet.

Hat, kifejezetten kamaszoknak (és akár szüleiknek) szóló önsegítő könyvet mutatunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyümölcslevektől romlik a gyermekek foga

Dívány 2015. március 20., péntek 10:26

Elvileg mindenki tudja, hogy nem kéne cukros üdítőkkel itatni a gyereket. A kutatások viszont azt mutatják, hogy gyakorlatilag folyamatosan emelkedik azok aránya, akik ilyen vagy olyan formában, de jelentős mennyiségű cukrot isznak meg, ez a tendencia pedig jól láthatóan nyomot hagy a kisgyerekek fogazatán. Á, a tejfogaknak úgyis mindegy – legyintenénk, de nem árt tudni, hogy simán elfajulhat a helyzet annyira, hogy a rohadó tejfogak már az állcsontban elrontják a maradandó fogakat is.

Nemrég összeszedtünk jó néhány terméket, amelynek meglepően nagy a cukortartalma, ami azért fontos, mert nemcsak a szervezetre van rossz hatással, de a fogakat is tönkreteszi. "

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amin nem érdemes túl sokat rugózni egy kamasszal

Kovács Emese 2015. március 19., csütörtök 21:37

Kamasz gyerekkel együtt élni általában komoly kihívást jelent, már ami az idegek viszonylagos épségének megőrzését illeti. A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha tudatosan nem nyitunk felesleges frontokat – nem mellesleg pedig még jó pontokat is szerezhetünk a gyerek szemében, még ha nem is fogja tanújelét adni, hogy méltányolja a viselkedésünket. Melyek lehetnek hát azok a dolog, amelyek felett inkább hunyjunk szemet, de legalábbis ne csináljunk belőlük túl nagy ügyet?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Senki nem kötelezhető, hogy hazavigye az oviból a gyereket ebéd után!

Primilla 2015. március 19., csütörtök 15:28

Hazaküldik a barátnőm gyerekét délután az óvodából. Illetve szépen megkérték az óvónők az anyukát, hogy mivel úgyis otthon van a kisbabájával, legyen szíves, és vigye haza mindennap, ebéd után a nagyobbat. Csak nem mondhatott nemet.

 „Amikor az első nap közölték velem, hogy a gyedes anyukáknak ebéd után kell jönni a gyerekükért, nem nagyon tiltakoztam, pont elég volt a stressz, ami a közösségbe adással járt. De azután kezdett egyre kényelmetlenebbé válni a dolog. Ebéd után a kicsi lányom általában elalszik. Megpróbáltam ébren tartani, de az autó mindig elringatta, hiába énekeltem és dumáltam neki útközben. Amikor pedig az ovinál kivettem őt a kocsiból, mindig felébredt, és úgy érezte, hogy aznapra ki is pihente magát. Otthon persze kurjongat, nem hagyja aludni a tesóját, és persze ő is fáradt, nyűgös volt mindig”.

Megpróbálták azt is, hogy gyalog, babakocsival mennek, de az álmos háromévesnek egyáltalán nem esett jól, hogy alvás helyett gyalogolhatott hazáig egy jó fél órát, kínszenvedés volt az egész – mondta a barátnőm. „Szóval sehogy sem jó nekünk ez a déli hercehurca, hol a kicsi sír az álmosságtól, hol a nagy, amire szerintem egyáltalán nem lenne szükség, de sajnos az óvoda egyáltalán nem rugalmas a kérdésben”. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házibuli-szervezés kiskamaszoknak - nézzük reálisan

Primilla 2015. március 18., szerda 18:55

Ha a zsúrnak mindenképpen meg kell lennie, mert a gyerekünk már okos, és a szokásjogra, esetleg a testvérei hasonló bulijára hivatkozik, akkor sajnos nem bújhatunk ki a feladat alól olyan pimf érvekkel, hogy a gyerek augusztusban született, most meg március van. Nézzük a jó oldalát: legalább nem romlik meg olyan könnyen a torta.

A buliszervezés a megfelelő időpont kiválasztásával kezdődik. Mivel, nyugodjunk csak bele, a végén úgyis a mi feladatunk lesz megszervezni és lebonyolítani az egészet, legalább azt kössük ki, hogy mikor NE legyen a buli. Például semmiképpen sem akkor, amikor nyakig vagyunk a munkában, vagy másnap jönnek Mici néniék Szombathelyről nyolcan, ebédre, vagy amikor éppen műtik a kutyát.

Előbb-utóbb úgyis akad egy megfelelő időpont, amit beírunk a naptárunkba, és amihez onnantól kezdve már tartan kell magunkat, pláne ha már kiküldtük a meghívókat. Ja, és még valami: ne szervezzünk zsúrt az osztálytárs bulija előtti napra. Egyszerűen nem illik belekényszeríteni egy versengésbe a másik szülőt. Utána egy hétig úgyis az lesz a téma az iskolában, hogy kinek a bulija volt a jobb, és ugye nem akarjuk elrontani sem a saját gyerekünk, sem a másik szülinapját?

shutterstock 109009181

Ha sikeresen kiválasztottuk az időpontot, jöhet a vendéglista összeállítása. Először is egyezzünk meg a kívánatos létszámban. Ez hagyományosan annyi vendéget jelent, ahány éves a gyerek, gyakorlatilag viszont szerintem ennek iskolás kortól már semmi értelme. 15-20 gyerek gond nélkül elvisítozik és rohangál egy hétéves zsúrján is, feltéve, hogy elég nagy a lakás. Amiből következik, hogy érdemesebb a gyerek kora helyett a rendelkezésre álló helyhez igazítani a vendégek számát.

Tudatosítsuk a kölyökben, hogy mélyen átérezzük, és boldogok vagyunk tőle, hogy a 12. a-ban is ilyen sok kebelbarátja van, nem is beszélve a céről, de a 80 négyzetméteres lakást momentán nem áll módunkban kibővíteni 160-ra. Úgyhogy legyen szíves, és ne hívjon meg egy hirtelen szeretetrohamtól vezérelve, szóban, chat-en, viberen további ötletszerűen kiválasztott személyeket. Egyet sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nahát! Idén is vannak kullancsok!

Kovács Emese 2015. március 18., szerda 14:38

Lassan ébredezik a természet, és annak részeként a kullancsok is előkecmeregnek téli menedékükről, hogy áldozat után nézzenek. Magyarországon általában március közepén indul meg a tavaszi kullancsszezon, de ez időjárásfüggő: hidegebb tavaszokon később, enyhébb időjárás esetén hamarabb találkozhatunk az első vérszívókkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szedjen gyógyszert, ha szoptat

Puskás Pálma 2015. március 17., kedd 19:53

Barátnőnk jelenleg négy hónapos babáját szoptatja. emellett migrénes. Nem a baba, az anyuka. A migrénre többféle fájdalomcsillapító gyógyszert szokott bevenni, amelyek közül ugyan a legtöbb nem mulasztja el a fájdalmat, de legalább csökkenti. Már a terhesség alatt kiderült, hogy a régi jól bevált fejfájáscsillapítói közül nem mindegyik szedhető, de a legnagyobb nehézség a szoptatáskor jött: gyakorlatilag minden gyógyszerének leírásában szerepel, hogy szoptatás alatt kerülendő.

Így aztán Andi, biztos, ami biztos, nem vesz be semmit: a négy hónap alatt még "csak" egyszer volt migrénes rohama, akkor feküdt az elsötétített szobában, és nagyjából arra volt képes, hogy pár óránként megszoptassa a segítőkész nagymama által behozott csecsemőt. Felmerült az is, hogy elválassza a babát, hiszen a szoptatás legtöbb és legfontosabb előnyei az első egy-két élethónaphoz kötődnek, és azon már túl van, de Andi szeretne akár a gyerek két éves koráig is szoptatni. Akkor most addig nem vehet be semmit a fejfájására? Tényleg nem szabad gyógyszert szedni szoptatás alatt? És ha az anya sehogyan sem kerülheti el a gyógyszerszedést, akkor el kell választani a babát? Nem biztos.

shutterstock 243046156

A közhiedelemmel ellentétben viszonylag kevés az olyan gyógyszer, amit szoptatás alatt tilos szedni, azonban sajnos kevesen veszik a fáradtságot a pontos információk felkutatására. Nem mindegy ugyanis, hogy hol nézünk utána a gyógyszer alkalmazhatóságának, hiszen gyakran találunk téves információkat erre nézve. Vagyis semmiképp nem szeretnénk azt sugallni, hogy szedjen csak bátran mindenféle tablettát a szoptatás alatt - ehelyett azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy minden esetben alaposan informálódjon! Könnyen lehet ugyanis, hogy a releváns adatok ismeretében már megengedőbben lehet viszonyulni az adott szerhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye családterápiára az anorexiás kamaszt

Puskás Pálma 2015. március 17., kedd 16:29

Az étkezési zavarok kezdete az elmúlt évtizedekben egyre korábbi életkorra tevődött: nem ritka, hogy kiskamasz gyerekeknél diagnosztizálható az anorexia vagy a bulimia. A két legismertebb étkezési zavar közül az anorexia a nehezebben gyógyítható, hiszen sajnos nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely megfelelően hatékony lenne, és a pszichoterápiás módszerek is gyakran sikertelenek.

Az újabb kutatások szerint ugyanakkor létezik valamennyire hatásos gyógymód, csak éppen meglehetősen sok energia- és időbefektetést igényel a család összes tagjától: a tanulmányok ugyanis a családterápia és az egyéb, család-alapú beavatkozások hatékonyságát támasztják alá.

A családterápia hatékonyságáról korábban is jelentek meg tanulmányok, egy friss kutatás azonban kifejezetten a kamaszkori anorexia nervosa esetében vizsgálta kétféle családterápiás módszer hatékonyságát. A Stanford Egyetem kutatói 164, 12 és 18 év közötti pácienst kísértek figyelemmel egy hét éves időtartamban. A résztvevők egyik csoportja család-alapú terápián, másikuk szisztémás családterápián vett részt. A kettő között nagy vonalakban az a különbség, hogy míg a család-alapú terápián kifejezetten az étkezésre, evészavarra, annak hatásaira és tüneteire koncentrálnak, addig a szisztémás családterápia a család egészével foglalkozik, beleértve annak összes problémáját, elakadását.

shutterstock 157723973
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszkor pszichés feladatai

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 16., hétfő 18:29

A tizenéves kor nemcsak a szülők számára kihívás: kamasznak lenni még sokkal nehezebb. A testi változások nyilvánvalóak, látható, ahogy nemcsak megnőnek a gyerekek, hanem megváltoznak, van, aki már nőiessé, férfiassá válik, és van, aki inkább csak elveszíti kisgyermekes báját, és belekerül valamiféle átmeneti létbe, amiben nem érzi magát otthonosan.

Még nem tudnak mit kezdeni a nemiség új jegyeivel, a lányok általában zavarban vannak a menstruációtól, ki büszke a melleire, ki takargatja, ki hiányolja. A fiúk közül is van, aki büszkén borotválja arcáról az első pihéket, van, aki nem tud mit kezdeni megváltozott külsejével.

De sokkal rejtettebb, hogy mindeközben mi történik belül. Mégis mi az a pszichés feladat, amit meg kell oldania ebben az időszakban a gyereknek?

shutterstock 154595420
Távolról sincs vége, olvasson még »

Izgalmas délutáni program: fogorvosnál a gyerek

Primilla 2015. március 16., hétfő 14:30

Betömték a kisfiam fogát. Kettőt is. Mivel neki még nincs más, egyenesen következik, hogy tejfogak voltak. Mielőtt itt a végletekig csigáznám a hangulatot, rögtön le is lövöm a poént: a beavatkozáson túl vagyunk, és kimondottan jó élmény volt. 

A dolog úgy kezdődött, hogy időnként panaszkodott, hogy fáj a foga. Én időnként belenéztem a szájába, hogy vajon mitől fájhat a foga, de sosem láttam semmi gyanúsat. Aztán amikor már többször is fájt, ugyanott a foga, akkor elkezdtem figyelmesebben szemlélődni a szájában, és akkor egyszer csak ott volt a lyuk. 

Nyilvánvaló, egy lyukas tejfog pont annyira tud fájni, mint egy maradandó fog, és a helyzet ugyanúgy el tud fajulni, ebben nem igazán van különbség a felnőttek és a gyerekek között. Éppen ezért nem bazíroznék a "tejfog, úgyis kiesik" megoldásra, és nem csak az előbb vázolt okok miatt, hanem mert féltem a maradandó fogait, amik egészséges, káros baktériumoktól mentes környezetben fognak jól kifejlődni. Nem beszélve arról, hogy a rossz fog szerintem az ápolatlanság csimborasszója, részemről legalább olyan negatív a megítélése, mint a csapzott hajnak vagy a pattanásokkal borított, kezeletlen bőrnek.

Nincs ezen mit gondolkozni: ha az embernek fáj a foga, el kell menni a fogorvoshoz, ennyi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje jól a gyereknevelést érő kritikát

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 15., vasárnap 19:03

Bármilyen szülő is legyen az ember: jó vagy kevésbé jó, bármilyen stílusban is nevelje a gyerekét, és bármennyire is éljen nyitott vagy bezárt életet, egy biztos: fog kapni visszajelzéseket a külvilágtól azzal kapcsolatban, milyen anya, apa.

Lehet, hogy akik ezeket a visszajelzéseket adják, adott pillanatban nincsenek is tisztában azzal, hogy megnyilvánulásukat kritikának, vagy épp dicséretnek veszi a szülő. Gyakran egy önkéntelen arcrándulás, vagy a másik ember őszinte meglepődése árulkodik. A legtöbben figyelnek ezekre a kis jelzésekre, már csak az a kérdés, mit kezdenek vele.

Mindenki fejében van egy kép arról, milyen szülő szeretne lenni. Örömmel veszi azokat a visszajelzéseket, amik ezzel összhangban vannak, és irritálják, amik ellentmondanak neki. Például mikor elkerekedett szemekkel konstatálja a kolléga, hogy „te máris dolgozol?”, az lehet bók, ami azt jelenti a fogadó számára: „mennyire belevaló nő vagy!”, és lehet kritika, amiből azt értjük: „milyen anya az ilyen?!”. A legtöbb visszajelzés többértelmű, és a szülőn is múlik, milyen jelentést tulajdonít neki.

shutterstock 34358713

Az ember egyfelől vágyik arra, hogy hiteles tükröt kapjon arról, milyen szülő, másfelől szeretné felvértezni magát a kritikával szemben. Ha valakit nagyon érzékenyen érint a másik fél visszajelzése, érdemes elgondolkodni, nincs-e valami a háttérben az alábbiak közül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

50 óra közszolgálat - mérsékelt lelkesedéssel

Primilla 2015. március 14., szombat 16:16

2016 után már csak azok a diákok kezdhetik meg az érettségi vizsgát, akik teljesítettek 50 óra Iskolai Közösségi Szolgálatot (IKSZ). Ez a harmadik tanév, amelyben önkénteskednek a középiskolások, a tapasztalatokról tavaly november óta készítenek egy átfogó felmérést, melynek részeredményeit Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa ismertette egy konferencián.

A középiskolások kötelező önkéntes munkájának kettős célja van: az egyik, hogy a diák anyagi érdektől függetlenül szolgálja a helyi közössége javát, a másik pedig, hogy a megszerzett tapasztalatból, élményből tanuljon is.

Elméletileg számos különböző tevékenység közül választhatnak, részt vehetnek például sportesemények szervezésében, segíthetnek időseknek, van, ahol állatmenhelyen dolgozhatnak, vagy régészeti feltárásban vehetnek részt, sőt akár környezet- vagy katasztrófavédelmi feladatokat is elláthatnak. Vannak persze kevésbé fantáziadús feladatok is: például az iskola vagy a tanterem felújítása, állagmegóvása, adventi vásárra ajándék készítése, vagy vándorkiállítás szervezése.

Ami elég jól hangzik, végül is elvégzendő munka mindenhol akad, a segítség mindig jól jön, és jó esetben a lehetőségek éppen egybevágnak a diákok érdeklődési körével, elképzeléseivel, ambícióival.

A felmérés tanulsága szerint azonban csak a középiskolák felében sikerül a diák saját döntése szerint abszolválni a kötelező 50 órát, az intézmények másik felében nem szólhatnak bele a tanulók, hogy hol, mikor, mit dolgoznak, és mennyi időt szeretnének rászánni a közösségi munkára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy jó kávét a babának?

Kovács Emese 2015. március 14., szombat 12:17

Sokan elképzelni sem tudják a napjaikat kávézás nélkül, és nem csak a kávé serkentő hatása miatt. A leülök meginni egy kávét fíling legalább annyira fontos lehet. Rituálé, na, ami nagyon tud hiányozni. Amikor azonban jön a baba, illetve amikor megszületik, és szoptatni szeretnénk, felmerül a kérdés: árt-e a kicsinek, ha továbbra is kávézunk? És ha nem, mégis mennyi az, amennyi tényleg nem?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vegye rá a kamaszt a feladataira

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 13., péntek 15:34

A kamasz lusta, nem tanul és nem segít a háztartásban – ez az általános kép a tizenévesekről. A barátaival lóg, vagy otthon, szobájába zárkózva hallgatja a zenét, esetleg az utcákat rója. Ez persze sztereotip kép, vannak szorgalmas, teljesítményorientált tinik, és vannak, akik szívesen házimunkáznak.

De meg kell jegyezni, nem biztos, hogy irigylésre méltó szülő, aki elsőre annak látszik. Ha a tizenévesnek csak az iskolai teljesítményről és az otthoni teendőkről szól az élete, az azt jelenti, hogy nem merte vállalni az életkorának megfelelő kihívásokat, mint a szexualitás kibontakozása, szereppróbálgatás, önálló, a szülői mintával is szembenálló akarat, vélemény kialakítása. Tehát inkább aggódni, mint örülni kell, ha valaki túlzottan jókislány, jókisfiú, mert nekik valamikor később kell pótolni a serdülőkor feladatait.

shutterstock 184855727

De bizonyos elvárásokat a tizenévessel szemben is lehet, sőt szükséges támasztani, és bár fokozatosan érdemes lazítani a szülői felügyeletet, a biztonságérzetéhez továbbra is szüksége van a kamasznak arra, hogy ne engedje el a kezét teljesen a szülő. Ha iskolai vagy otthoni feladatokról van szó, a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Világsiker lett a babanormalizáló anyuka

marilla 2015. március 13., péntek 10:49

Mindig is szeretett babákkal játszani, és ez felnőttkorában is megmaradt: vonzódott a használt, elnyűtt játékokhoz, úgy érezte, szeretne nekik új életet adni. Először annyinak cikinek érezte, hogy felnőttként babázik, hogy csak titokban foglalkozott ezzel, amikor senki nem volt otthon. Lemosta a műanyag arcokról a rémes sminkeket, és új külsőt adott a babáknak.

Sonia Singh, a Tasmániában élő anya mostanra híres lett, de nem szeretne ebből nagyüzemet csinálni. Azt mondja, ő nem egy játékgyártó, viszont, ha egy nagy játékcég úgy gondolná, hogy jó ötlet lenne ilyen természetesebb külsejű babákat gyártani, "az jó dolog lenne".

Sonia a természetellenesen sminkelt babákról lemossa a sminket (sőt, valójában a teljes arcot), aztán akrikfestékkel új arcokat ad nekik. Sokszor a hajat is a babához igazítja, ha a karakter úgy kívánja, aprólékosan eltünteti a rémes szőke melírt, máskor pedig nem átall akár kicsit kiálló fogakat festeni, de van olyan baba is, akinek pont kiesett az egyik első metszőfoga.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre egy jó kiállítás gyerekeknek is

Becca 2015. március 12., csütörtök 14:06

Elmentünk megnézni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett, „Kaland a dzsungelben” elnevezésű, gyerekeknek szóló óriás-társasjátékot. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez nem csak egy sima, állattól-állatig gyalogló, a felnőttek számára egyáltalán nem élvezetes program lesz. Viszont az első kis helyiség után nyilvánvalóvá vált, hogy eléggé bírni fogjuk ezt a dzsungelesdit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés