Miért kell a babáknak felforralni a vizet?

Nem arról volt szó, hogy iható a csapvíz? Esetleg mégis van benne valami, ami nekünk nem árt, de nekik igen? Utánajártunk.

Vajon a földön mindenki felforralja a babáknak szánt vizet? Szükséges ez egyáltalán ott is, ahol a csapvíz iható? Mi baja lehet a legkisebbeknek akkor, ha valaki mégis elmulasztja? Babavíz-sommelier alapok következnek. 

Még nem olyan az emésztőrendszerük, mint a miénk

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy a babáknak lehetőleg egyéves korukig ne adjunk csapvizet, csakis felforralva, aztán lehűtve, sőt a főzésre szánt vízzel is hasonlóan cselekedjünk.

Az egész kiindulópontja az, hogy a néhány hónapos apróságok emésztőrendszere más, mint a mienk, és sokkal fogékonyabbak a betegségekre is. A vízben lehetnek olyan baktériumok, amelyekkel egy felnőtt szervezet könnyen megbirkózik, a babáké azonban nem feltétlenül. Mindezeken túl az sem szerencsés, ha az ásványi anyagok, a csapvízhez adott mesterséges anyagok mennyisége túl nagy. 

És hogy mi lehet pontosan a probléma a csapvízzel? 

Jó eséllyel a nehézfémek és a baktériumok jelentenek leginkább veszélyt, de szerencsére léteznek már babavizek, amelyek ezekből a lehető legkevesebbet tartalmazzák. A babavizeket steril üzemekben, szigorú minőségbiztonsági előírások mellett kezelik és csíramentesen palackozzák. A vonatkozó rendelet szerint csak olyan ivóvízből gyárthatnak babavizet, amelynek a nitráttartalma nem haladja meg az 50 mg/l-t, nitrittartalma pedig a 0,5 mg/l-t.

Mire jó a forralás?

A nitrit és nitrát kivonására nem, de a mikroorganizmusoktól meg tudjuk tisztítani a vizet, és ettől az jóval biztonságosabb lesz a legkisebbek számára. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra