Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel

Egy újabb húsmentes, sőt, vegán falatkák, feltét- vagy főételrecept gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi.
Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi.rez-art

Hozzávalók 4 személyre

  • fél fej karfiol
  • bő (2-3 dl) olaj a sütéshez

A tésztához

  • 100 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 ml víz
  • negyed teáskanál só
  • negyed teáskanál pirospaprika
  • csipet kurkuma

A panírhoz

  • 60 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük a karfiolt rózsáira és mossuk meg. Készítsük el a tésztánkat. Keverjük össze a lisztet, a sót, a pirospaprikát és a kurkumát, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük simára, a tésztának sűrű tejszín-, palacsintaállagúnak kell lennie. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl sűrűnek, akkor vízzel hígítsuk. Most készítsük el a panírt: keverjük össze egy másik tálban a hozzávalókat. Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A karfiolrózsákat egyenként mártsuk meg először a tésztában, majd a panírban, és tegyük az időközben felforrósodott olajba. Csökkentsük a hőmérsékletet, és süssük világos aranyszínűre a karfiolnuggetseket, kb. 8 perc alatt. Az olajból tegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.

A dietetikus tippje: „Ha diétásabb, zsírszegényebb verzióra vágysz, süsd meg sütőben a nuggetseket! Elég, ha sütőpapírra fekteted őket, de olajspray-vel is lespriccelheted, így biztosan ropogós lesz!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen
Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen

Fantasztikusan krémes, tökéletes ízvilágú krémleves brokkoliból, amihez két verziót is mutatunk most alapból glutén- és tojásmentesen, de elkészíthető tejmentesen is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

2021. szeptember17., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ebédelj egészségesen: a karfiolfasírtot próbáltad már?

Ha menta épp nincs otthon, petrezselyemmel és bazsalikommal is remek lesz ez a dip, amihez mindössze tejföl, összemorzsolt feta és valamilyen friss, fűszernövény kell. Tócsni tetején, de akár zöldségcsíkok mellett is szeretni fogod.

2021. október9., 09:20

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

2021. június13., 12:52

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

2021. június13., 10:20

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

2021. június12., 11:24

Mustra