Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel

Egy újabb húsmentes, sőt, vegán falatkák, feltét- vagy főételrecept gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi.
Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi.Fotó: rez-art

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél fej karfiol
  • bő (2-3 dl) olaj a sütéshez

A tésztához

  • 100 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 ml víz
  • negyed teáskanál só
  • negyed teáskanál pirospaprika
  • csipet kurkuma

A panírhoz

  • 60 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük a karfiolt rózsáira és mossuk meg. Készítsük el a tésztánkat. Keverjük össze a lisztet, a sót, a pirospaprikát és a kurkumát, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük simára, a tésztának sűrű tejszín-, palacsintaállagúnak kell lennie. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl sűrűnek, akkor vízzel hígítsuk. Most készítsük el a panírt: keverjük össze egy másik tálban a hozzávalókat. Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A karfiolrózsákat egyenként mártsuk meg először a tésztában, majd a panírban, és tegyük az időközben felforrósodott olajba. Csökkentsük a hőmérsékletet, és süssük világos aranyszínűre a karfiolnuggetseket, kb. 8 perc alatt. Az olajból tegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.

A dietetikus tippje: „Ha diétásabb, zsírszegényebb verzióra vágysz, süsd meg sütőben a nuggetseket! Elég, ha sütőpapírra fekteted őket, de olajspray-vel is lespriccelheted, így biztosan ropogós lesz!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen
Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen

Fantasztikusan krémes, tökéletes ízvilágú krémleves brokkoliból, amihez két verziót is mutatunk most alapból glutén- és tojásmentesen, de elkészíthető tejmentesen is.

Tovább »

Még több recept

Olasz garnélarizottó – friss zöldfűszerekkel és egy kevés lime-mal a legtökéletesebb

A rizottó akkor is finom, ha csak fehérbor, vaj és egy adag olasz sajt van a tetején, hát még egy adag frissen sült garnélával. Ha van otthon friss petrezselyem, abból is szórj egy keveset a tetejére.

február26., 06:04

Így készítheted el a legfinomabb vegán pestót

A pesto tökéletes ízesítő, ami tészta tetején és szendvicsekben is finom, de akár egy rizses köretet is feldob. Ha vegán vagy, akkor sem kell lemondanod róla, mutatjuk, hogyan készítsd a sajtmentes verziót!

február10., 06:04

Csípős-fokhagymás garnéla cukkinitésztával – fűszeres finomság, amivel kalóriákat spórolsz

A garnéla is remek a diétádban, hát még a cukkinitészta. Ezek mellett belefér egy adag édes-csípős szósz, egy kevés sajt és akár egy kis puha vaj is ebben a finomságban. Lényegében egy könnyű, meleg saláta ez, amit mediterrán hangulatban készítettünk el.

február28., 06:00

Dobd fel a napot ezekkel a koreai karfiolszárnyakkal!

Igen, mi is tudjuk, hogy a karfiolnak általában nincs szárnya, ez a fogás a nevét inkább onnan kaphatta, hogy hunyorítva, messziről kissé úgy tűnik, mintha csirkeszárnyakat enne az ember.

2020. október31., 06:04

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod, mivel érdemes feldobni

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.

2020. október16., 06:04

Vegán gesztenye-vörösbor gravy – szuper húsok mellett és a zöldségek tetején is

Még az angol konyhának is lehet egészséges, vegán változata, erre bizonyíték ez a klassz gravy, amely burgonya, grillezett zöldségek tetején, de sós rétesek és burgonyafánk mellett is klassz íztuning.

2020. október15., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.