Ezért esznek összevissza a várandós nők

Van olyan, hogy az ember hirtelen megkíván egy adag színesbors-keveréket málnatortával, kukoricakeményítőt rántva, olvadt sajtot, bontott téglát, lekváros-csirkés szendvicset, de olyan azért ritkán akad, aki mindeközben ne lenne várandós. Miért esznek összevissza a nők, amikor gyereket várnak?

A nők mindenfélét képesek megenni várandósan, akár olyasmit is, amire korábban rá sem néztek volna. Az még szinte semmi, ha valaki egyszerűen megszereti mondjuk a csípős ételeket, és úgy marad, ám mindehhez ráadásul olyan erős sóvárgás társul, hogy akár éjjel is nekiindulunk a gyorsétterembe fagyiért, ha a szükség úgy hozza. Na de mi van emögött a leküzdhetetlen és néha nagyon fura sóvárgás mögött?

Miért esznek összevissza a várandós nők?

szakirodalom kiemeli: a terhesség alatti féktelen falás nem veszélytelen, így nem árt, ha igyekszünk kordában tartani sóvárgásainkat, mert a túlzott súlygyarapodás az anya és a baba egészségére is kockázatokat jelent. 

Az ezzel foglalkozó tanulmány szerint több hipotézis is akad magyarázatként. Ezek között a szakemberek leggyakrabban a hormonális változásokat, a tápanyaghiányokat jelölik meg, de az is felmerült, hogy egyszerűen kulturális és pszichoszociális tényezők állnak a jelenség mögött. A  lehetséges okok és bizonyítékok összevetése után arra jutottak, hogy a hormonális okoknak van a legnagyobb jelentőségük, de az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a kulturális hasonlóságok is figyelemreméltók. 

Az első trimeszterben a szervezet több inzulint állít elő, ami később csökken – feltételezések szerint ez erősíti a szénhidrátok fogyasztása utáni sóvárgást annak érdekében, hogy helyreállítsa a vércukorszintet. Ugyanerre utal, hogy egy 1978. évi tanulmány retrospektív módon vizsgálta meg a várandós nők sóvárgását egy 250 terhes nőből álló csoportban, és kimutatta, hogy a leginkább vágyott cikkek az édességek, tejtermékek, keményítőtartalmú szénhidrátok, gyümölcsök, zöldségek és gyorséttermekben kapható ételek voltak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra