Ez egy csodálatos recept, mert hihetetlenül finom, egyszerű az elkészítése, és a végtelenségig variálható. A padlizsángombócokat ehetjük magukban, mártogatóssal, körettel vagy feltétnek, de az olasz ízek rajongóinak most megmutatjuk a hamis húsgombóc paradicsommártásban változatot is. Gluténmentes, húsmentes recept.

A paradicsomszósz eredeti olasz recept alapján készül.
A paradicsomszósz eredeti olasz recept alapján készül.Fotó: bhofack2

Hozzávalók 6 adaghoz:

A padlizsángombócokhoz:

  • 1 nagyobb padlizsán hámozva, kockákra vágva
  • 1-2 evőkanál növényi olaj
  • negyed bögre víz
  • 120 gramm gomba apróra vágva
  • negyed bögre dió
  • fél bögre parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 tojás felverve
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
  • 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa

A paradicsomszószhoz:

  • 2 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1-2 teáskanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint

A körethez:

  • gluténmentes spagetti vagy rizs, köles
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Forrósítsuk fel az olajat, és adjuk hozzá a padlizsánt és a vizet. Időnként megkeverve főzzük puhára, kb. 10 perc alatt. Egy másik serpenyőben pároljuk meg a gombát (kb. 10 perc). A diót késes aprítóban daráljuk finom szemcsésre, adjuk hozzá a padlizsánt és a gombát, és őröljük tovább krémes állagúra, majd tegyük egy tálba a zsemlemorzsával együtt. Adjuk hozzá a parmezán sajtot, a fokhagymát, a felvert tojást, a fűszereket, és keverjük jól össze. Formázzunk a masszából golyókat, és tegyük a sütőpapírra. Süssük készre 20-25 perc alatt.

Ameddig a gombócok sülnek, készítsük el a paradicsomszószt. Pirítsuk meg az olajon a fokhagymát, majd öntsük rá a levével együtt összepépesített paradicsomokat, és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, fűszert. Felforraljuk, majd utána alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük.

A megsült gombócokat tegyük bele a paradicsomszószba. Diétának és érzékenységnek megfelelően főtt tésztával vagy körettel tálaljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Lélegzetelállító csokis süti liszt nélkül – glutén- és cukormentes
Lélegzetelállító csokis süti liszt nélkül – glutén- és cukormentes

Összetévesztésig hasonlít ízre és állagra is a brownie-ra, cserébe liszt nélkül készül, 15 perc munka van vele, ráadásul glutén- és cukormentes.

Tovább »

Még több recept

Répás-mazsolás süti – narancsos sajtkrémmel tálalva az igazi

A legunalmasabb répatortát is új szintre emelheted, ha a tetejére kissé savanykás sajtkrémet kanalazol, amit jó sok narancshéjjal dobsz fel tálalás előtt. Ha gyerekek nem esznek belőle, egy kis narancslikőr is elfér a mellé kínált krémben.

szeptember23., 06:08

Újabb vegetáriánus lepény fasírt helyett: ezúttal kinoából (gluténmentes recept)

Ropogós lepény készül ebből a receptből, a húsos fasírtok ízvilágában. Gluténmentes, húsmentes recept.

július13., 06:04

Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

augusztus11., 06:04

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

július13., 06:04

Klassz desszert őszi hétvégékre: marcipános-szilvás süti

Nem kell a marcipános édességeket kizárólag az ünnepekkor elkészítened. Ez a finomság épp olyan klassz egy délutáni tea vagy tejeskávé mellett, mint az ünnepi asztalon. Ha van egy kevés nektarin otthon, abból is adj hozzá.

szeptember20., 06:04

Rozmaringos paszternákleves – szarvasgombás krutonnal és aszalt szilvával a legfinomabb

A legjobb, ha van otthon egy kissé száraz kenyérszelet vagy kifli, amit megpiríthatsz és új értelmet adhatsz a létezésének egy kevés szarvasgombaolajjal és szerecsendióval. Ha egy kevés aszalt gyümölcsöt is találsz, azokból is érdemes a levesbe szórnod.

szeptember23., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.