Ez egy csodálatos recept, mert hihetetlenül finom, egyszerű az elkészítése, és a végtelenségig variálható. A padlizsángombócokat ehetjük magukban, mártogatóssal, körettel vagy feltétnek, de az olasz ízek rajongóinak most megmutatjuk a hamis húsgombóc paradicsommártásban változatot is. Gluténmentes, húsmentes recept.

A paradicsomszósz eredeti olasz recept alapján készül.
A paradicsomszósz eredeti olasz recept alapján készül.Fotó: bhofack2

Hozzávalók 6 adaghoz:

A padlizsángombócokhoz:

  • 1 nagyobb padlizsán hámozva, kockákra vágva
  • 1-2 evőkanál növényi olaj
  • negyed bögre víz
  • 120 gramm gomba apróra vágva
  • negyed bögre dió
  • fél bögre parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 tojás felverve
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
  • 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa

A paradicsomszószhoz:

  • 2 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1-2 teáskanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint

A körethez:

  • gluténmentes spagetti vagy rizs, köles
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Forrósítsuk fel az olajat, és adjuk hozzá a padlizsánt és a vizet. Időnként megkeverve főzzük puhára, kb. 10 perc alatt. Egy másik serpenyőben pároljuk meg a gombát (kb. 10 perc). A diót késes aprítóban daráljuk finom szemcsésre, adjuk hozzá a padlizsánt és a gombát, és őröljük tovább krémes állagúra, majd tegyük egy tálba a zsemlemorzsával együtt. Adjuk hozzá a parmezán sajtot, a fokhagymát, a felvert tojást, a fűszereket, és keverjük jól össze. Formázzunk a masszából golyókat, és tegyük a sütőpapírra. Süssük készre 20-25 perc alatt.

Ameddig a gombócok sülnek, készítsük el a paradicsomszószt. Pirítsuk meg az olajon a fokhagymát, majd öntsük rá a levével együtt összepépesített paradicsomokat, és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, fűszert. Felforraljuk, majd utána alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük.

A megsült gombócokat tegyük bele a paradicsomszószba. Diétának és érzékenységnek megfelelően főtt tésztával vagy körettel tálaljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Lélegzetelállító csokis süti liszt nélkül – glutén- és cukormentes
Lélegzetelállító csokis süti liszt nélkül – glutén- és cukormentes

Összetévesztésig hasonlít ízre és állagra is a brownie-ra, cserébe liszt nélkül készül, 15 perc munka van vele, ráadásul glutén- és cukormentes.

Tovább »

Még több recept

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Fokhagymarajongó vagy? Ezt az egyszerű tésztaételt próbáld ki!

A fokhagyma mindjárt nem annyira erős aromájú, de továbbra is nagyon egészséges akkor, ha megsütöd, mielőtt a tésztához kevernéd. Egy kevés mascarpone és tejszín tökéletesen krémessé teszi, egy adag grana padanótól pedig még különlegesebb lesz ez a vega fogás. Ha húsevőknek készül, egy-két grillezett, citromos halszelettel tálald.

szeptember11., 06:04

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

július27., 06:04

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

november26., 06:16

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.