Gluténmentes alaprecept: piskóta (cukormentesen)

A piskóta örök kedvenc, számtalan sütemény alapja. Gondoljunk csak a napközis kockára, a lekváros tekercsre vagy a piskótaalapú tortákra. Gluténmentes, cukormentes recept.

A gluténmentes (és cukormentes) piskóta szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól.
A gluténmentes (és cukormentes) piskóta szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól.imagedepotpro

Hozzávalók

  • 200 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
  • 150 ml növényi olaj
  • 125 ml növényi ital vagy tej
  • 150 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 3 darab tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és készítsük elő a sütőformát. (Vajazzuk ki vagy tegyünk bele sütőpapírt.)

Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a tejet, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport. Keverjük habosra a tojások sárgáját az édesítőszerrel, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgájához részletekben adjuk hozzá a sütőporos lisztet, felváltva a kihűlt tejes-vajas keverékkel, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a végén pedig az egészet forgassuk bele a tojásfehérje habjába, több részletben, óvatosan.

Tegyük az előkészített sütőformába, és süssük készre. Ha szögletes formát szeretnénk, tegyük egy 20x30-as sütőformába, ebben kb. 15-20 perc alatt (tűpróba!) sül meg a piskóta, és kb. 2 cm magas lesz a tésztánk. Ha kerek formát szeretnénk, akkor egy 18 centis kapcsos tortaformába tegyük, és süssük kb. 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük minden esetben). Így egy kb. 4 centi magas, 18 centi átmérőjű piskótánk lesz, amit kettő, de akár három karikára is vághatunk, a rétegek között pedig ízlésnek, érzékenységnek és diétának megfelelő töltelékkel, krémmel töltjük meg.

Tipp: Ha megsült a piskótánk, szép aranyszínű, és elválik a forma falától: ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk pihenni félig nyitott sütőajtóval legalább negyedórát.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen
Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen

Fantasztikusan lágy, omlós és pompás külsejű torta. Nem túl édes, a reggeli kávé tökéletes kiegészítője, de jól áll neki egy kis gyümölcslekvár vagy vaníliafagyi is az ebéd után. Egyszerű, gluténmentes, cukormentes, low carb recept.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kókuszos-lime-os vajas piskóta – remek, izgalmas nyári desszert

A fő ízesítőkkel felpimpelt sajtkrémmel a tetején még finomabb ez a remek desszert. A tetejére szórj porcukrot, reszelj rá egy kevés lime-héjat és már tálalhatod is.

2021. július2., 10:44

Dupla csokis-kávés piskóta – ezt készítsd el a jól ismert tésztából!

Ha megtanulod a piskóta receptjét, egy rakás klassz desszertet összedobhatsz, például ezt a remek kávés finomságot. Ha narancshéjat is keversz a tésztába, még izgalmasabb lesz.

2021. július3., 10:24

Újabb vegetáriánus lepény fasírt helyett: ezúttal kinoából (gluténmentes recept)

Ropogós lepény készül ebből a receptből, a húsos fasírtok ízvilágában. Gluténmentes, húsmentes recept.

2020. július13., 06:04

Zöldséges rakott csirkemell laktózmentes sajtmártással (gluténmentes recept)

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, mégsem a hagyományos csirke-rizs páros. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor nincs sok időtök főzni, mégis friss ételt szeretnétek az asztalra varázsolni.

2020. augusztus11., 06:04

Vegán hamis Mac&Cheese, ami tényleg sajtszószízű (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Amerika (és a fél világ) kedvenc sajtos tésztáját vegán verzióban is könnyű elkészíteni. Ráadásul még növényi sajt vagy más drága alapanyag sem kell hozzá. Glutén-, tej-, tojásmentes recept.

2020. június29., 06:04

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Mustra