Gluténmentes alaprecept: piskóta (cukormentesen)

A piskóta örök kedvenc, számtalan sütemény alapja. Gondoljunk csak a napközis kockára, a lekváros tekercsre vagy a piskótaalapú tortákra. Gluténmentes, cukormentes recept.

A gluténmentes (és cukormentes) piskóta szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól.
A gluténmentes (és cukormentes) piskóta szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól.Fotó: imagedepotpro

Hozzávalók:

  • 200 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
  • 150 ml növényi olaj
  • 125 ml növényi ital vagy tej
  • 150 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 3 darab tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és készítsük elő a sütőformát. (Vajazzuk ki vagy tegyünk bele sütőpapírt.)

Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a tejet, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport. Keverjük habosra a tojások sárgáját az édesítőszerrel, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgájához részletekben adjuk hozzá a sütőporos lisztet, felváltva a kihűlt tejes-vajas keverékkel, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a végén pedig az egészet forgassuk bele a tojásfehérje habjába, több részletben, óvatosan.

Tegyük az előkészített sütőformába, és süssük készre. Ha szögletes formát szeretnénk, tegyük egy 20x30-as sütőformába, ebben kb. 15-20 perc alatt (tűpróba!) sül meg a piskóta, és kb. 2 cm magas lesz a tésztánk. Ha kerek formát szeretnénk, akkor egy 18 centis kapcsos tortaformába tegyük, és süssük kb. 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük minden esetben). Így egy kb. 4 centi magas, 18 centi átmérőjű piskótánk lesz, amit kettő, de akár három karikára is vághatunk, a rétegek között pedig ízlésnek, érzékenységnek és diétának megfelelő töltelékkel, krémmel töltjük meg.

Tipp: Ha megsült a piskótánk, szép aranyszínű, és elválik a forma falától: ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk pihenni félig nyitott sütőajtóval legalább negyedórát.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen
Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen

Fantasztikusan lágy, omlós és pompás külsejű torta. Nem túl édes, a reggeli kávé tökéletes kiegészítője, de jól áll neki egy kis gyümölcslekvár vagy vaníliafagyi is az ebéd után. Egyszerű, gluténmentes, cukormentes, low carb recept.

Tovább »

Még több recept

Ízletes vegán csicseriborsó-golyók + egy extra ötlet (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Nagyon finom vegán comfort food készíthető, ezúttal csicseriborsóból. Önmagában vagy például feltétnek is kiváló, de mutatunk egy extra tippet is a recept végén. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept.

június16., 13:01

Gluténmentes alaprecept: házi kenyér

Kívül ropogós, belül puha, friss gluténmentes házi kenyér negyedóra munkával. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept.

június9., 10:44

Citromos-ricottás minifánkok – gluténmentes, cukormentes recept

Tradicionális olasz recept szerint, glutén és cukor nélkül készülnek – ezúttal édes verzióban – a ricottás minifánkok.

június15., 06:00

Alfredo, a tésztaszószok királya (gluténmentes, tojásmentes recept)

Klasszikus olasz tésztaétel, ezúttal hús nélkül. Selymes, fokhagymás, tejszínes szósz, ami alapból gluténmentes, húsmentes, tojásmentes, de tejmentesen és vegán verzióban is elkészíthető.

június23., 06:00

Tudjuk, mit eszel idén nyáron: juhtúrós tésztasaláta cukkinivel és aszalt paradicsommal

Ez a tésztasaláta olyasmi, ami hidegen is tökéletesen finom, főleg, ha épp egy szelet forró, grillezett csirkecomb kerül mellé egy kis citromhéjjal és reszelt sajttal.

július4., 06:04

Energia, egészség: vegán chiamagos golyók (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Villámgyors snackötlet, pár hozzávaló, csupa egészség és energia egész napra. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

június22., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.