#ÉLETEM

A rossz étkezés a korai halál leggyakoribb oka

Brownie 2015. szeptember 20., vasárnap 18:51

Egy új tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy világviszonylatban is a szegényes étrend járul hozzá legnagyobb mértékben a korai halálozáshoz. Egész pontosan globális szinten a halálesetek 21 százaléka köszönhető a vörös húsokból és magas cukortartalmú italokból álló, ugyanakkor zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű magvakban szegény étrendnek – írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Coming Out: Vegaszexuális vagyok?

Steiner Kristóf 2015. szeptember 20., vasárnap 12:28

A napokban a Vegan in Hungary Facebook csoport egyik lelkes hölgy-tagja posztolt egy képet Jared Letorol – mellette pedig egy női altest rajza volt látható, amelyből hatalmas vízesés zubogott. A kollázs mellett ez volt olvasható: “Amikor találkzol egy vonzó férfival... és megtudod, hogy vegán.” A bejegyzés példátlan sikert aratott a több, mint 4000 tagot számláló csoportban, és bevallom, magam is odabiggyesztettem egy “lájkot” Jared félmeztelen fotója alá. A lány – talán maga sem tudja – de olyan témát vetett fel, amely kétség kívül rendkívül megosztó – ez a vegaszexualitás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A csípős kaja lehet a hosszú élet egyik titka

S-W. Zsó 2015. szeptember 19., szombat 21:26

Egyre égetőbb kérdés manapság, hogy mi lehet a hosszú élet titka, ám az öregedés túl bonyolult folyamat ahhoz, hogy létezzen egyértelmű válasz erre. Az azonban nem újdonság, hogy egészséges étrenddel javítható az életminőségünk és fitten tartható a szervezetünk. A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint esélyes, hogy a csípős, fűszeres ételek hozzájárulhatnak fiatalságunk megőrzéséhez.

Tényleg nincs értelme nyújtani? Attól függ!

Brownie 2015. szeptember 19., szombat 16:24

Arról már írtunk korábban, hogy pontosan mi is zajlik a testben nyújtás során, és hogy minek köszönhető, hogy a mozgás szervrendszerben nyújtó gyakorlatok hatására nem következnek be nagyobb változások, mégis hajlékonyabbnak érezzük magunkat. Újabb vizsgálatok során a kutatók arra keresték a választ, hogy a sportolás előtt (és után) végzett nyújtással valóban elkerülhetőek-e a sérülések és az izomláz, illetve növelhető-e a hajlékonyság vagy a sportteljesítmény.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alkohol jót tesz a szívének, de megnöveli a rák kockázatát

Edicsek 2015. szeptember 19., szombat 12:12

Egy kanadai kutatás szerint az alkoholfogyasztás jót tesz a szívének és csökkenti a szívinfarktus kockázatát, ugyanakkor növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét és nagyobb a sérülés kockázata is.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amivel lassíthatja az öregedést

ST 2015. szeptember 18., péntek 19:49

Az öregedés az a mumus, amit mindenki szeretne legyőzni. Sajnos a folyamatot megállítani nem lehet, de lassítani igen, ráadásul ez nem is olyan nehéz. A Lifehack összeszedett 7 olyan dolgot, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább legyen friss és fiatalos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar gyógyszergyártó felfedezése segíthet az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésében

mzd 2015. szeptember 18., péntek 09:54

Engedélyezte az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) a Richter saját fejlesztésű, Cariprazine kapszulájának forgalmazását – írja a Portfolio. A készítmény az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésében segít felnőtt betegeknél – ráadásul ez az első olyan magyar fejlesztésű gyógyszer, amely forgalomba hozatali engedélyt kapott az Egyesült Államokban.

Fotó: Christopher Furlong / Europress / Getty

Azt pontosan nem tudni, hogy a gyógyszer mikor válik elérhetővé, mindenesetre a tervek szerint 2016 első negyedévében kerül nagykereskedelmi forgalomba. Az biztos, hogy vényköteles lesz, az engedélyt pedig napi egyszeri adagolásra kapták meg. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója elmondta, hogy bár számos készítmény van már jelen a piacon a fent említett betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény. A Cariprazine mögött mintegy 15 év kutatói munka van és 2027-ig szabadalmi védettséget élvez.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ha már zöldséget eszik, csinálja jól!

Brownie 2015. szeptember 17., csütörtök 13:35

Ha büszkén tért haza a legutóbbi bevásárlásból, mert sikerült végre csupa egészséges hozzávalót beszereznie az esti menühöz, jobb, ha tudja: nem a legjobb döntés egy hétre való zöldséget a hűtőbe tuszkolni, de az is sanszos, hogy a főzési technikájával rontja el az egészségesnek szánt vacsorát. A Lifehack összegyűjtötte a leggyakoribb zöldségfogyasztással kapcsolatos hibákat és tévhiteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobban jár, ha több dolgot tanul egyszerre

mzd 2015. szeptember 17., csütörtök 11:59

Bár az iskolás éveinket már jó régen magunk mögött hagytuk, egy dologra mindenképpen emlékszünk: szinte minden órán (legyen szó matematikáról vagy éppen fizikáról) egyetlen dolgot ismételtünk. Egy friss kutatás szerint ez nem igazán jó: a szakértők arra jutottak, minél több dolgot végzünk egyszerre, annál jobban rögzülnek az információk – olvasható a PSYBlog oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem nyafogás, komoly probléma. Ez a szülés utáni depresszió

Kuna Gábor 2015. szeptember 16., szerda 20:20

Egy gyermek születésekor szép és örömteli időszak köszönt az életünkbe. Átéltük a várakozás izgalmát, és most, hogy itt van, egy fárasztó, de boldog korszak következik. Vagy legalábbis ezt várjuk, mert a valóság sajnos nem mindig ilyen szép, és egyszerű. Sok anyukának hangulatváltozásokkal, az alkalmatlanság érzésével, vagy akár súlyosabb tünetekkel kell szembenéznie. De hogy kerül ide a lehangoltság és tehetetlenség, amikor boldognak kellene lenniük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Párosan szép az ősz: 4 romantikus tipp

travelo 2015. szeptember 16., szerda 15:49

A tarka faleveleknek, az indián nyár simogató napsugarainak, a hangulatos boros rendezvényeknek köszönhetően az ősz alapjáraton is romantikus időszak. Pár jó programötlettel pedig tovább emelheti az évszak összebújás-faktorát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zsírégetés hatékonyan 45 perc alatt

Bánkuti Gabriella 2015. szeptember 16., szerda 09:12

Ha van lehetőségem pihenni egy kicsit, nem szívesen megyek edzőterembe, inkább a természetben sportolok és gyors, hatékony edzéseket választok. Ebben a cikkben egy teljes testet megmozgató, pulzusemelő, izzasztó gyakorlatsort mutatok be, amihez ráadásul eszköz sem kell, tehát még ez sem lehet kifogás.

A nyolc szuper intenzív gyakorlat között nincs pihenőidő, csak a végén lehet lazítani egy percet és jöhet a következő adag. A kezdőknek három, a haladóknak öt, a szuper aktívaknak pedig tíz kört javaslok. Az edzés előtt mindenki alaposan melegítsen be és a végén nyújtsatok le. A nyolc körrel nagyjából. 400 kalóriát égetünk el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 viselkedés, ami növeli az öngyilkosság valószínűségét

Sákovics Diana 2015. szeptember 15., kedd 16:28

Szinte mindenki, aki öngyilkosságot kísérel meg, valamilyen formában utal a szándékára. Beszél arról, hogy mi lenne, ha nem lenne, eltűnne, meghalna, jelzi a környezetének, hogy kilátástalannak tűnik a helyzete, elkezdi lezárni függőben lévő ügyeit, végrendeletet ír, elajándékozza a számára fontos tárgyakat. Ezeket a jelzéseket a környezet nem veszi mindig komolyan, de legalábbis ritkán feltételezi az ember ezekben a helyzetekben a legrosszabbat. Nincs is könnyű dolguk a barátoknak és a családtagoknak, mégis honnan, miből lehet tudni, (a fentieken túl) hogy valaki öngyilkos akar lenni? Milyen viselkedéses jellemzők azok, amik inkább magukban hordozzák a kockázatot? Egy amszterdami tudományos konferencián prezentált friss tanulmányban a kutatók éppen ezekre a kérdésekre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csuja Imre segített, mégse tudjuk ellátni az ájultat se!

Divany.hu 2015. szeptember 15., kedd 13:58

Még mindig gondunk van az újraélesztéssel, és valójában azt sem tudjuk, mi a teendő, ha valaki elájul mellettünk a tűző napon – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2015-ös Nagy Elsősegély Tesztjéből.

A felmérés harmadik éve vizsgálja, hogy vészhelyzetekben tudjuk-e, mi a teendő, és az eredmények még mindig elég vegyesek, de lassú javulás már látható. „Különböző helyzetek esetén nagy eltérések mutatkoznak – egyes vészhelyzetekben úgy tűnik, tájékozottak vagyunk a teendőket illetően, ám sajnos sok esetben még mindig rosszul tudnánk csak segíteni” - mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteggé teszi, ha kilenckor kezd dolgozni

Edicsek 2015. szeptember 15., kedd 09:20

Az Oxford Egyetem kutatása szerint aki korán kel, mégsem lel aranyat - legalábbis ha azonnal dolgozni kezd. A kutatók szerint ugyanis a 9-5-ig tartó munkaidő miatt a cirkadián ritmus teljesen felborul, és ez amellett, hogy rossz hatással van a teljesítményünkre és hangulatunkra, az egészségünkre is káros. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkoló sminkvideóval is lehet a nők elleni erőszak ellen kampányolni

mzd 2015. szeptember 14., hétfő 21:43

Az észak-indiai Allahabad városában élő Reshma Banoo Qureshi arcát volt sógora öntötte le kénsavval 2014-ben, bosszúból. A 18 éves lány most az indiai nők családi erőszakkal szembeni védelméért és a savval leöntött áldozatok megsegítéséért küzdő Make Love Not Scars szervezet kampányát támogatandó egy "szépségvideót" forgatott "Hogyan sminkeljünk tökéletes ajkakat" címmel. A szimpla sminkvideókkal egy kaptafára készült kisfilm célja azonban nem a sminktanácsadás: arra hívja fel a figyelmet, hogy a kén- és sósavat, melyekkel évente több ezer nőnek okoznak támadóik életveszélyes és maradandó sérüléseket, ugyanolyan könnyű beszerezni bármelyik drogériában, mint mondjuk egy rúzst – olvasható a Daily Mailen. A szervezet azt reméli, hogy kampányfilmjük segítségével sikerül elérniük a maró folyadékok árusításának szigorítását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvannak az alkoholizmusért felelős idegsejtek

Sákovics Diana 2015. szeptember 14., hétfő 12:04

Az, hogy kiből, milyen körülmények között és hogyan lesz szerfüggő, régóta izgatja az orvosokat és a pszichológusokat, és az agykutatás fejlődésével egyre többet és többet tudhatunk meg a témáról. Most például egy amerikai kutatócsoport kereste a választ arra, vajon magyarázható-e a függőség és az alkohol iránti sóvárgás az agyunkban, az idegsejtjeink szintjén megjelenő változásokkal. Úgy tűnik, igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megjátssza magát, hogy a másiknak jobb legyen? A kapcsolata mehet rá.

Sákovics Diana 2015. szeptember 13., vasárnap 15:05

Ahhoz, hogy képesek legyünk jól működő párkapcsolatot fenntartani, nem árt, ha megfelelően tudunk kommunikálni partnerünkkel. Még akkor is, ha nehéz. Márpedig sokszor nehéz. Van olyan, hogy a másik kedvéért  kénytelenek vagyunk megjátszani az örömöt (nem, nem AKKOR), vagy megesik olyan helyzet is, amiben a negatív érzelmeinket vagyunk kénytelen elrejteni, hogy ne bántsuk meg vele a másikat, vagy ne súlyosbítsunk egy amúgy is nehéz helyzetet. De vajon mi az ára annak, ha elrejtjük érzéseinket? Mert ára bizony lesz. Az érzelmeink ugyanis mindig megtalálják az utat, hogy kitörjenek belőlünk, ha nem ott és nem akkor, akkor érthetetlen intenzitással egy alkalmatlan pillanatban, vagy akár jóval később, megmagyarázhatatlan testi tünetek formájában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, amivel penge marad az agya

Sákovics Diana 2015. szeptember 12., szombat 10:57

Az agyunk éppen olyan, mint egy izom: ha nem dolgozik, sorvad. Ha tehát fitt és penge agyat akarunk, akkor oda kell figyelnünk a karbantartására is, különösen, hogy az elmúlt évtizedekben szinte járványszerűen terjed az elbutulás a nyugati lakosság körében. Nem véletlenül gyűjtöttünk korábban is egy rakás olyan tevékenységet, amivel az agyat remekül lehet edzeni, most pedig a BBC future foglalta össze a kutatási eredmények alapján, mivel is lehet legjobban kondiban tartani az agyat. Jöjjön a hat legfontosabb szabály elmeélezőknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az okos nők az eget, vagy az agyunkat kémlelik

Dívány 2015. szeptember 12., szombat 10:25

A „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíj fiatal nőket ösztönöz kiemelkedő tudományos eredmények elérésére, mivel a díjazottak eredményei példamutatóak lehetnek a fiatalabb generációknak a pályaválasztás során, és előmozdíthatják a női kutatói életpálya társadalmi elfogadottságát is. Az elmúlt 13 évben 39 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig közel 150 000 eurót osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket. A külföldön már 16 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. 

A négymillió forinttal járó díjat idén Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutatónak és Dr. Kóspál Ágnes csillagásznak ítélte az akadémikusokból álló zsűri, az összeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutató az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő, és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okait kutatja. Kutatásának célja, hogy a jövőben lerövidíthető legyen a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció, amely során a betegek újra tanulnak járni és beszélni, így jelentősen javulhatna a betegek és a családtagok életminősége. A hullámok okainak feltárásával és megelőzésével jelentősen csökkenteni lehetne a betegeknél az agyi károsodás mértékét, adott esetben a beteg megőrizhetné a mozgás- és beszédkészségét is. A díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, emellett egy négyéves kisfiú édesanyja.

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatát kutatja, amelyből többek között arra is következtethetünk, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotását ihletik, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését, és amelyek akár átírhatják azt is, amit az égboltról a mai nap tudunk. Ágnes, aki jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában dolgozik, kutatásaihoz főként az Atacama-sivatagban található ALMA rádiótávcső-rendszert használja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen 500-ért zsíroskenyeret a Borfesztiválon!

á.zs. 2015. szeptember 11., péntek 11:08

Jó hír, hogy úgy az idén is, mint minden évben, ősszel beköszönt a bordzsemborik, bormustrák, borderbik és borfesztiválok szezonja. Megmozdul a borrajongó szubkultúra szakértő, elhivatott, és az árral sodródó apraja-nagyja egyaránt, hogy tanulmányozza, milyen évre sikeredett az idei, majd aztán ossza az észt a borhoz nem értő ismerősei előtt.

"Borúra derű - derűre bor"-szól a 24. Budavári Borfesztivál Romhányisan rímhányó szlogenje, és a közönség fesztiválokhoz szokott hányada nem is fog csalódni a rendezvényben. A kiállítók között nemcsak a bor és a pezsgő előállítóit találhatjuk meg, ugyanúgy jelen vannak az értékesítők, a fogyasztáshoz szükséges készségek gyártói, forgalmazói, a szféra online tükre, a Borászportál, az utazási irodák, mint ahogy a gourmet szintű életélvezet gasztronómiai kellékesei az elegáns cukrászdától (Gerbeaud) a szarvasgomba-büfén át a dödölle-, zsíroskenyér-, pljeszkavica-, és rétesfüggők faházacskáiig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt is meg lehet érteni, aki elzavarná, azt is, aki megmentené őket

Sákovics Diana 2015. szeptember 10., csütörtök 19:44

Másfél hete nem tudom úgy megnyitni a Facebookot, hogy ne egy menekültekkel kapcsolatos hír, kép, megosztás vagy vélemény fogadna. Az ismerőseim között van kezdetektől aktív önkéntes, a menekültáradat mögött nemzetközi összeesküvést sejtő, a kormány intézkedéseit vagy a nyugatot szidó, gyerekeket sajnáló, sokkoló fotókon háborgó, a törvények betartását vagy emberséget követelő, az övével más nézeteket vallókat törlő és egyszerűen csak a Keletiből hazajutni vágyó ember is. Rengeteg ellentétes érzés, de mind intenzív, mélyről jövő. 

De vajon mi történik az emberekben az elmúlt hetekben? Hogyan magyarázhatóak a különböző érzelmek a pszichológia segítségével? Öt tipikus, a menekültkérdéshez való hozzáállás lehetséges magyarázata következik. Hátha így jobban értjük majd egymást. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendhagyó edzőteremteszt: golfozzon ön is!

Dívány 2015. szeptember 10., csütörtök 09:23

Lassan egy éves éves sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, lovagolni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, de ez most itt más: a golfozásról írok, úgy általában, mint lelkes kezdő. Merthogy a golfozást (ahogy az ezerféle edzőtermet) is az All You Can Move Sportpass-nak köszönhetem, ugyanis három budapesti golfpályát is lehet így látogatni. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történne a testével, ha kihajigálná a magassarkú cipőit

S-W. Zsó 2015. szeptember 9., szerda 19:18

Talán az ön életében is eljött már az a pillanat, amikor úgy érezte, nem feltétlenül éri meg a hosszabbnak tűnő, vonzó lábakért cserébe bütykökkel, hólyagokkal, fájdalmakkal élnie és jobb lenne megválni a kellemetlenségeket okozó cipőktől – vagy legalább csak alkalmanként hordani azokat. A Women's Health magazin összegyűjtötte, hogyan hálálja meg a testünk, ha egyszer tényleg lemondunk a magas sarkakról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy ok, miért jó ősszel a Balatonhoz vinni a családot

travelo 2015. szeptember 9., szerda 11:15

Bár ősszel fürdeni már nem igazán lehet a tóban, azok az idők elmúlni látszanak, amikor a Balaton augusztus végével bezárt. Van ugyanis egy csomó olyan programlehetőség, amihez semmi szükség a tó vizére – a táj meg ősszel is ugyanolyan szép. Egy korábbi cikkünkben felnőtteknek ajánlottunk kiváló őszi programokat a Balatonnál boros rendezvényektől az egyre szaporodó jó éttermeken át a wellness fürdőkig. Ezúttal pedig a kiskorúakkal a tóhoz érkezőknek adunk tippeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés