Ne dőlj be a trendnek: az „egészséges kóla” még az eredetinél is rosszabbat tesz a fogaknak: akkor miért népszerű?

GettyImages-1140336406

A diétás kólában nincsen kalória, ezért könnyű azt gondolni, hogy nem ártasz vele a fogyókúrádnak. Sokan az édesítőszeres változatra váltanak annak reményében, hogy így majd könnyebb lesz a súlyvesztés, néhány tanulmány viszont azt mutatja, hogy ez épp ellenkezőleg történik. És mi van a TikTokon elterjedt, egészségesnek mondott változattal? Az bizony nemcsak ihatatlan, de valójában káros is.

A közösségi oldalak mindenféle őrült kihívás és trend melegágyául szolgálnak, és most is valami hasonló történt. Néhány hónapja videó terjed arról, hogyan készíthetsz otthon egészséges kólát néhány másodperc alatt balzsamecettel, pontosabban abból, némi jég és olykor egy kevés seltzer (színtelen, fermentált, alkoholos italféleség) hozzáadásával. 

A hagyományos kóláról régóta halljuk, hogy érdemes mértéket tartani a fogyasztásában, és a diétás sem a legjobb megoldás: a diétás kóla közvetetten hizlal, és, bár a jelenség okát nem tudják egyértelműen magyarázni, az összefüggés fennáll a cukorpótlós üdítők fogyasztása és a súlygyarapodás között. Egy kutatás például azt mutatja, hogy azok, akik napi három pohár diétás kólát isznak, hiába indulnak átlagos súlyról, kétszer annyi eséllyel lesznek nyolc éven belül túlsúlyosak vagy elhízottak.  

A balzsamecet mértékkel viszont kifejezetten egészséges. A mélybarna ecetfélét nem erjesztett szőlőléből készítik. Lényegében nem más, mint egy beforralt szőlőlé, amelynek az alapanyaga egy fehér szőlőfajta, a „Trebbiano”, amely Modena környékén őshonos. Jellegzetes, merész, összetett ízeiről és fanyar utóízéről ismert. Az igazi balzsamecetet hónapokig vagy akár évekig érlelik.

Mi a baj akkor az ecetes változattal?

Ha túljutottál azon, hogy ecetet iszol, aminek csak a színe emlékeztet a kóláéra, akkor is akadnak még problémák. A TikTokon elterjedt „egészséges kóla” receptje jobban szennyezi és erodálja a fogainkat, mint a hagyományos változat – mondják a fogorvosok.

Ne cseréld ecetre, semmi értelme
Ne cseréld ecetre, semmi értelmecharmedlightph / Getty Images Hungary

Az üdítőitalok és a fogerózió összefüggését kutató fogorvosok szerint a TikTokon felkapott „egészséges” üdítőalternatíva valóban káros hatással lehet a szájüregi egészségre. A videót, amely arra inspirálta TikTok-felhasználók százezreit, hogy balzsamecetet és seltzert kólaszerű főzetté keverjenek, több mint 6,4 millióan nézték meg, és számtalan reakciót is kapott. 

Néhányan szeretik, a fogorvosok azonban nem hagyták jóvá a DIY-italt. Az Amerikai Fogorvosi Szövetség közleményt adott ki a savas italok túlzott fogyasztásának kockázatairól, válaszul a trendre.

„Imádom a balzsamecetet, de jobban élvezem a salátámon, mint az ivópohárban. Sokkal kíméletesebb a fogaknak, mint ha két sav keverékében fürdetném meg őket”

– mondta Edmond Hewlett szakértő. „Minél savasabb az ital, annál nagyobb a fogerózió kockázata gyakori fogyasztás esetén” – tette hozzá.

Kiemelte: nem cukor, hanem sav bontja le a fogak védőzománc bevonatát. A cukormentes italokról és a fogerózióról szóló tanulmány, amelyet az ADA nyílt hozzáférésű folyóiratában tettek közzé májusban, megerősítette, hogy még a cukormentes szénsavas víz is okozott némi eróziót, bár nem akkorát, mint a hagyományos üdítők.

A savas italok kettős veszélyt jelentenek a fogzománcra

Egy cukorral teli kólához képest egy pohár szódavíz egy csepp ecettel egészségesebb választásnak tűnhet első hallásra. Ám a már eleve savas szénsavas ital és a savanyú ecet kombinációja azonban rossz tipp a fogak egészségére nézve.

„A balzsamecet enyhe ragacsossága miatt még jóval az étkezés befejezése után is a fogainkhoz tapad, a savasság pedig kettős hatással bír: elkoptatja a fogzománcot és elszínezi a fogakat” – mondta Marc Sclafani szakértő.

A balzsamecet valamivel kevésbé savas, mint a többi ecet, de még mindig megvan benne a lehetőség a zománc erodálására, különösen, ha más savas összetevőkkel kombinálják. Ahogy a zománc lebomlik, és egy kemény, sárga szövet, az úgynevezett dentin feltárul, a fogak elszíneződhetnek.

Egy kevés kólától még nem lesz bajod
Egy kevés kólától még nem lesz bajodnicoletaionescu / Getty Images Hungary

A fogerózió hosszú távú érzékenységhez, valamint a fogszuvasodás és fertőzés kockázatához vezethet, ráadásul a szénsavas italokhoz kapcsolódó egyéb egészségügyi következmények közé tartozik a gyomorégés és a reflux is. 

„Őszintén szólva, még azt is szívesebben látnám, ha az emberek egy hagyományos doboz kólát innának”

– mondta Sclafani. 

A fogerózió kockázatának csökkentése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy használjunk szívószálat a savas italok kortyolásához, majd közvetlenül utána öblítsük le vízzel fogainkat. Ne mossunk fogat azonnal, miután valami savas italt fogyasztottunk – a legjobb, ha várunk egy órát, és hagyjunk, hogy a nyál lemossa a maró szennyeződést.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra