Színváltós tetoválások segíthetnek a cukorbetegeken: így jelzik a rosszullétet

GettyImages-1241708563

A szervezet az inzulin segítségével juttatja a cukrot a sejtekbe. A hormonhiány következtében kórosan magas cukorszint alakul ki a vérben és a vizeletben, ami különböző panaszokat okoz. Most a betegek számára egy kifejezetten remek lehetőség adódott: tetoválásokkal segíthetnek magukon, nem is akármilyenekkel.

Magyarországon körülbelül ötszázezer ember szenved diabéteszben, és vélhetően sokakban jelen van a betegség úgy, hogy nincs is tudomásuk róla. Becslések szerint hazánkban lassan már minden ötödik embert érinthet valamiképpen a cukorbetegség, és nehezítő körülmény, hogy sok esetben évekig nincsenek tünetei, vagy olyan jelek utalnak a betegségre, amikről nem is gondolnánk, hogy közük lehet hozzá. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szűrés, ahogy az is, hogy az emberek tudjanak róla, a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni, és ha már kialakult, a helyzeten nem lehetetlen javítani. Például színváltós tetoválásokkal, amik a vércukorszint változását jelzik viselőjüknek. 

A színes tetoválások segíthetnek a cukorbetegeknek

A kutatók olyan tetoválásokat fejlesztenek ki, amelyek színe megváltozik a változó nátrium- és vércukorszint hatására. Ez megkönnyítheti a cukorbetegek életét.

A jövő tetoválásai sokkal többet jelentenek dekoratív mintáknál. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard Medical School kutatóiból álló csapat olyan, tetoválásra használható tintát fejlesztett ki, amely a test változásaira reagálva megváltoztatja a színét.

Három különböző tintát alkottak meg, amelyek a változó pH-, nátrium- és vércukorszint hatására módosítják a színüket. Bár a Dermal Abyss névre keresztelt projekt a kutatás legkorábbi szakaszában tart, a technológia alkalmazásai széles körűek lehetnek. „A bioszenzoros tetoválás vonzó alternatívát kínál az egészségügyi monitorozáshoz. A cukorbetegséget, az acidózist, az alkalózist, az elektrolit-egyensúlyzavart és a magas vérnyomást is jelezhetik.” – írják a kutatók.

Ha megváltozik a tetoválás színe, az jelez valamit… Getty Images Hungary
Ha megváltozik a tetoválás színe, az jelez valamit… Getty Images HungaryLumiNola

Segítség a cukorbetegség kezelésében

A vércukorszint változását érzékelő tinta kékről barnára változik, ahogy a vércukorszint emelkedik. Különösen hasznos lehet a diabéteszes betegek számára, akiknek nincs mindig lehetőségük az egy csepp vérből mintát venni és letesztelni. S még egy fontos haszna van:

A cukorbetegség kezelése magában foglalja a folyamatos gondolkodást a betegségről, ami a kiégés érzéséhez vezethet. Az egyik legnehezebb dolog az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban, hogy bizonyos értelemben »mindig ott van«” – emelte ki dr. Elvira Isganaitis, a massachusettsi Joslin Diabetes Center kutatója és endokrinológusa a téma kapcsán.

A cukorbetegeknek minden egyes étkezéskor, edzéskor, megfázásuk vagy lázuk esetén módosítaniuk kell az inzulinadagjukat” – magyarázta Isganaitis. „Ha nem veszik figyelembe ezeket a tényezőket a megfelelő módon, drámai változások következhetnek be a vércukorszintjükben. Mind a magas, mind az alacsony szint potenciálisan veszélyes, és kellemetlen tünetekkel jár.”

A jelenlegi tesztek időigényesek

A hagyományos vércukorszintmérés eszköz- és időigényes. Ha otthon felejtette valaki, már bajban van. Isganaitis szerint az 1-es típusú cukorbetegek általában naponta négy-tíz alkalommal végeznek ellenőrzést.

A 2-es típusú cukorbetegek, akik nem szednek inzulint, naponta egyszer vagy kétszer mérnek. A közelmúltban a vércukorszint-monitorozás terén áttörést jelentett a folyamatos glükózmonitor (CGM) kifejlesztése, amelyet egy-két hétig a bőr alatt viselnek, és 5 percenként valós idejű frissítést biztosít a vércukorszintről.

„A CGM nem szünteti meg teljesen az ellenőrzés hagyományos módját, mivel az eszközöket még mindig kalibrálni kell a vércukorszinthez, de lehetővé tették egyes betegek számára, hogy csökkentsék a tűszúrások számát anélkül, hogy az állapotuk romlását kockáztatnák” – mondta Isganaitis.

Dr. Alvin C. Powers, az American Diabetes Association orvostudományi és tudományos elnöke szerint ígéretes lépés a tetoválások jövőbeni alkalmazása a vércukorszint ellenőrzésére.

„Egyszerű, könnyű és pontos módszerekre van szükségünk.”

– jelentette ki Powers a témában. „Egy ilyen megközelítés hasznos lenne sok cukorbetegnél, és különösen a gyermekeknél. Remélhetőleg ezek az új technológiák lehetővé teszik a betegek számára, hogy könnyebben, kényelmesebben és egyszerűbben mérhessenek” – tette hozzá. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra