Kiderült, hogy a súlycsökkentő műtéteknek van egy hihetetlenül nagy előnye

GettyImages-1071542644

A testsúlycsökkentő eljárásokkal egy év alatt akár 50-60 kilótól is meg lehet szabadulni. És úgy tűnik, a veszélyei ellenére sokak számára meg is éri.

Régóta tudjuk: a súlycsökkentés talán legjobb módja a kalóriák számának korlátozása és a mozgás, de ma már akár a könnyebbik utat is választhatjuk. Jelenleg a négy legnépszerűbb műtét a gyomorszűkítés, a gyomorbypass, a gyomorballon felhelyezése és a laparoszkópiás csőgyomorképzés. Ahhoz, hogy az orvos egyáltalán elvállalja a beavatkozást, az elsődleges szempont, hogy 30-40 közötti BMI-vel, azaz testtömegindexszel kell rendelkezni. Ezek a személyek I. és II. fokú elhízásban szenvednek, és ez már olyan jelentős túlsúlyt jelent számukra, ami komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Hiszen a felgyülemlett zsírmennyiség a szervek köré csoportosulhat, ezáltal veszélyezteti a szívet és az érrendszert, és cukorbetegséget, magas vérnyomást, ízületi gondokat, valamint nehézlégzést okozhat.

Míg a műtétet rövid távon biztonságosnak tartják, a kutatások azt sugallják, hogy kockázatai vannak, mivel a betegek körülbelül 20%-a tapasztal szövődményeket a táplálkozási hiányosságoktól a sérven és a szivárgáson át a fertőzésig, vérrögökig, de akár elhalálozás is lehet a vége. Ám úgy tűnik, sokaknak mégis megéri, mert egy komoly betegség esélyét csökkentik vele.

Valamiképpen le kell fogyni, ennyi biztos

Több bizonyíték is azt mutatja, hogy a súlycsökkentő műtét mérsékli a rákos megbetegedések vagy a halálozás kockázatát – derült ki egy friss tanulmányból. Ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy nem maga a néhány órás műtét, hanem az azt követő, más úton lehetetlennek tűnő, hatalmas fogyás hozta magával a szép eredményeket.

Az elhízás a rákos megbetegedések magasabb kockázatával jár, és a súlycsökkentő műtét segíthet – derül ki a kutatásból.

Nem mindenkinél fogják bevállalni az orvosok
Nem mindenkinél fogják bevállalni az orvosokCarol Yepes / Getty Images Hungary

A tanulmány kimutatta, hogy a súlycsökkentő műtéten áteső betegek jelentősen kisebb valószínűséggel kapnak rákot, és kisebb eséllyel halnak bele, ha mégis megtörténik. A súlycsökkentő műtétnek azonban vannak kockázatai is. 

Az American Society for Metabolic and Bariatric Surgery Annual Meetingen bemutatott kutatás szerint a súlycsökkentő műtét legalább felére csökkentheti a rák kockázatát az elhízott embereknél.

Hogyan történt a vizsgálat?

A wisconsini Gundersen Lutheran Health System kutatói 3776 elhízott felnőttet vizsgáltak meg 10 éven át, akik közül 1620-nál súlycsökkentő műtétet hajtottak végre. Céljuk az volt, hogy összehasonlítsák a rákos betegek arányát. 

A kutatók megállapították, hogy az elhízott embereknél legalább kétszer akkora valószínűséggel alakult ki rákos megbetegedés, és több mint háromszor nagyobb valószínűséggel bele ebbe, mint a súlycsökkentő műtéten átesett társaik. Konkrétabban, a súlycsökkentő műtét az emlőrák, a veserák, a pajzsmirigyrák, a nőgyógyászati rák, a tüdőrák és az agyrák alacsonyabb kockázatával volt összefüggésben. 

Dr. Jared R. Miller, a tanulmány társszerzője és a Gundersen Lutheran Health System bariátriai sebésze szerint bár a korábbi kutatások már jelezték, hogy a súlycsökkentő műtét mérsékelheti a rák kockázatát, a kutatókat meglepte, hogy milyen jelentős volt a változás.

„Nem lehet tagadni a súlycsökkentő műtétek előnyeit a rákkockázat mérséklése tekintetében, és mindenképp figyelembe kell venni az elhízott és a rák kialakulásának magas kockázatával küzdő betegek esetében”

– hangsúlyozta Miller egy sajtóközleményben.

Jobb, ha először a hagyományos módszerekkel próbálkozol
Jobb, ha először a hagyományos módszerekkel próbálkozolbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Hasonló eredményeket tettek közzé ezen a héten a Cleveland Clinic kutatói a JAMA-ban egy külön tanulmányban – több mint 30 000 elhízott ember adatai azt sugallták, hogy a súlycsökkentő műtét lényegesen alacsonyabb rákkockázathoz kapcsolódik.

A vizsgálatban részt vevő, műtéttel súlyt vesztő betegek átlagosan 25 kilóval fogytak többet, mint azok, akiknek azt tanácsolták, hogy életmódváltással próbáljanak diétázni, és a nagyobb súlycsökkenés a rák kockázatának nagyobb csökkenésével járt. Míg a fogyás és az azt követő egészségügyi előnyök néha életmód-változtatások, például fogyókúra révén következhetnek be, a korábbi kutatások azt sugallják, hogy a diéták ritkán vezetnek jelentős, hosszú távú előnyökhöz, mivel az érintettek könnyebben visszaesnek. Ennek ellenére az sem kérdés, hogy sokkal ajánlottabb a kitűzött célt egészséges étkezéssel és mozgással elérni. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra