Ha házas, még a gyomorszűkítő műtét is kevesebbet segít

Gyakran halljuk, hogy az esküvő után az emberek eleresztik magukat. Aztán jöhet az edzőterem, a diéta vagy éppen a plasztikai sebész. Bizony, a súlycsökkentő műtét után érdeklődők 65 százaléka házas. De ennél sokkal rosszabb hír, hogy egy új tanulmány szerzői szerint a beavatkozás utáni fogyás esélye náluk nem túl jó - írja a Daily Mail. 

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói tizenhárom, 1990 és 2014 között készült tanulmányt vizsgáltak meg, és arra voltak kíváncsiak, hogy a kapcsolat minősége, illetve a házasság és a súlycsökkenés milyen kölcsönhatásban áll egymással. A kiválasztott kutatások közül hat foglalkozott a fogyás és a házasság kérdésével, és négy tanulmány szerint a házas páciensek kevesebbet fogytak. A kutatások közül egyben 180 bypass műtéten átesett személyt vizsgáltak meg. Azt találták, hogy a házasságban élőknek 2,6-szor több esélyük van, hogy ne érjék el a céljukat egy évvel a műtét után se. Egy másik vizsgálatból pedig az látszik, hogy az egyedülálló páciensek 2,7-szer nagyobb eséllyel tartják be a műtét utáni diétát és edzéstervet.

shutterstock 144637796

Azt sajnos egyik tanulmány sem sikerült bizonyítania, hogy többet fogytak volna a házasok, 10 kutatásból pedig azt derült ki, a néhány párkapcsolat megromlott a beavatkozás után, a feleségek magabiztosságával egyenes ugyanis arányban nőtt a férjek elégedetlensége. De van remény, voltak kutatók, akik rákérdeztek a szexuális életre is, és ők azt találták, hogy a házasélet minősége javult.

Ferriby és Dr. Keeley Pratt, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a családokat sokkal jobban részesévé kell tenni a folyamatnak, ha valaki úgy dönt, megoperáltatja magát, hiszen az ő támogatásuk is kell ahhoz, hogy a páciens elérje a kitűzött célt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek