Napi ijesztő: ellenáll az antibiotikumnak a nemi betegség új kórokozója – erre figyelj az alkalmi kapcsolatoknál

GettyImages-1212812525

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz olyan betegséget ismer, mely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősködők közvetítésével. Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Ismerkedj most meg új ellenségeddel, a szupergonorrhoeával.

A szexuális úton terjedő betegségek elsősorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött sperma vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. Sokuk azonban – különösképpen a herpesz – orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is elkapható. A fertőzött anya is átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket.

A WHO harminc, szexuális úton terjedő kórokozót tart számon, naponta pedig egymillióan fertőződnek meg valamilyen nemi betegséggel világszerte. A fejlődő országokban a szexuális úton terjedő betegség azon öt betegségkategóriák közé tartozik, amiért a felnőttek orvosi ellátást vesznek igénybe. Most azonban úgy tűnik, a ránk leselkedő veszélyek hada egy újabb katonával bővült.

Egy férfi elkapott egy új, antibiotikumrezisztens „szupergonorrhoea” törzset 

Egy osztrák férfi elkapta a gonorrhoea új törzsét, amely ellenáll a szokásos kezeléseknek. A betegség úgy találta meg, hogy védekezés nélkül szexelt egy szexmunkással Kambodzsában – közölték az esettel foglalkozó tudósok.

Ha az ilyen törzsek tovább terjednek, sok gonorrhoeás eset kezelhetetlenné válhat – tették hozzá.

Ez a második alkalom, hogy „ szupergonorrhoea ” törzset észleltek. Egy másik 2018-ban több országban is felbukkant. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a „ szupergonorrhoea ” olyan kórokozóra utal, amely nagymértékben ellenáll az ajánlott kezeléseknek. 

Ha a gonorrhoea multirezisztens törzsei tovább terjednek, az STD számos esete kezelhetetlenné válhat – állítják az Eurosurveillance című orvosi folyóiratban csütörtökön megjelent esettanulmány szerzői. A gonorrhoea legtöbb esetben nem okoz súlyos tüneteket, de szövődményeket, például meddőséget kiválthat, ha a fertőzés nem kezelhető. A tünetek közé tartozik a váladékozás és a problémás vizelés, a szabálytalan hüvelyi vérzés, vagy férfiaknál a herék fájdalma.

Válassz partnert minél megfontoltabban, hogy a kaland vége ne nemi betegség legyen
Válassz partnert minél megfontoltabban, hogy a kaland vége ne nemi betegség legyenpeakSTOCK / Getty Images Hungary

A férfi napokkal a védekezés nélküli szex után fájdalmat tapasztalt

Az 50-es éveiben járó, ismeretlen férfi nem használt óvszert, így kapta el a kórokozót. Öt nappal később fájdalmat érzett pisilés közben, és elmondása szerint váladék folyt a péniszéből. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szervezetében található baktériumtörzs nagyon ellenálló az azitromicinnel szemben, amely általában az egyik első antibiotikum, amelyet gonorrhoea kezelésére használnak, és rezisztens más antibiotikumokkal szemben is, mint például: ceftriaxon, cefixim, cefotaxim, ciprofloxacin és tetraciklin. 

A gonorrhoea kezelése országonként eltérő, de általában az azitromicin és ceftriaxon kombinációjával kezdődik. A férfit kezdetben azitromicinnel és ceftriaxonnal kezelték. Két héttel később a tünetei megszűntek, de a vizsgálat azt mutatta, hogy még mindig gonorrhoeája van. A tesztek kimutatták, hogy „szuperbetegség” valamennyire érzékeny a co-amoxiclav nevű penicillint tartalmazó antibiotikummal való kezelésre. Nincs minden veszve: az esetjelentés szerzői szerint a férfi laboreredményei azt sugallták, hogy két kísérleti gyógyszer, a lefamulin és a zoliflodacin is valószínűleg hatásos lesz a törzs ellen. Ezt a két szert egy késői klinikai vizsgálatban tesztelik – tették hozzá.

Az óvszer használata lenne a megoldás

A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott gonorrhoea az egyik leggyakrabban jelentett szexuális úton terjedő fertőzés. A CDC a honlapján azt írja, hogy az óvszer használata szex közben és monogám szex egy nem fertőzött személlyel az egyetlen módja annak, hogy csökkentsék a betegség bármely fajtájával való megbetegedés kockázatát.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra