Ebből a 4 jelből jössz rá, hogy több szénhidrátot kell enned, az agyi ködtől az edzésinfluenzáig

GettyImages-1144154572

A különböző népszerű fogyókúrákból adódóan a közvéleményben az az általános kép él, miszerint a szénhidrát csakis ártalmas lehet számunkra. Ezzel szemben az igazság az, hogy nagyon is hasznosak a szervezetünknek a különböző szénhidráttípusok – csak éppen nem mindegy, melyikből mennyit fogyasztunk.

Bár legtöbben időnként inkább többletbevitellel küzdünk, mégis sokan vannak, akik nem esznek eleget belőle az újabb és újabb, szénhidrátbevitelt korlátozó diéták miatt. Pedig ezek a tápanyagok fontosak, egészségesebb változataik még abban is segítenek, hogy tovább és egészségesebben élj. 

Ha szénhidrátokról van szó, sokan még mindig a fehér kenyérre, burgonyára, tésztára asszociálnak, ezért igyekeznek kiiktatni ezeket az ételeket az életükből. Pedig nem minden szénhidrát mumus a fogyókúrában, a lassú felszívódásúak például kulcsfontosságúak egy életmódváltás során, hiszen amellett, hogy hosszasan eltelítenek, nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.

A szénhidrátok, más néven szacharidok a növények által fotoszintézis során termelt, szenet, hidrogént és oxigént tartalmazó szerves vegyületek, melyek a fehérjék és a zsírok mellett a harmadik nagy tápanyagcsoportot alkotják. Három fajtájuk található meg ételeinkben: a cukrok, a keményítők és a rostok. Az előbbiek közül leggyakrabban az ún. feldolgozott cukrokat fogyasztjuk – sőt egyértelműen kijelenthető, hogy sokkal többet fogyasztunk belőlük, mint ajánlott lenne. Ezek a cukrok találhatók a különféle édességekben, üdítőitalokban, joghurtokban, csokoládékban, akár gyárilag hozzáadva, akár otthon meghintve velük az adott desszertet. De léteznek különböző egyéb, természetes cukorfajták is, melyek például a tejben, a gyümölcsökben és a zöldségekben vannak jelen – a feldolgozott cukorral szemben ezek egészségesek és nem hizlalnak. Egyes diéták tehát azt javasolják, hogy korlátozd a bevitelüket, pedig nagyon nem okos dolog átesni a ló túloldalára. 

4 jel, hogy több szénhidrátot kellene enned

A táplálkozási igények ugyan személyenként változnak, de az étrendi irányelvek legtöbbször azt tanácsolják, hogy a tányérunk felét pakoljuk meg gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek általában főként szénhidrátokból állnak.

Lily Soutter táplálkozási szakértő a téma kapcsán úgy fogalmazott, hogy „a szénhidrátok az elsődleges üzemanyagforrások, amelyek biztosítják az izmaink és az agyunk számára a mozgáshoz és a gondolkodáshoz szükséges energiát”. Kollégája, Ludlam-Raine hozzátette, hogy egyes fizikai jelek – beleértve a fáradtságot, az agyi ködöt és az edzés utáni felépülési nehézségeket – azt mutathatják, hogy nem eszel elég szénhidrátot.

„Az alacsony szénhidráttartalmú diéták évek óta népszerűek, sőt már évtizedek óta, de a szénhidrátbevitel csökkentése hátrányokkal járhat” – mondta Ludlam-Raine. Nézzük, pontosan milyen következményekre gondolt a szakértő:

GettyImages-1010177068
Számos kellemetlen hatása van annak, ha nem eszel elég szénhidrátot  FG Trade / Getty Images Hungary

1. A szénhidrát hiányának első tünete: erőtlenség

A szénhidrátok a szervezet fő energiaforrásai, így ha jelentősen csökkentjük a szénhidrátbevitelt, jó eséllyel energiaszintünk lemerülésével kell számolni – mondta Ludlam-Raine.

„Szervezetünk más üzemanyagokat (például zsírt) is tud használni, bár a szénhidrátok képesek gyorsabb energiaforrást biztosítani, hogy szellemi és fizikai szempontból egyaránt optimálisan működjünk” – mondta.

2. Egészséges mennyiségű cukor nélkül jön az agyi köd

Az agynak a szénhidrátokból lebontott glükózra van szüksége az optimális működéshez. Így ha nem fogyasztottunk elég szénhidrátot, rossz hangulatban találhatjuk magunkat, és nehezen tudunk koncentrálni – kezdte Ludlam-Raine.

„A fehérje mellett a szénhidrátok fogyasztása elősegíti a triptofán termelődését, amely aztán szerotoninná, más néven boldogsághormonná alakul”

– fűzte hozzá.

A Ludlam-Raine azt javasolja, hogy szükséges szénhidrátmennyiségünket főleg teljes kiőrlésű gabonákból, gyümölcsökből és zöldségekből szerezzük be, mivel ezek rostokat és alapvető tápanyagokat biztosítanak az általános egészség és mentális jóllét támogatásához.

3. Kevesebb energia az edzésekhez

A szervezet a szénhidrátokat glikogénként tárolja a májban és az izmokban. Ez az energia jótékony hatással van a testmozgásra, legyen szó akár futásról, kerékpározásról, vagy erősítésről – mondta Ludlam-Raine.

Mike Molloy, egy sporttáplálkozással is foglalkozó edző korábban azt nyilatkozta , hogy az elegendő szénhidrát fogyasztása különösen fontos azok számára, akik olyan magas intenzitású edzéseket végeznek, mint a HIIT vagy a CrossFit. Molloy hozzátette, hogy ha ennek hiányában rosszabbul teljesítünk, és izomvesztéstől a „tornainfluenzán” át többféle tünettől szenvedhetünk.

4. Edzések utáni felépülési nehézségek

„Edzés után a szervezetünknek fel kell töltenie a mozgás során kimerült glikogénraktárait, ezért ajánlatos szénhidrátot fogyasztani a fehérje mellett, hogy elősegítse a felépülést. Így a lehető legjobban érzed majd magad a következő edzés előtt” – zárta mondandóját a szakértő.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra