Kiderült, mitől van annyi megbetegedés a vizekben – meglepő, mi segíti a vírusok életben maradását

GettyImages-543561122

Nemzetközi kutatások már bebizonyították, hogy a mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen az óceánokban, tengerekben, kiemelt környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentve. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban?

Egy hasonló témában indult, hazai kezdeményezés során a Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként ötven részecskét. A projekt során egy független laboratórium és partnerei további méréseket végeztek, az eredmény pedig sajnos nyugtalanító. S ez még csak az első lépés volt, a globális kihívás összehangolt intézkedéseket sürget.

Mikroműanyagoknak azokat az 5 mm-nél kisebb műanyagdarabokat nevezzük, melyek a környezetben jelen lévő műanyaghulladék bomlásával kerülnek a természetes vizekbe. Előfordulásukat régóta vizsgálják a tudósok, de korábban még nem született átfogóbb tanulmány arról, mennyire jelentenek veszélyt az ivóvízbe kerülve.

Nemcsak a természetes vizekben, de kedvenc üdítődben, ásványvizedben is lehet belőle, ám egy vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a vizespalackokban úszkáló mikroműanyagok a jelenlegi fertőzöttségi szinten nem jelentenek közvetlen veszélyt, a darabkák ugyanis a szervezetbe kerülve nem bomlanak le, hanem gyorsan áthaladnak rajta, és hamar távoznak onnét. A szakemberek azonban hozzáteszik, további kutatások szükségesek a témában, mielőtt ténylegesen bizonyító erejűnek fogadhatnánk el ezeket az állításokat.

A mikroműanyagok akár 3 napig is hordozhatják a hányást okozó vírusokat édesvízben

A műanyag részecskékre tapadt vírusok akár három napig is fertőzőképesek maradhatnak – áll egy újabb tanulmányban. A tavak és folyók műanyagszennyezése tehát nemcsak a vízben élő élővilágra, hanem az úszókra is veszélyt jelenthet.

A szabad vízi úszást kipróbáló britek több mint fele később megbetegedett, és panaszaik között sok gyomor-bél rendszeri problémára utal – jelentette júniusban a Surfers Against Sewage jogvédő szervezet. 

Reméljük, csak egy kis gyomorrontás
Reméljük, csak egy kis gyomorrontásJan-Otto / Getty Images Hungary

A skóciai Stirling Egyetem kutatói apró műanyag pelletekkel kísérleteztek, és úgy találták, hogy a vírusok hosszabb ideig képesek túlélni a mikroműanyagokon, mint a természetes anyagokon – ez jelenti a problémát.

A műanyagok összegyűjthetik a vírusokat a csatornarendszerekben

A mikroműanyagok származhatnak háztartási hulladékból, és akár közvetlenül a folyókba kerülhetnek a csatornákon keresztül. Egy korábbi tanulmány szerzői azt írták, hogy a műanyag részecskék találkoznak az emberek által ürített vírusokkal a szennyvízrendszerekben. Itt indul el a problémák lánca. Megjegyezték, hogy az olyan gyomorbaktériumok, mint a norovírus és a rotavírus, különösen nagy koncentrációban találhatók az emberi szennyvízben.

Ugyanez a kutatócsoport korábban E. coli baktériumot talált a skóciai strandokon elmosódott műanyaghulladékokon. 

Egyes vírusok jobban tapadnak a műanyagokhoz, mint mások

Amikor a vírusok vagy baktériumok mikroműanyagokkal egyesülnek a szennyvízrendszerben, hosszabb ideig fennmaradhatnak, és messzebbre utazhatnak, mint amennyit egyedül tennének, ami növeli a strandolók és a vadon élő állatok esélyét a megbetegedésekre.

A rotavírus szerkezeti hasonlóságokat mutat más gyomorbaktériumokkal és a közönséges megfázást okozó vírusokkal, mivel nem rendelkezik vírusburokkal. A burok nélküli vírusok nagyobb eséllyel tapadhatnak a műanyagokhoz – állapították meg a szerzők.

„Nem kell sok vírusrészecske ahhoz, hogy betegek legyünk végül” – zárta nem túl megnyugtató beszámolóját Richard Quilliam, a kutatás vezetője.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra