Ezt csináld reggelente, ha kevesebb hasi zsírt és jobb vérnyomást szeretnél

GettyImages-469033380

Sokan esküsznek arra, hogy éhgyomorra a legjobb edzeni, és ilyenkor égeti a legtöbb kalóriát a test, de egyelőre nincs tudományos megegyezés annak kapcsán, hogy valóban, minden szempontból hasznosabb-e az ilyen edzés. Legalábbis a fogyás kérdésében, valami másra ugyanis nagyon jó a reggeli kocogás és séta…

A reggeli sport fogyasztó hatásának elképzelése onnan ered, hogy ha üres a gyomor, a test előbb nyúl a zsírraktárakhoz energiáért. Ez nagyjából így is van: mivel a test a tárolt szénhidrát- vagy glikogénkészleteket használja alvás közben, hogy a glükózzal működő szerveket táplálja, ezért ébredés után relatíve kevés szénhidrát érhető el a szervezetben. Kora reggel az izmoknak a zsírból kell energiát nyerniük a működéshez, hogy a szénhidrátokat az eredeti céljukra használhassa fel a test. Egy, a British Journal of Nurtitionben megjelent tanulmány szerint 20%-kal több zsírt éget a szervezet ilyenkor, ha nem visz be külön energiát az ember.

A reggeli sport előnyei

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik reggel sportolnak, több hasi zsírt veszítenek, mint az esti testmozgást végzők. A férfiaknál ezzel szemben az esti testmozgás jobban csökkenti a vérnyomást és a hasi zsírt, mint a reggeli edzés.

Ha az ember a számára megfelelő napszakban edz, az a legjobb az eredmények eléréséhez

– emelte ki a témában Ben Carpenter edző.

A bootolás időszakát nem érdemes megzavarni edzéssel. de a reggeli sport akkor is hasznos
A bootolás időszakát nem érdemes megzavarni edzéssel. de a reggeli sport akkor is hasznossturti / Getty Images Hungary

Az új tanulmány szerint tehát a reggeli edzés lehet a legjobb a nők hasi zsírmennyiségének csökkentésére, az esti edzés pedig a felsőtest erejének növelésére. A New York-i Skidmore College által 47 felnőtten végzett kutatás azt is megállapította, hogy a férfiaknál viszont az esti testmozgás csökkenti a vérnyomást, a szívbetegség esélyét, fáradtság érzését, és több zsírt éget a reggeli edzéshez képest.

Az egyik csoport reggel 6 és 8 óra között egy órát edzett, a többiek 18.30 és 20.30 között. A rajtnál és a célnál többek között az erőnlétet, a vérnyomást, és még a táplálékfelvételt is elemezték.

Míg a 12 hetes kísérletben mind a 27 nő csökkentette a teljes testzsírszázalékát, valamint a vérnyomást, ezek a javulások nagyobbak voltak a reggel tornázóknál.

A reggeli testmozgás tudományos szemmel

Egy tanulmány szerint hozzájárul a sikerhez az is, hogy a reggeli edzés hatására az emberek kevesebb kalóriát fogyasztanak a nap folyamán.

Ez is jó, ha zöld tea van benne
Ez is jó, ha zöld tea van benneKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

„A feltételezések alapvetően a hormonális változásokon és a cirkadián ritmusokon alapulnak. A testi folyamatok azonban nem egységesek a nap minden órájában, egyes hormonok szintje felfelé és lefelé megy időközben” – mondta a szakértő, utalva arra, hogy sok egyéb tényező okozhatta az eredményeket.

A legjobb edzésidő az, amit az ember következetesen be tud iktatni a napirendjébe

– jelentette ki.

„Azok számára, akik nem profi sportolók, a testmozgás beillesztése az életükbe elég kihívást jelent ahhoz, hogy ne gondolják át azt a luxust, hogy mikor lehet az időzítés »optimális«.

Arra kell ösztönöznünk az embereket, hogy legyenek aktívak épp akkor, amikor a legjobban működik számukra, és arra figyeljenek, mikor tudnak egyáltalán eljutni sportolni” – fűzte hozzá.

A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja azt a mozgásformát, amelyet élvez, és addig ragaszkodni fog hozzá, amíg szokássá nem válik – hangsúlyozta, kiemelve, hogy nem érdemes aggódni olyan apróságok miatt, mint az edzés esetlegesen nem tökéletes időpontja.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra