Ezzel a 8 szokással a szíved egészséges marad – hányat pipálhatsz ki?

GettyImages-73773276
Olvasási idő kb. 7 perc

A szív- és érrendszeri problémák tünetei gyakran sürgősségi ellátást tesznek szükségessé. Az idevezető okok között sok káros szokás is található. Mellettük szerencsére olyanok is vannak, amikkel a szívünk egészségéért tehetünk – ezekből hoztunk most egy csokorral.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsfontosságú az életmód, a szívbarát étrendben az egészséges zsírsavakban, ásványi anyagokban, antioxidáns hatóanyagokban gazdag élelmiszerek is kiemelt szerepet kapnak. Magyarországon ráadásul kimondottan gyakoriak szívbetegségek, melyek megelőzéséhez az egészségkárosító szokások kiiktatása, a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás kifejezetten lényeges.

Science Daily kiemeli: a megfelelő folyadékbevitel bizonyítottan a szívelégtelenség kialakulásának kockázatának csökkenésével járhat. Az új eredmények arra utalnak, hogy elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása egész életen át nemcsak a szervezet alapvető működését támogatja, hanem csökkentheti a súlyos szívproblémák kockázatát is.

 

8 kulcsfontosságú tényező és szokás, amely tesz a szív egészségéért

Az olyan tényezők tehát, mint az étrend, a testmozgás, a koleszterin és a vércukorszint, befolyásolhatják a szívroham vagy a szélütés kockázatát. Az American Heart Association (AHA) frissített irányelvei szerint nyolc tényező segíthet kiszámítani, mennyire egészséges a szíved. 

Lássuk ezeket!

A szívünk egészsége a legfontosabb
A szívünk egészsége a legfontosabbCarmen MartÃnez Torrón / Getty Images Hungary

1. Szívbarát étrend

Az, hogy mit eszel, nagyban befolyásolja a szíved egészségét és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Bár mértékkel egyetlen étel sem képes tönkretenni az egészséget, a nyugati étrendben gyakori étkezési szokások, mint például a feldolgozott élelmiszerek és a cukros italok összefüggésben állnak a szív egészségének romlásával. A sok zöldség, diófélék, magvak és egészséges zsírok fogyasztása javíthatja a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást.

Vannak fontos jelek, amikre figyelni kell
Vannak fontos jelek, amikre figyelni kellkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

2. A fizikai aktivitás javíthatja a szív egészségét

A Harvard Health szerint a rendszeres testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az ember a szíve egészségéért tehet. Az AHA javasolja, hogy ez hetente két és fél óra mérsékelt testmozgás, 75 perc erőteljes edzés vagy a kettő kombinációja legyen. 

A futás jó gyakorlat, de anélkül is végezhetsz kardioedzést olyan tevékenységgel, amely felpörgeti a pulzusszámot, beleértve a kerékpározást, úszást, evezést vagy akár erősítő edzést is. A súlyzós edzés is javíthatja a szív egészségét, és az AHA azt javasolja, hogy hetente legalább kétszer erősítsünk is.

Remek hír, hogy a szakemberek szerint a séta is edzésnek számít, még kis adagokban is, így néhány rövid, könnyű séta hozzáadásával jelentős egészségügyi előnyökre tehetünk szert. 

3. A testsúly szabályozása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Az AHA-irányelvek szerint a testsúly fontos tényező abban, hogy sokak szíve rossz állapotban van. 

A testtömeg mérése általában a testtömegindex (BMI) vagy a magasság és a súly arányával történik. A túlsúly, az elhízás olyan kockázatokhoz kapcsolódik, mint például a magas vérnyomás, magas vércukorszint és megemelkedett koleszterinszint, amelyek nagy arányban vezetnek szívbetegséghez.

4. Az alvás időtartama összefügg a szív egészségével

Az alvás az AHA irányelvek új kiegészítése, mivel egyre több kutatás utal arra, hogy a rendszeres, jó minőségű alvás az egészség minden aspektusa szempontjából kulcsfontosságú. Az elegendő alvás segít megelőzni a betegségeket, támogatja az erőnlétet, javítja a mentális egészséget és a fókuszt, valamint megőrzi az immunrendszer egészségét. Egy jó éjszakai alvás még a fogyásban is segíthet – derül ki egy új kutatásból. 

5. Szabadulj meg a cigitől!

A dohányzásról való leszokás segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, és javíthat más egészségügyi állapotokon is. A füstölés minden formája mind-mind mérgező vegyi anyagoknak teszi ki a szervezetet, beleértve a nikotint is, amely erősen addiktív, és megnehezíti a leszokást. 

6. A rossz koleszterin csökkentése

A magas koleszterinszintű élelmiszerek, mint a vörös hús, a feldolgozott hús és a sajt, hozzájárulhatnak a szívegészségügyi kockázatokhoz.

A kardiológusok általában két típusra osztják a koleszterint: HDL vagy „jó” koleszterin, és LDL vagy „rossz” koleszterin. Az LDL-koleszterin a véráramlás lehetséges blokkolásához kapcsolódik, ami egészségügyi problémákat okozhat, míg a HDL segíthet csökkenteni az LDL-t a vérben. 

A több testmozgás, a több rost fogyasztása és a telítetlen zsírok étrendbe való felvétele olyan stratégiák, amelyek természetes módon csökkentik a rossz koleszterinszintet. 

7. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése

A vércukorszint egy másik fontos tényező lehet a szívegészségügyi problémák, például a szívroham vagy a szélütés megelőzésében. Amikor valaki eszik vagy iszik, szervezete a szénhidrátokat glükózzá bontja le, egy egyszerű cukorrá, amely a szervezet fő energiahordozójaként kerül be a véráramba. Időnként azonban a vércukorszint emelkedhet, különösen, ha az embernek problémái vannak az inzulinnal, egy hormonnal, amelyet a szervezet a vércukorszint szabályozására használ

A cukorbetegségből vagy a prediabéteszből származó magas vércukorszint növelheti a szívbetegség és a stroke kockázatát. Szabályozásához dietetikusok olyan ételeket javasolnak, amelyek sok rostot, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaznak. A testmozgás segíthet a vércukorszint csökkentésében is, beleértve az olyan alkalmi tevékenységeket, mint a séta és a házimunkák elvégzése.

8. A vérnyomás rendszeres mérése

A magas vérnyomás gyakori egészségügyi állapot, és kezelés nélkül növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát. Az AHA szerint az optimális vérnyomás kevesebb, mint 120/80. A magas vérnyomás 130–139 között van, a 80–89-nél, és a 140/90 feletti szintek súlyosabbnak számítanak, amelyet második stádiumú magas vérnyomásnak neveznek. 

A magas vérnyomás károsíthatja az ereket és véráramlási problémákat okozhat, ami a vakságtól a szívrohamig számos szövődményhez vezethet. Ugyanakkor bárki csökkentheti vérnyomását étrendjének javításával, több testmozgással és alvással, valamint a stressz kezelésével.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek