„A férjemmel 9 éve alszunk külön ágyban. Nem is tudnám másképp csinálni”

GettyImages-901243850

Minden pár szokásai mások, ami teljesen természetes: csak azért, mert valami egy családban beválik, nem biztos, hogy másoknál is sikeres lesz. Az együtt alvás viszont sok szerelmesnél olyan alapvető dolog, amin semmi esetben nem akarnak változtatni, míg másoknál éppen a külön töltött éjszakák mentik meg a kapcsolatot.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az általános társadalmi megítélés szerint, ha egy pár tagjai úgy döntenek, hogy külön hálószobában alszanak, az már bizonyára az elhidegülést, a kapcsolat ki nem mondott végét jelenti. Amikor az ismerősök tudomást szereznek erről, máris a válást vizionálják, talán azt is mondogatják, hogy ők bizony képtelenek lennének a párjuk nélkül álomra hajtani a fejüket. Így aztán sok így élő pár inkább nem is beszél a dologról, pedig nyugodtan vállalhatnák. A szakértő szerint ugyanis nem lehet vörös zászló semmi egy kapcsolatban, ha az mindkét félnek tökéletesen megfelel. 

Dr. Phyllis Zee amerikai alvásszakértő szerint a különféle zavaró tényezők, mint a horkolás, az eltérő preferenciák és szokások tönkretehetik mind a két fél pihenését. Szerinte jót tesz a párkapcsolatnak, ha mind a két ember kipiheni magát. Megjegyezte, ha a szerelmesek megosztják egymással az ágyukat, az bizony megerősítheti a kapcsolatukat, de nem csak az együtt alvás van ilyen hatással. Sőt, a külön alvók ugyanúgy ki tudják alakítani összebújási rituáléjukat, legyen szó reggeli vagy esti szexről, így a különalvásnak önmagában semmi köze nincs a kapcsolat végéhez. 

Akinek bejött a különalvás

„A férjemmel kilenc éve vagyunk együtt” – kezdi történetét Christina Wyman az Insider oldalán. „Az első öt együtt töltött évünk távkapcsolatban telt, majd miután összeházasodtunk, rájöttem, hogy összeférhetetlenek vagyunk, ha elalvásról volt szó” – foglalta össze azt, mi vezetett a nem mindennapi döntéshez. 

Akadnak olyanok, akik szégyellik a különalvást
Akadnak olyanok, akik szégyellik a különalvást101dalmatians / Getty Images Hungary

„Amikor még csak időnként láttuk egymást, csak halvány fogalmam volt arról, mennyire mások az alvási szokásaink. Kezdetben viccesnek és megnyerőnek találtam azt, hogy rugdosott az éjszaka közepén, mintha egy táncos főszerepre készülne. Azt hittem, ezzel nem lesz gondunk” – folytatta a nő.

„Egy idő után már nem volt a vicces a jelenség, sőt: egyre zavaróbbá vált, amikor már napokon át nem tudtam aludni tőle.

Ekkor még csak egy éve voltunk házasok, de azóta külön szobában alszunk, és úgy látszik, nem vagyunk egyedül. A világjárvány az alvási válásnak nevezett jelenséget is előidézte: a karantén alatt összezárt párok közül többen a különalvás mellett döntöttek” – emelte ki. 

Nem is olyan ritka a különalvás

Egy 2021-es CNN-cikk a National Sleep Foundation, a FiveThirtyEight és a YouGov eredményeit összesítve azt írja, hogy a párok körülbelül egynegyede alszik külön havonta legalább néhányszor, és még több amerikai állítja, hogy az ideális pihenés nem az, ha velük egy ágyban alszik a partnerük.

Most, hogy a világ visszatér a normális állapothoz, a párok talán ismét egy ágyban töltik az éjszakákat.

„Én nem követem a példát –

semmi sem tölt el nagyobb félelemmel, mint az a lehetőség, hogy megpróbálok egy jót aludni, miközben a férjemmel egy ágyban fekszem.

Nem megyek vissza ugyanabba az ágyba aludni, az fix” – jelentette ki Wyman.

Vannak párok, akiknek bejön
Vannak párok, akiknek bejönblackCAT / Getty Images Hungary

„Az igazat megvallva, nem minden a férjemen múlik. Mindig is rossz alvó voltam, az elmúlt hét évben krónikus alvásproblémákkal küzdöttem. Mindig is nehezményeztem, hogy a férjem képes elaludni akár egy kerítés tetején, akár egy tűzijáték közepén is. Az azonban, hogy éjjel még beszél is, elkerülhetetlen döntéshez vezetett: a józan eszem múlik azon, hogy ne legyek a közelében, amikor a műsorait tartja álmában” – folytatta a nő.

Kell egy fülvédő is

„Amikor utazunk, olyan helyeken szállunk meg, ahol egynél több ágy van – és ideális esetben több hálószoba is. 

Amikor meg kell osztanunk a hálószobánkat, építkezéseken használt fülvédőt viselek, hogy átvészeljem az éjszakát – ez a leghasznosabban elköltött összeg, amit valaha a nyugalmamba fektettem” – tette hozzá.

Azt is elárulta: eleinte azt hitte, mások meg fogják kérdőjelezni a kapcsolat erősségét és lényegében annak egészségességét, ha megtudják, hogyan döntött. Ma azt mondja: nem érdekli, mert így érzi magát jól. Akik emiatt ítélkeznek, nem tudják, milyen éber alvóként egy álmában annyira aktív társ mellett aludni, mint a párja. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek