Meglepő, de így hat az emésztésedre, ha mindennap megiszol egy sört

GettyImages-1091469178

A túlzott alkoholfogyasztás hazánkban minden ötödik férfi halálával kapcsolatba hozható. Bár az alkohollal összefüggésben álló halálozási arány a férfiaknál négyszerese-ötszöröse a nők esetében feljegyzett értéknek, a szebbik nem esetében sem árt az óvatosság. És akármi is derül ki mai cikkünkből, ne hivatkozz ránk, amikor a párod már nehezményezi a következő kört – mi épp csak jelezzünk, hogy van egy kis előnye is az esti gyógysörnek.

A magyarok átlagfogyasztása fejenként több mint 14 liter tiszta szesz egy évben. Ezzel a mennyiséggel az európai ranglista ötödik helyén állunk. Mivel az alkohol számos egészségügyi probléma kialakulásának alapja lehet, érdemes lenne csökkenteni a fogyasztás mértékét.

Ám úgy tűnik, időszakosan növelni is megéri, ha épp egyáltalán nem iszol sört. 

Kutatók szerint a sör folsavat, vitaminokat – elsősorban B-vitaminokat –, vasat és kalciumot tartalmaz. Ezek az összetevők hozzájárulnak egészséged hosszú távú megőrzéséhez. A sör egészségre gyakorolt hatása ugyanakkor természetesen függ az adott ital típusától is, valamint attól, hogy milyen összetevőket használtak fel a főzésnél. Kedvenced egyik fontos alkotóeleme a komló, amit a gyógyászatban az alvás, az emésztés, a női egészség és az idegrendszer támogatására használnak. A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. Az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású komlósavak adják a sör jellegzetes keserű ízét. 

Miért is járnak egy kicsit jobban a sörfogyasztók?

Azok a férfiak, akik naponta egy sört isznak, változatosabb bélbaktériumokkal rendelkeznek – állapította meg egy tanulmány. Egy sör elfogyasztása vacsora közben növelheti a bélrendszer diverzitását súlygyarapodás nélkül – állapították meg a szakemberek. Mindezeken túl a kutatók kevésbé változatos bélbaktériumokat találtak olyan betegségekben szenvedőknél, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.

Egy sör nem sör, két sör egy sör
Egy sör nem sör, két sör egy sörOrbon Alija / Getty Images Hungary

Egy kis tanulmány szerint a napi egy sörivás tehát javíthatja a férfiak bélbaktériumainak sokféleségét, még akkor is, ha az innivaló alkoholmentes.

A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség több résztvevő bevonásával az eredmények alátámasztásához, és kiemelik: tanulmányuk azt nem értékelte, hogy az alkoholmentes sör milyen hatással van a bélbaktériumok sokféleségére azoknál az embereknél, akik általában nem isznak alkoholt.

Azért ne idd magad állatra, főleg ne rendszeresen
Azért ne idd magad állatra, főleg ne rendszeresenJean-Philippe Tournut / Getty Images Hungary

A szakemberek úgy gondolják, hogy a sörben lévő polifenolok és az erjedési folyamat során keletkező mikroorganizmusok jót tesznek a bélnek. Dr. Vincent B. Young, a Michigani Állami Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének professzora szerint növeli a „jó” mikrobák számát.

Dr. Ashkan Farhadi, a kaliforniai Memorial Care Orange Coast Medical Center gasztroenterológusa, aki szintén nem vett részt a kutatásban, elmondta a Healthline-nak, hogy a bélbaktériumok számának és sokféleségének hiánya számos betegséggel összefügg.

„A sokszínűség általában nagyon jó jel, de ennél többet nem olvasok ki belőle”

– mondta. 

A bélbaktériumok csökkenését figyelték meg szívbetegségben és cukorbetegségben szenvedőknél

Adam Barnes, az Insider munkatársa korábban beszámolt arról, hogy a bél mikrobiomja billió mikroszkopikus organizmusból áll, amelyek fontosak az emésztés és az általános egészség szempontjából. A bélbaktériumok alacsony szintjét számos betegségben szenvedő embereknél kimutatták, beleértve a szívbetegségben és cukorbetegségben érintetteket.

Ha a mikrobiom „jó” és „rossz” baktériumainak egyensúlya megbomlik, az többek között hasmenéshez, székrekedéshez, gázképződéshez és gyomorfájdalmakhoz vezethet. Az alkohol pedig nem a legjobb ötlet ilyenkor, mert szerepet játszhat ennek az egyensúlynak a felborításában, így az alkoholmentes verzióval jobban járunk. Ebből az is egyértelmű, hogy a kutatások eredményei nem az alkoholfogyasztást propagálják, hanem a sört mint italt, lehetőleg azt is mentes formájában, és akkor is mértékkel. 

Ha egészségesebben élnél, jó, ha tudod, hogy a bélrendszer egészségét javító ételek és italok közé tartozik a kimchi, a savanyú káposzta, a kefir, a joghurt, a miso, a kombucha és más fermentált zöldségek. A fermentált ételek azonban puffadást és gázképződést okozhatnak, ezért ajánlott fokozatosan növelni az adagodat.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra