Mai meglepő: kiderült, hogy a mozgás vajon okozza vagy megnyugtatja a migrénes rohamokat

GettyImages-1173841127

Sokan tapasztalatból is tudják: a migrénes roham összetettebb, kínzóbb az egyszerű fejfájásnál, és gyakran egészen ijesztő, szűnni nem akaró tünetekkel jár. A probléma – akár időlegesen, akár hosszabb távon – minden hetedik ember életében kialakul, a nőknél háromszor gyakrabban, mint a férfiaknál. De mi köze az egésznek a mozgáshoz?

A migrén rohamokban jelentkező, erős fejfájás, ami általában a fej egyik oldalát érinti. Gyakran kíséri hányinger vagy hányás, a betegeket a környezeti ingerek zavarják – ez fény-, zaj-, szagérzékenységet jelent –, és egyes beszámolók szerint a fejfájást felerősítheti a mozgás is. Ezért a tipikus migrénes lehetőleg sötét, csöndes helyen lefekszik, és így várja, hogy hassanak a fájdalomcsillapítók – sajnos néha hiába.

A jelenség kapcsán a kutatások folyamatosan zajlanak, amelyeknek következtében mára tudható, hogy a migrént agyi erek görcsös összehúzódása okozza, mely mögött a CGRP neuropeptid nevű fehérje áll. A migrénes rohamok kialakulásának oka azonban máig nem egyértelműen tisztázott az orvostudomány számára, így teljes gyógyítás sem maradéktalanul megoldott. A cél általában inkább a rohamok gyakoriságának és erősségének csökkentése, vagy a tünetek enyhítése. Egyesek szerint erre jó lehet a sport, míg mások azt mondják, inkább csak ront a helyzeten. 

A mozgás tényleg segíthet megelőzni a migrént?

Valószínűleg igen. A migrén nem gyógyítható, de számos módja van a fájdalom kezelésének és a rohamok megelőzésének, beleértve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, mint az ibuprofén és az aszpirin, a vényköteles gyógyszereket, illetve az életmódbeli változtatásokat, mint például:

 • aerob gyakorlatok
 • jóga
 • étrendi változtatások
 • nyújtás
 • megfelelő alvás
 • megfelelő folyadékbevitel
A migrén is kiüt, de a mozgás segíthet
A migrén is kiüt, de a mozgás segíthettolstnev / Getty Images Hungary

Hogyan csökkentheti a mozgás a migrénes rohamok gyakoriságát és intenzitását?

Ha rendre migrénes fájdalom zavarja meg az életed, érdemes lehet az edzést a tünetek kezelésére és a rohamok gyakoriságának csökkentésére szolgáló beavatkozásként megfontolni. 

Egy 2011-es randomizált vizsgálatban kutatók a mozgást, a relaxációt és a gyógyszeres kezelést hasonlították össze a migrénes rohamok megelőzésének módszereiként. 

Megállapították, hogy a migrénes hullámokat leginkább az edzés tudja visszaszorítani.

2019-es tanulmányok áttekintéséből aztán kiderült, hogy a rendszeres aerob testmozgás csökkentheti a migrénes rohamok számát. A résztvevők havonta 0,6 migrénes napnyival kevesebbet tapasztaltak a fájdalomszint csökkentése mellett. A kutatók az aerob gyakorlatot a fájdalom kezelésében játszott szerepe miatt vizsgálták. Az endorfinok, melyek edzés közben szabadulnak fel, úgy tűnik, természetes fájdalomcsillapítóként is működnek.

Egy másik kutatásban is azt javasolják a szakemberek, hogy az aerob gyakorlatokat, például a kerékpározást és a gyaloglást részesítsék előnyben a migrénes betegek – sokkal inkább, mint a nagy intenzitású, izomépítő tevékenységet.

Hogyan sportoljunk biztonságosan migrénesként?

Az edzés közbeni fejfájás megelőzése érdekében fontos betartani néhány dolgot a fizikai aktivitás előtt, alatt és után.

Ez nagyon nehéz, ha épp a migrén kínoz
Ez nagyon nehéz, ha épp a migrén kínozquintanilla / Getty Images Hungary

Edzés előtt egy kisebb étkezés segíthet elkerülni a fejfájást: ennek szénhidrátból és kis mennyiségű fehérjéből és zsírból kell állnia. A görög joghurt bogyós gyümölcsökkel, vagy a mogyoróvajas és banános szendvics tökéletes választás. Az edzés utáni étkezés is fontos: ez is kisebb mennyiségű ideális esetben, szénhidrátot és fehérjét egyaránt tartalmaz.

Maradj hidratált!

A megfelelő folyadékbevitel a fizikai aktivitás előtt, alatt és után nagyon fontos az általános jó egészséghez, valamint a fejfájás és a migrén megelőzésére. Ha egy óránál tovább tartó sporttevékenységben veszel részt, akár sportitalt is választhatsz: alapvetően azonban a víz a legjobb megoldás. 

Bemelegítés és nyújtás

Melegíts be legalább 3-5 percig, mielőtt fizikai tevékenységet folytatnál! Próbálkozz sétával, helyben kocogással, dinamikus nyújtással vagy a tervezett tevékenység módosított változatával. Minden edzés végén szánj 5 percet a gyengéd nyújtásra, és hagyj időt a vérnyomás és a pulzusszám csökkenésére.

Találd meg a megfelelő tevékenységeket

Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységek jobban kiváltják a fejfájást, mint mások. A jó hír az, hogy az olcsó és sokszor élvezetes aerob edzések általában működnek, mint például a következők:

 • gyaloglás
 • kerékpározás
 • kocogás
 • jóga
 • nyújtás

A testmozgás okozhat rohamokat?

Meglepő, de igen: testmozgás egyes embereknél fejfájást válthat ki. Egy korábbi tanulmány szerint az edzés által kiváltott rohamok 103 résztvevőből 39-et érintettek. Ők havonta legalább két ilyen esetet tapasztaltak.

A vizsgálatban részt vevők által beszámolt leggyakoribb tevékenységtípus a nagy intenzitású edzés volt. Sajnos ez a tanulmány nem foglalkozott azzal, hogy az eltérő edzési rutin csökkentheti-e a migrén gyakoriságát. 

„Azoknak az embereknek, akiknek sporttevékenység végzése közben fejfájásuk van, óvatosnak kell lenniük. Fontos, hogy megbizonyosodjanak arról: nincs olyan alapbetegségük, amely ezt a fejfájást okozza” – mondja Clifford Segil, a kaliforniai Santa Monica-i Providence Saint John's Health Center neurológusa.

Ezek a fejfájások különböznek a migrénes fejfájásoktól, mivel gyakran edzés váltja ki őket, és fizikai aktivitás közben vagy után jelentkeznek. 5 perctől 48 óráig tarthatnak, és leggyakrabban meleg időben vagy nagy magasságban fordulnak elő.

Sportoljunk akkor migrénes fejfájás esetén?

Ha valakinek migrénes fejfájása van, felmerülhet a kérdés, vajon megfelelő-e az edzés a tünetek megjelenése közben. Bár a pontos válasz a helyzettől, a kezelési tervétől és az orvos ajánlásától függ, általában, ha a fájdalom súlyos, valószínűleg abba kell hagyni az edzést.

„Az aktív migrénes fejfájással végzett gyakorlatok nem ajánlottak, mivel a migrén súlyosbodásának lehetősége nagyobb, mint a migrén javulásának esélye”

– mondja Segil. „A migrénes fájdalmak az agyat körülvevő agyhártya véredényei átmérőjének változásából fakadnak, és a testmozgás is befolyásolja az érméretet” – folytatta a szakember. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha edzés közben valaki tartós fejfájással küzd, Segil szerint orvoshoz kell fordulnia, hogy megbizonyosodjon arról, ez nem utal komolyabb gondokra egészségében. Ezenkívül azoknak az embereknek, akiknél a fejfájás súlyosbodik a testmozgás során, meg kell mérniük a vérnyomásukat edzés előtt, alatt és után.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra