Émelyegsz és rosszkedved van? Lehet, hogy túladagoltad a népszerű étrend-kiegészítőt

GettyImages-117144469

A melatoninkészítmények segítenek az alvásban, de néhány dolgot azért érdemes tudni róluk, mert ugyan könnyen lehet, hogy jól alszol a segítségükkel, de ha nem vigyázol, kellemetlen mellékhatásokra is számíthatsz.

melatonin hormon normális mennyiségben a barátunk: nélkülözhetetlen szerepet játszik a megfelelő alvási és ébrenléti ciklus fenntartásában, ezért a hormonkészítményeket az altatók természetes és biztonságos alternatívájaként tartják számon, melyek hatékonyan segítenek az alvászavar leküzdésében. És bár a kutatások is alátámasztják, hogy a megfelelő cirkadián ritmushoz nélkülözhetetlen hormon pótlása segítség lehet inszomnia ellen, a késleltetett alvás, az éjszakai munka vagy a jetlag kiegyensúlyozására, néhány dolgot nem árt tudni róla.

Alvásgyógyászati szakértőkkel beszélgettek a melatoninkiegészítő túlzott használatának gyakori fizikai jeleiről, és kiderült: az émelygés, a rosszkedv és az egyensúlyvesztés is a túl sok melatonin bevitelének mellékhatása lehet.

Egy orvos azt is hozzátette: egyelőre „nem sok kutatást” végeztek a túlzott melatoninkiegészítés hosszú távú mellékhatásairól.

A melatonint sem szedheted marékszámra
A melatonint sem szedheted marékszámraNoppawat Tom Charoensinphon / Getty Images Hungary

Megnövekedett a kereslet – és nőtt a kórházi esetek száma is

A melatonin vény nélkül kapható kiegészítő, de ez nem jelenti, hogy ész nélkül szedhető, mert komoly mellékhatásokat okozhat. A Covid–19-világjárvány kezdete óta ugrásszerűen megnőtt a kereslet a melatonin – az agy által termelt hormon – iránt, amely segít a szervezetnek felkészülni az alvásra.

A tengerentúlon a kiskorúak is fogyasztani kezdték, egyre több kellemetlen hatásról beszámolva. Egy erről szóló jelentésben a gyerekek többsége nem tapasztalt súlyos mellékhatásokat, ám néhányan, akik a melatonin túlfogyasztása miatt fordultak orvoshoz, szív- és gyomor-bél rendszeri problémákkal küzdöttek. Mintegy négyezer gyermek került kórházba a melatonin túlzott használata miatt az elmúlt évtizedben, és ketten meg is haltak.

A melatoninfogyasztók élete nem csak játék és mese
A melatoninfogyasztók élete nem csak játék és meseAndreas Kindler / Getty Images Hungary

Egyelőre nincs biztos fogódzó a mennyiséggel kapcsolatban

Dr. Ritwick Agrawal, alvásgyógyászati specialista és a Baylor College of Medicine adjunktusa úgy fogalmazott, hogy „nem sok kutatást végeztek” a túlzott melatoninpótlás hosszú távú mellékhatásairól. A melatonin a szervezetben kölcsönhatásba lép más hormonokkal, és az alváson kívül számos funkciót szabályoz. 

„Sajnos egyelőre nincs pontosan kiszámolt, javasolt mennyiség a szedésére, amit túllépni hivatalosan is veszélyes” – mondta dr. Adeel Rishi alvásgyógyászati szakértő. „A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a melatonint étrend-kiegészítőként adják el több országban is, és nincs szigorú felügyelet alatt.”

Íme öt fizikai jel, amely arra utalhat, hogy túl sok melatonint szedsz

Hányingered van vagy hánysz

Dr. Jing Wang, a Sinai-hegyi Icahn Orvostudományi Iskola adjunktusa szerint a hányinger a túl sok melatonin bevételének gyakori mellékhatása lehet. Dr. Adeel Rishi szerint akár hányás is előfordulhat, ha túl sokat szedsz belőle. 

„Túladagolás fordulhat elő, ha a szokásos vagy ajánlott adagnál többet vesz be valaki, vagy ha naponta többször is bevesz belőle” – emelte ki Wang.

A melatoninkiegészítők adagja azonban eltérhet a palack címkéjén feltüntetettől. A Journal of Clinical Sleep Medicine 2017-es tanulmánya szerint a táplálékkiegészítők 71%-ában a melatonin mennyisége 10%-kal alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy a gyártók többsége a tengerentúlon rosszul jelöli meg, mennyi hormon van a tablettában. 

Nehezen maradsz ébren napközben

A túl sok melatonin fogyasztása szédülést és álmosságot okozhat napközben, még akkor is, ha éjszakára vette be valaki, mondta Agrawal. Bár a melatoninnak nincs pontosan ajánlott adagolása, a szakember a 20-25 milligrammot „nagyon magas dózisnak” tartja. 

Ennyi melatonin rendszeres bevétele negatívan változtathatja meg a szervezet alvási ciklusát.

Ideges vagy

A hangulatváltozások azt jelezhetik, hogy valaki túl sok melatonint vett be – figyelmeztet Wang. A Mayo Klinika szerint ezek a változások magukban foglalhatják a depresszió érzését, az enyhe szorongást és az ingerlékenységet is. Mindeddig nagyon kevés kutatást végeztek azonban a melatonin hangulatváltozásokra gyakorolt hatásáról.

Rosszabb lesz az egyensúlyérzéked

Rishi szerint a rossz egyensúly a melatonin túlhasználatának másik mellékhatása.

Kevés tanulmány készült a melatonin egyensúlyra gyakorolt hatásáról. Egy 81, oszteopéniában szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálat azonban úgy találta, hogy egy éven át szedett 1-3 milligrammnyi melatonin nem befolyásolta a testtartással kapcsolatos egyensúlyt vagy az esések kockázatát. Akárhogy is, ha szédülsz, érdemes visszavenned az adagból, így kiderülhet, hogy a melatonin okozta-e.

Fáj a fejed

Wang szerint a fejfájás a melatonin túlzott használatának másik gyakori mellékhatása.

Míg a melatonin fejfájást válthat ki, néhány korai kutatás azt is kimutatta, hogy kezelheti a migrént, írta dr. Marri Horvat, a Cleveland Clinic alvászavarral foglalkozó orvosa. A kutatók azonban egyelőre nem biztosak abban, hogy a migrén javul-e a melatoninkiegészítők vagy a táplálékkiegészítés következtében megnövekedett alvás miatt, így erre nem érdemes rendszeresen szedned, de egy próbát azért megér.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra