18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Neked volt már száraz orgazmusod? Ekkor érdemes orvoshoz fordulni vele

GettyImages-1207665664

Az emberi szexuális működés vizsgálatát és megértését alig hetven évvel ezelőtt kezdték feltérképezni, és még a mai napig vannak homályos jelenségek, amikről alig esik szó. Ha a férfiak szexuális funkciózavarairól beszélünk, akkor az erekciós zavar, azon belül is az impotencia, ami elsőre eszünkbe juthat, pedig vannak más jelenségek is, amiket érdemes ismerni, hogy ne essünk pánikba!

Neked vagy a párodnak volt-e valaha orgazmusa ejakuláció nélkül? Ha a válasz „igen”, akkor ebben az esetben száraz orgazmusról beszélünk. Mivel erősen él bennünk az a sztereotip kép, hogy a férfiak orgazmusának legfontosabb jelzője az ejakuláció, így nehezen megmagyarázható élményt és nehéz beszélgetéseket eredményezhet ennek hiánya. Fontos leszögezni, hogy az orgazmus élvezetes élménye megmarad az ejakuláció hiányában is. A kiváltó okoktól függően a száraz orgazmus olykor csak átmeneti, de lehet tartós állapot is. Nem feltétlenül jelent súlyos egészségügyi problémát, de főleg gyermekvállalás esetén bizony okozhat nehézségeket.

Miért alakulhat ki?

Száraz orgazmus kialakulhat olyan egyszerű okból is, hogy a túl gyakori együttlét vagy maszturbáció hatására egyszerűen kifogynak a spermiumkészletek. Ebben az esetben a testnek nincs elég ideje újratermelni a kimerülő tartalékokat, ami teljesen természetes. Ilyenkor érdemes tudatosítani, hogy nincs semmi baj, egy rövidebb-hosszabb pihenő könnyen segítheti a test regenerálódását. Egy olyan átmeneti állapotról van szó, ahol valószínűleg nincs szükség orvosi segítségre.

Száraz orgazmus a gyakori ejakuláció hatására is kialakulhat
Száraz orgazmus a gyakori ejakuláció hatására is kialakulhatPrompilove / Getty Images Hungary

A száraz orgazmus azonban sok esetben tünete lehet más szervi problémának. Főleg hólyag- vagy prosztataeltávolító műtét után számolnak be róla az érintettek. A felborult hormonháztartás is szerepet játszhat a kialakulásában, amikor a tesztoszteron túl alacsony szintje a ludas. Ezenfelül a cukorbetegség, az esetleges ciszták jelenléte, de a hererákot gyógyító műtétek vagy a sugárkezelés is eredményezheti az ejakuláció hiányát.

Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni tehát, ha az ejakuláció nem a szorosan egymást követő orgazmusok miatt marad el! A száraz orgazmus kezelése önmagában ezekben az esetekben nem a megfelelő irány. 

A kiváltó okokat szükséges nagyító alá helyezni, amik hatással vannak az ejakulációra, és azok kezelése sok esetben megoldhatja ezt a problémát, vagy tudatosíthatja annak forrását. 

A test a lélek tükre

A modern orvoslás alapköve, hogy a fizikai és mentális egészség szorosan összefügghet. Így a szervi problémákon felül pszichés problémák is állhatnak a száraz orgazmus kialakulásának hátterében. Ilyen például az intenzív vagy krónikus stressz, de a gyakori szorongás is eredményezheti a gyönyör testi jelzéseinek elmaradását. Ezenfelül párkapcsolati problémák, önértékelési nehézségek, de a szexualitással kapcsolatos mítoszok és sztereotípiák is hatással lehetnek a száraz orgazmus kialakulására. Ezekben az esetekben egy szexuálpszichológus hatékonyan támogathatja a probléma megoldását.

A gyógyuláshoz vezető út

Ha száraz orgazmust tapasztalsz, és nem vagy benne biztos, hogy ez miért is történik, keress fel egy szakorvost, aki teljeskörűen kivizsgálhat, és lokalizálhatja azokat a testi működéseket, amik a jelenség mögött állhatnak. Amennyiben kizárja a testi elváltozást, de az ejakuláció hiánya továbbra is fennáll, szükségszerű lehet pszichológus szakember segítségét kérni. 

Érdemes többet beszélnünk a bennünket érintő szexuális zavarokról annak érdekében, hogy a hozzájuk kapcsolódó stigma csökkenni tudjon, és ezáltal könnyebben kérjünk segítséget. A legtöbb zavar esetében a tudatosítás, a szexuális mítoszaink feltérképezése és lebontása, egy egészséges szexualitással kapcsolatos működés kialakítása gyógyító erővel bírhat. Azonban az is fontos, hogyha orvosi segítségre van szükségünk, minél hamarabb fel merjük keresni kezelőorvosunkat. 

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra