A szederbokrok sokak kertjében sorakoznak: a ruhát megfogja, a szervezetnek ugyanakkor csak jót tesz ez a finomság! Eheted akár a bokorról szemezgetve, de nagyszerű kiegészítője müzlinek, kásának is, sőt, akár sűrű, édes lekvárt is főzhetsz belőle, ha mentenél egy kis nyarat a hűvös őszi-téli napokra is.
A szeder teli van C-vitaminnal
Egy maréknyi is elég belőle, hogy fedezd napi C-vitamin-szükségleted felét, erre a vitaminra pedig sok szempontból szüksége van szervezetednek. Ezek a következők:
- segít gyorsan begyógyítani a sebeket,
- regenerálja a bőrt,
- csökkenti a szabad gyököket a szervezetben,
- támogatja a vasfelszívódást,
- lerövidíti a náthából való felépülés folyamatát,
- megelőzi a skorbutot.
Egyes kutatások szerint a C-vitamin mérsékelheti a rákkeltő anyagok képződését is.
A C-vitamin antioxidánsként is működik, csökkentheti a szervezetben az oxidatív stresszt is, amely rákhoz vezethet.
K-vitaminban is bővelkedik
Nem ez az egyetlen vitamin, amely a szederben nagy koncentrációban megtalálható. A K-vitamin, mely szintén a szeder egyik fontos összetevője, elősegíti a véralvadást, hiánya pedig csontritkuláshoz és csonttörésekhez is vezethet.
Egy maréknyi szeder K-vitaminból is az ajánlott mennyiség harmadát tartalmazza.
Annak, aki vérhígítót szed, oda kell figyelnie arra, hogy K-vitaminban gazdag ételeket, közte szedret, szójababot, erjesztett tejtermékeket és zöld leveles zöldségeket ne fogyasszon túl nagy mennyiségben.
Nem csak finom, rostban is gazdag
Sokan nem fogyasztunk elég rostot: erre is megoldást jelenthet a szeder fogyasztása. Az alacsony rosttartalmú étrend olyan emésztési problémákkal hozható összefüggésbe, mint a puffadás, a székrekedés és a gyomorfájás, de még a szívbetegségek kockázatát is növelheti mindez.
Fontos tehát, hogy ha a fenti emésztőszervrendszeri tüneteket tapasztalod, akkor minél több rost bevitelére törekedj: ennek egyik legjobb és legélvezetesebb módja az, ha növeled a gyümölcsök jelenlétét étrendedben. Nyáron ezt könnyebben teheted meg, hiszen teli van friss idénygyümölcsökkel minden bolt és piac: közülük egy a szeder. Már csak azért is megéri minél többször enni!
A magas rosttartalmú étrend a következő előnyökkel járhat:
- csökkenti a koleszterinszintet,
- elősegíti a rendszeres bélmozgást,
- a cukor felszívódásának lassítása révén szabályozza a vércukorszintet,
- hosszabb telítettségérzetet garantál,
- segíti az egészséges bélflóra kialakulását.
Az agy és a száj egészségéhez is hozzájárul
Egyes kutatási eredmények szerint a bogyós gyümölcsök, köztük a szeder fogyasztása javíthatja az agy egészségét, és segíthet megelőzni az öregedés okozta memóriavesztést. A bogyós gyümölcsökben található antioxidánsok remek szövetségeseink a szabad gyökök elleni küzdelemben:
ez segíthet csökkenteni az agyi gyulladást, amely egyébként az öregedéssel együtt járó kognitív és motoros problémákhoz vezethet.
A szeder gyulladáscsökkentő hatására a szádban is szükséged lehet: antibakterális hatásával kombinálva a szájbetegségeket okozó egyes baktériumok ellen igen hatékonyan fellép. A fogínybetegségek mellett még a fogszuvasodás megelőzésében is segíthet ez a finom gyümölcs. Nem csoda, hogy sokan igazi superfoodként tekintenek rá: szezonja van, egyél belőle minél többet!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés