A szederbokrok sokak kertjében sorakoznak: a ruhát megfogja, a szervezetnek ugyanakkor csak jót tesz ez a finomság! Eheted akár a bokorról szemezgetve, de nagyszerű kiegészítője müzlinek, kásának is, sőt, akár sűrű, édes lekvárt is főzhetsz belőle, ha mentenél egy kis nyarat a hűvös őszi-téli napokra is.
A szeder teli van C-vitaminnal
Egy maréknyi is elég belőle, hogy fedezd napi C-vitamin-szükségleted felét, erre a vitaminra pedig sok szempontból szüksége van szervezetednek. Ezek a következők:
- segít gyorsan begyógyítani a sebeket,
- regenerálja a bőrt,
- csökkenti a szabad gyököket a szervezetben,
- támogatja a vasfelszívódást,
- lerövidíti a náthából való felépülés folyamatát,
- megelőzi a skorbutot.
Egyes kutatások szerint a C-vitamin mérsékelheti a rákkeltő anyagok képződését is.
A C-vitamin antioxidánsként is működik, csökkentheti a szervezetben az oxidatív stresszt is, amely rákhoz vezethet.

K-vitaminban is bővelkedik
Nem ez az egyetlen vitamin, amely a szederben nagy koncentrációban megtalálható. A K-vitamin, mely szintén a szeder egyik fontos összetevője, elősegíti a véralvadást, hiánya pedig csontritkuláshoz és csonttörésekhez is vezethet.
Egy maréknyi szeder K-vitaminból is az ajánlott mennyiség harmadát tartalmazza.
Annak, aki vérhígítót szed, oda kell figyelnie arra, hogy K-vitaminban gazdag ételeket, közte szedret, szójababot, erjesztett tejtermékeket és zöld leveles zöldségeket ne fogyasszon túl nagy mennyiségben.
Nem csak finom, rostban is gazdag

Sokan nem fogyasztunk elég rostot: erre is megoldást jelenthet a szeder fogyasztása. Az alacsony rosttartalmú étrend olyan emésztési problémákkal hozható összefüggésbe, mint a puffadás, a székrekedés és a gyomorfájás, de még a szívbetegségek kockázatát is növelheti mindez.
Fontos tehát, hogy ha a fenti emésztőszervrendszeri tüneteket tapasztalod, akkor minél több rost bevitelére törekedj: ennek egyik legjobb és legélvezetesebb módja az, ha növeled a gyümölcsök jelenlétét étrendedben. Nyáron ezt könnyebben teheted meg, hiszen teli van friss idénygyümölcsökkel minden bolt és piac: közülük egy a szeder. Már csak azért is megéri minél többször enni!
A magas rosttartalmú étrend a következő előnyökkel járhat:
- csökkenti a koleszterinszintet,
- elősegíti a rendszeres bélmozgást,
- a cukor felszívódásának lassítása révén szabályozza a vércukorszintet,
- hosszabb telítettségérzetet garantál,
- segíti az egészséges bélflóra kialakulását.
Az agy és a száj egészségéhez is hozzájárul
Egyes kutatási eredmények szerint a bogyós gyümölcsök, köztük a szeder fogyasztása javíthatja az agy egészségét, és segíthet megelőzni az öregedés okozta memóriavesztést. A bogyós gyümölcsökben található antioxidánsok remek szövetségeseink a szabad gyökök elleni küzdelemben:
ez segíthet csökkenteni az agyi gyulladást, amely egyébként az öregedéssel együtt járó kognitív és motoros problémákhoz vezethet.
A szeder gyulladáscsökkentő hatására a szádban is szükséged lehet: antibakterális hatásával kombinálva a szájbetegségeket okozó egyes baktériumok ellen igen hatékonyan fellép. A fogínybetegségek mellett még a fogszuvasodás megelőzésében is segíthet ez a finom gyümölcs. Nem csoda, hogy sokan igazi superfoodként tekintenek rá: szezonja van, egyél belőle minél többet!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés