Ezek az ételek megelőzhetik egy gyakori ráktípus kialakulását

Pásztor Liliána
GettyImages-1190873479
Olvasási idő kb. 4 perc

Bár nincs biztos módszer a mellrák megelőzésére, az egészséges táplálkozás jelentősen csökkentheti a kockázatot. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek csökkenteni a daganatok kialakulásának esélyeit!

A mellrák kockázatát számos tényező befolyásolhatja, de az étrend kulcsfontosságú szerepet játszhat a megelőzésben. Bár a rák kialakulása sokféle tényezőtől függ, a kutatások azt mutatják, hogy egyes ételek segíthetnek csökkenteni a betegség kockázatát. Az egészséges táplálkozás mellett fontos figyelmet fordítani a megfelelő életmódra is: a rendszeres testmozgásra, a pihenésre és a dohányzás elkerülésére.

Ételek, amelyek csökkenthetik a kockázatot

1. Zöld leveles zöldségek

A spenót, a kelkáposzta és a rukkola mind olyan zöldségek, amelyek karotinoid antioxidánsokat tartalmaznak. Ezek a vegyületek, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, csökkenthetik a mellrák kialakulásának esélyét. A kutatások azt mutatják, hogy azok a nők, akik magasabb szintű karotinoidokat fogyasztanak, alacsonyabb kockázatot mutatnak a mellrák kialakulására.

Egyes kutatások szerint a zöld leveles zöldségek is rendelkeznek rákmegelőző tulajdonsággal
Egyes kutatások szerint a zöld leveles zöldségek is rendelkeznek rákmegelőző tulajdonsággalknape / Getty Images Hungary

2. Fokhagyma és hagyma

A fokhagyma, a hagyma és a póréhagyma olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyeknek erős a rákellenes hatása, beleértve a szerves kénvegyületeket és a flavonoid antioxidánsokat. Egyes kutatások szerint a fokhagyma és a hagyma rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának csökkenésével.

3. Citrusfélék
A narancs, a grapefruit, a citrom és a lime gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és flavonoidokban, amelyek védelmet nyújtanak a mellrák ellen. A kutatások azt mutatják, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása akár 10 százalékkal is csökkentheti a mellrák kockázatát.

4. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, mint a málna, szeder és áfonya, erős antioxidánsokat, flavonoidokat és antociánokat tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás és a rákos sejtek kialakulása ellen. A kutatások szerint a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a mellrák kockázatának csökkentésével.

5. Erjesztett ételek

Az erjesztett ételek, mint a joghurt, kimchi és a savanyú káposzta, probiotikumokat tartalmaznak, amelyek támogathatják az immunrendszert és védhetnek a mellrák ellen. A kutatások azt mutatják, hogy az erjesztett tejtermékek, például a joghurt, csökkenthetik a mellrák kockázatát.

6. Zsíros halak

A lazac, a makréla és a szardínia gazdagok omega-3 zsírsavakban, szelénben és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulhatnak a mellrák kockázatának csökkentéséhez. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a zsíros halak fogyasztása csökkentheti a mellrák kockázatát.

Ételek, amelyeket érdemes elkerülni

Bár bizonyos ételek segíthetnek csökkenteni a mellrák kockázatát, mások növelhetik azt. A következő ételek és italok fogyasztásának csökkentése vagy elkerülése ajánlott:

  • a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen növelheti a mellrák kockázatát,
  • a rendszeres gyorsétkezés növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a mellrák kockázatát,
  • a magas olajtartalmú ételek fogyasztása növelheti a mellrák kockázatát,
  • a feldolgozott húsok, mint a szalonna és a kolbász, szintén növelhetik a mellrák kockázatát,
  • a magas cukortartalmú ételek és italok növelhetik a gyulladást, ami hozzájárulhat a mellrák kifejlődéséhez.

Ne felejtsük el, hogy a rendszeres orvosi ellenőrzés és a szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a betegség korai felismerésében!

Erre a hat meglepő tünetre figyelj az egyik leggyakoribb ráktípus elkerülésének érdekében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek