Ez egy létfontosságú tápanyag, amely leginkább arról ismert, hogy erősíti a csontokat, és hozzájárul a szív egészségnek megőrzéséhez, de az utóbbi időben alvásjavító szerepe miatt is népszerűvé vált. Egy új tanulmány szerint a multivitaminokban is megtalálható mikrotápanyagnak van egy másik fontos jótékony hatása is: szerepet játszhat az agy védelmében az olyan betegségek kialakulása ellen, mint a demencia és az Alzheimer-kór.
Így hat a magnézium az agy egészségére
A European Journal of Nutrition legújabb közegészségügyi tanulmánya több mint 6000, a 40 és 73 év közötti korosztályba tartozó résztvevő bevonásával zajlott. A vizsgálat célja az volt, hogy feltárja, milyen összefüggés lehet az étrenddel bevitt magnézium és az agytérfogat között – különös tekintettel a szürkeállományi és fehérállományi léziókra.
Ezek az elváltozások a sérült szövetek területei, amelyeket gyakran észlelnek idősebb felnőtteknél, és kognitív hanyatlásra utalhatnak.
Vizsgálódásaik során a kutatók megfigyelték, hogy a magnézium erőteljes neuroprotektív hatást gyakorol az agy szürkeállományában és a hippokampuszban, amelyek kulcsszerepet játszanak az információ- és a memóriafeldolgozásban.
„Mire elérték 55. életévüket, a legmagasabb magnéziumbevitelt folytatók (napi 550 milligramm vagy több) »agykora« egy évvel fiatalabb volt, mint az alacsonyabb magnéziumdózist (körülbelül napi 350 milligramm) szedő társaiké” – állapította meg a tanulmány.
Az adatok azt sugallják, hogy a magnéziumbevitel (melynek ajánlott napi beviteli értéke Magyarországon 375 mg) 41 százalékos növelése jelentősen javíthatja az agy egészségét, és csökkentheti az élet későbbi szakaszában jelentkező demencia kockázatát.
Ezekből kéne többet enned a megelőzéshez
Dr. Khawlah Alateeq, a tanulmány vezetője szerint az eredmény azt jelzi, hogy az embereknek minden életkorban gondolniuk kéne a magnéziumbevitelre. „A magasabb étrendi magnéziumbevitel hozzájárulhat a neuroprotekcióhoz az öregedési folyamat korai szakaszában, és a megelőző hatások már a 40-es éveinkben vagy korábban kezdődhetnek” – vonta le a tanulságot a szakember.
Az emberi szervezet számára az a leghasznosabb, ha a tápanyag magnéziumban gazdag ételekből származik. A Harvard Egyetem blogja idesorolja a leveles zöldségeket, a dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, illetve a legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét is.
Szakemberek szerint a demencia megelőzésében a magnéziumnak mindenféle formája szerepet játszhat, de érdemes külön is kiemelni a magnézium-L-treonátot, amely különösen hatékonyan növeli a magnéziumkoncentrációt az agyban.
Az Alzheimer's Drug Discovery Foundation szerint más tanulmányok szintén arra utalnak, hogy a magnéziumnak ezen formája előnyös lehet a kognitív funkciók és az agy egészsége szempontjából, beleértve a demencia megelőzését is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés