Ebből kéne többet enned, hogy elkerülhesd a demenciát

GettyImages-1127617077

Egy tanulmány azt mutatja, hogy egy mikrotápanyag, amely bizonyos ételekben is megtalálható, jelentős szerepet játszhat a demencia megelőzésében.

Ez egy létfontosságú tápanyag, amely leginkább arról ismert, hogy erősíti a csontokat, és hozzájárul a szív egészségnek megőrzéséhez, de az utóbbi időben alvásjavító szerepe miatt is népszerűvé vált. Egy új tanulmány szerint a multivitaminokban is megtalálható mikrotápanyagnak van egy másik fontos jótékony hatása is: szerepet játszhat az agy védelmében az olyan betegségek kialakulása ellen, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

Így hat a magnézium az agy egészségére

A European Journal of Nutrition legújabb közegészségügyi tanulmánya több mint 6000, a 40 és 73 év közötti korosztályba tartozó résztvevő bevonásával zajlott. A vizsgálat célja az volt, hogy feltárja, milyen összefüggés lehet az étrenddel bevitt magnézium és az agytérfogat között – különös tekintettel a szürkeállományi és fehérállományi léziókra.

Ezek az elváltozások a sérült szövetek területei, amelyeket gyakran észlelnek idősebb felnőtteknél, és kognitív hanyatlásra utalhatnak.

Vizsgálódásaik során a kutatók megfigyelték, hogy a magnézium erőteljes neuroprotektív hatást gyakorol az agy szürkeállományában és a hippokampuszban, amelyek kulcsszerepet játszanak az információ- és a memóriafeldolgozásban.

A magnéziumbevitel az agyra is hatással van, és fontos szerepet játszhat a demencia megelőzésében
A magnéziumbevitel az agyra is hatással van, és fontos szerepet játszhat a demencia megelőzésébenWestend61 / Getty Images Hungary

Mire elérték 55. életévüket, a legmagasabb magnéziumbevitelt folytatók (napi 550 milligramm vagy több) »agykora« egy évvel fiatalabb volt, mint az alacsonyabb magnéziumdózist (körülbelül napi 350 milligramm) szedő társaiké” – állapította meg a tanulmány.

Az adatok azt sugallják, hogy a magnéziumbevitel (melynek ajánlott napi beviteli értéke Magyarországon 375 mg) 41 százalékos növelése jelentősen javíthatja az agy egészségét, és csökkentheti az élet későbbi szakaszában jelentkező demencia kockázatát.

Ezekből kéne többet enned a megelőzéshez

Dr. Khawlah Alateeq, a tanulmány vezetője szerint az eredmény azt jelzi, hogy az embereknek minden életkorban gondolniuk kéne a magnéziumbevitelre. „A magasabb étrendi magnéziumbevitel hozzájárulhat a neuroprotekcióhoz az öregedési folyamat korai szakaszában, és a megelőző hatások már a 40-es éveinkben vagy korábban kezdődhetnek” – vonta le a tanulságot a szakember.

Az emberi szervezet számára az a leghasznosabb, ha a tápanyag magnéziumban gazdag ételekből származik. A Harvard Egyetem blogja idesorolja a leveles zöldségeket, a dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, illetve a legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét is.

Ezekben az ételekben is megtalálható a magnézium
Ezekben az ételekben is megtalálható a magnéziummonticelllo / Getty Images Hungary

Szakemberek szerint a demencia megelőzésében a magnéziumnak mindenféle formája szerepet játszhat, de érdemes külön is kiemelni a magnézium-L-treonátot, amely különösen hatékonyan növeli a magnéziumkoncentrációt az agyban.

Az Alzheimer's Drug Discovery Foundation szerint más tanulmányok szintén arra utalnak, hogy a magnéziumnak ezen formája előnyös lehet a kognitív funkciók és az agy egészsége szempontjából, beleértve a demencia megelőzését is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra