Egy megfelelő pohár növeli a bor élvezeti értékét

A hordós illatok alul legyenek, a gyöngéd, virágos jegyek pedig felül – ezért dugják bele a borkóstolók az egész orrukat a pohárba. Egy drága bort is elront egy rosszul választott pohár, viszont egy jó pohár akár 40 %-ot is képes hozzáadni a bor élvezeti értékéhez.

Kevesen tudják, de a poharak formája nagyban befolyásolja a kóstolás élményét, és ehhez a látvány is hozzájárul - tehát minden pohár maradjon üveg. Hogy teljes képet kapjunk, ellátogattunk a Riedel hazai márkaboltjába és megkérdeztük, hogy miért van az, hogy a pezsgő csak pezsgőspohárból esik jól, bögréből már nem?

„A Riedel egy tradicionális családi vállalkozás volt, a mérnökei teremtették meg az alapját annak a kultusznak, hogy külön poharat használjunk különböző borokhoz, pezsgőkhöz, pálinkákhoz. Ugyanis ők jöttek rá arra, hogy különböző kelyhekben minden bornak más íze van. A legismertebb borospohár, amit a legtöbb boros rendezvényen használnak, az ún. bordói pohár.”

A Tokajinak nincs saját pohara

A mai napig nincs külön pohara a Tokajinak, de a Riedel kutatóinak van két jelöltje. A Tokaji aszú nem egy típus, hanem egy technológia, tehát olyan pohár kell, ami megfelelően kihozza a fajtajellegét. Létezik ugyan édes boros kehely, de az nem a Tokajinak való, így hamar kiesett a tesztek során. Nagyjából már be van lőve az a típus, ami tokajizásra a legalkalmasabb. Csak az a baj, hogy nincs egy állandó Tokaji brand, amivel el lehetne adni. Eddig úgy tartották, hogy az aszúnak kicsi, gyűszűnyi pohár kell. Ez az elv megdőlt, ugyanis rájöttek, hogy legalább 1 deci aszúnak kell lennie a pohárban ahhoz, hogy a csodálatos savgerinc és a jellegzetes illatok érvényesülni tudjanak.

Vincze Gábor
Vincze Gábor

Tehát a Tokajizás a sauvignon blanc és az ice wine elnevezésű poharakból az ideális. A Riedelnél a poharak alapos tesztelés után születnek, a többi cég később ezt másolja le, mert tudja, hogy amit a Riedel kihozott, az a tuti.

Egy jó pohár akár 40 % pluszt jelenthet

Csak az utóbbi 3 évben jelentek meg a tulipánforma pálinkáspoharak nálunk. Nos, ez is Riedel fejlesztés, ami '86 óta van forgalomban. Hogy hozzánk miért csak most jutott el, rejtély. Az eredeti Riedel pálinkás pohár, és aközött, amiben a középkategóriás helyeken szervírozzák a páleszt, csak annyi különbség van, hogy a hasa eredetileg jóval öblösebb volt, a szája pedig keskenyebb.„Egy drága bort, pálinkát is elront egy rosszul választott pohár" – állítja a szakértő. Viszont akár 40 %-ot is képes hozzáadni egy megfelelő pohár a bor vagy pálinka élvezeti értékéhez.

Az ideális pezsgőspohár valójában egy fehérboros pohár

A minőségi borokat általában olyan pohárból isszuk, amelynek van szára. Ez két okból is fontos: egyrészt kezünk melegével nem befolyásoljuk a bor hőmérsékletét, másrészt nem kenjük össze a pohár falát. Szintén optikai megfontolásból kerüljük a mintás, karcolt vagy színezett poharakat, hiszen a pohár falát borító színek vagy minták megakadályozzák, hogy eredeti, természetes szépségében bontakozhasson ki az ital.

Az ideális borospohár tulipánra emlékeztető formát hoz: a kehely először szélesedik, majd eléri legnagyobb keresztmetszetét, és onnantól szűkülni kezd. Ez azért lényeges, mert sokkal könnyebb egy ilyen pohárból kiérezni az illatokat, hiszen azt kifejezetten úgy alakították ki, hogy az orrunkhoz terelje a bor páráját.

A fehérborhoz kisebb, míg a vöröshöz általában nagyobb kelyhet javasolnak. Pezsgőspohárból két klasszikus forma létezik: az egyik egy laposabb, széles, ám kerek kehely, amiből az illatot nem lehet kivenni, és a buborékok játékában sem lehet gyönyörködni. A másik hosszúkás, kémcsőszerű, ami ugyan jól mutat, de szintén elzárja az illatokat. Az ideális pezsgőspohár valójában egy fehérboros pohár lenne.

Ha nem lenne snassz, borospohárból kéne pezsgőzni

Az ideális champagne-pohárnak nem egy hosszúkás, karcsú, kémcsőszerű darabnak kéne lennie, mert ez nem hozza össze úgy az illatokat. Igazából nagy felület kellene neki, legalább akkora, mint ami egy burgundis pohárnak van. Ha nem lenne snassz, igazából burgundis pohárból kéne pezsgőzni. Nem elegáns, de szakmailag a legjobb.

A szakértőt a magyarországi pohárkultúráról is kérdeztük, illetve kíváncsiak voltunk arra, hogy az éttermeket mennyire érdekli ez a téma.„Nálunk egyelőre még gyerekcipőben jár ez a téma, de Európában már teljesen elterjedt. Magyarországon még képes egy vendéglős ugyanabban a pohárban hozni a vöröset, mint a fehéret. Szerencsére egyre több vendéglátó nyit a fajtaboroknak szóló poharak felé. Egy jó pohár még a nem fajtajelleges borokat is átvarázsolja. A négy alappohár: pinor noir, bordói és burgundi, a sauvignon blanc és chablis chardonnay. Ezt vegye meg mindenki, aki kíváncsi arra, valóban más érzés-e, megfelelő pohárból inni a jó bort."

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Mustra