Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak finom ez puha, narancsos cukormázzal felturbózott csiga, aminek a tésztájába nálunk egy kevés alma is kerül.

Puha, lágy tészta készül, amihez jó sok fahéjat, egy kevés kókuszolajat és cukrot adunk, és végül olyan sütink lesz, amiből nem hiányzik majd semmi, ami állati eredetű. A titka a lágy tészta készítése, és abban egy kis reszelt alma, ami a süti ízén nem lesz érezhető, de az állaga még szuperebb lesz tőle.

Falnánk bármikor.
Falnánk bármikor.Fotó: Lauren King

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 2 nagy bögre liszt (hagyományos, 2,5 decis)
  • egy közepes alma lereszelve
  • langyos víz
  • 15 gramm élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint fahéj, só és cukor a szóráshoz
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 25 deka porcukor
  • egy bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt, vagyis keverd el egy deci langyos, kicsit cukros vízben, és hagyd meleg helyen úgy negyedórán át.
Mérd ki egy nagyobb tálba a két bögre lisztet, a cukrot és a sót, majd mehet hozzá az élesztős keverék, nagyjából másfél deci víz és az alma. A lényeg, hogy összekeverve egy lágy, ragacsos tésztát kapj. Szórd meg liszttel, és tedd félre úgy 45 percre meleg, sötét helyre, konyharuhával letakarva. (A sütő például tökéletes lesz, főleg, ha egy nagyon picit előmelegíted.)

Amikor ezzel megvagy, formázd a tésztát téglalap alakúra, és nyújtsd ki. (Ha nagyon lágy lett, itt még mehet hozzá egy kis liszt, de ha kezelhető és feltekerhető, akkor tökéletes.) Kend meg az óvatosan a kinyújtott tésztát 1-2 evőkanál puha kókuszolajjal, majd mehet rá egy jó adag fahéj, cukor és egy kevés só úgy, hogy a téglalapra nyújtott tészta minden részére jusson. 

Tekerd fel, mintha bejglit készítenél, és vágd össze a csigákat, majd helyezd egy tálba úgy, hogy egy kis hely azért maradjon közöttük, mert a sütőben megnőnek majd. (Nálam ez az egyszerűség kedvéért egy szilikon tortaforma volt, így kerek formára sültek meg a fahéjas csigák.)

Ezek után kerüljön az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon úgy 35-40 perc alatt sül meg, sütőtől és a csigák vastagságától függően.

Ha ezzel megvagy, 25 deka porcukorból és 4 evőkanál vízből készíts cukormázat a tetejére, amit a karácsonyi hangulatért egy kis reszelt narancshéjjal is feldobhatsz. Ez a csiga szuper durvára tört, pirított mogyoródarabokkal is. 

 

Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbulle
Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbulle

Intenzív ízű süti, puha, édes, és nagyon-nagyon fűszeres, a tetején ropogós bevonattal. Másnap is nagyon finom.

Tovább »

Még több recept

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Vegán csokiszalámi kávéval és olajos magvakkal – desszertként és energiaszeletként is tökéletes

Az egészhez ráadásul nem kell más, csak egy aprítógép és egy-két óra a hűtőben, a végeredmény pedig egy gazdag, extra csokis finomság, aminek ízét a kávé és a só hozza ki igazán.

2019. december27., 11:52

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

Glutén- és tejmentes zöldségpüré

Az édesburgonya-püré legegyszerűbb házi receptje.

február25., 10:40

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Zseniális recept: hamburgerzsömle gluténmentesen

Akkor sem kell lemondani egy jó hamburgerről, ha diétázol.

február24., 11:24

Mustra