A palacsinta és a pite szerelemgyereke: körtés-mogyorós clafoutis

Ez, a tortának látszó, gyümölcsös palacsinta hivatalosan cseresznyével készül, de mi nem szeretjük a szabályokat a konyhában. Íme a körtés változat!

A helyiek szerint csak a magozatlan, fekete cseresznyéből készült desszertet nevezhetnénk eredeti, francia clafoutis-nak, megálmodói ugyanis azt mondják: muszáj benne hagyni a magot is, ettől lesz igazán jó az aromája. Hát sebaj, mivel a körtés változat is finom, azt is ki kellett próbálnunk.

Meggyes-mandulás változatban is finom.
Meggyes-mandulás változatban is finom.Fotó: Instagram/chachaboo.jt

Hozzávalók 3 személyre:

  • 50 gramm pirított mogyoró
  • 60 gramm liszt
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • 120 gramm cukor
  • 3 körte
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót egy aprítógépben összetörjük, majd a gyümölcsön kívül a többi hozzávalóval simára keverjük. Egy sütőformát kivajazunk, beletesszük a vékonyra vágott gyümölcsszeleteket és ráöntjük a sűrű tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük. Porcukorral, házi tejszínnel és pirított mogyoródarabokkal tálalva a legfinomabb, de a sós karamell és a vaníliafagyi is illik hozzá.

Ha cseresznyével készíted, keverj a tésztába egy kiskanálnyi mandulaaromát is.  

13 tökéletes barackos recept, mert szezon van
13 tökéletes barackos recept, mert szezon van

Válogatásunkban a lekvártól az ivólén át a kihagyhatatlan gombócig mindenhez talál receptet.

Tovább »

Még több recept

Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

november13., 12:00

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Ezzel nemcsak menőzni egyszerű, de jóllakni is.

november7., 11:24

Együtt az édes, a sós és a csípős: ananászos csirkecombok

Amilyen fura a pizzán, legalább annyira finom a frissen sült, sós, fűszeres húsokkal az ananász.

november7., 10:40

Étcsoki a csilis babba? Igen, nagyon is van értelme!

A sós ételekben szuper egy kis édes, az édesekben egy kis sós – ezt az aranyszabályt követi a csokis recept is. Az ízét nem fogod érezni benne, csak azt, hogy az ízvilága egy kissé gazdagabb lett valamitől.

november11., 09:24

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

november13., 09:24

Mustra