A helyiek szerint csak a magozatlan, fekete cseresznyéből készült desszertet nevezhetnénk eredeti, francia clafoutis-nak, megálmodói ugyanis azt mondják: muszáj benne hagyni a magot is, ettől lesz igazán jó az aromája. Hát sebaj, mivel a körtés változat is finom, azt is ki kellett próbálnunk.
Hozzávalók 3 személyre
- 50 gramm pirított mogyoró
- 60 gramm liszt
- 2 deci tejszín
- 1 deci tej
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 4 tojás
- 120 gramm cukor
- 3 körte
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 fél mokkáskanál só
Elkészítés:
A mogyorót egy aprítógépben összetörjük, majd a gyümölcsön kívül a többi hozzávalóval simára keverjük. Egy sütőformát kivajazunk, beletesszük a vékonyra vágott gyümölcsszeleteket és ráöntjük a sűrű tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük. Porcukorral, házi tejszínnel és pirított mogyoródarabokkal tálalva a legfinomabb, de a sós karamell és a vaníliafagyi is illik hozzá.
Ha cseresznyével készíted, keverj a tésztába egy kiskanálnyi mandulaaromát is.