A palacsinta és a pite szerelemgyereke: körtés-mogyorós clafoutis

Ez, a tortának látszó, gyümölcsös palacsinta hivatalosan cseresznyével készül, de mi nem szeretjük a szabályokat a konyhában. Íme a körtés változat!

A helyiek szerint csak a magozatlan, fekete cseresznyéből készült desszertet nevezhetnénk eredeti, francia clafoutis-nak, megálmodói ugyanis azt mondják: muszáj benne hagyni a magot is, ettől lesz igazán jó az aromája. Hát sebaj, mivel a körtés változat is finom, azt is ki kellett próbálnunk.

Meggyes-mandulás változatban is finom.
Meggyes-mandulás változatban is finom.Instagram/chachaboo.jt

Hozzávalók 3 személyre

  • 50 gramm pirított mogyoró
  • 60 gramm liszt
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • 120 gramm cukor
  • 3 körte
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót egy aprítógépben összetörjük, majd a gyümölcsön kívül a többi hozzávalóval simára keverjük. Egy sütőformát kivajazunk, beletesszük a vékonyra vágott gyümölcsszeleteket és ráöntjük a sűrű tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük. Porcukorral, házi tejszínnel és pirított mogyoródarabokkal tálalva a legfinomabb, de a sós karamell és a vaníliafagyi is illik hozzá.

Ha cseresznyével készíted, keverj a tésztába egy kiskanálnyi mandulaaromát is.  

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek