Bajai halászlé – Köszi, helyi halászok, hogy nem foglalkoztatok a passzírozással

A halászlé egyike azoknak az ételeknek, amiket mindannyian másképp szeretünk, és ez így van jól. A bajai változat története szerint a környéken a főként halászatból élő helyiek arra törekedtek, hogy minél hamarabb készen legyen a leves, ezért passzírozás helyett a halat egyszerűen, darabolva tették a bográcsban lobogó vízbe, majd frissen gyúrt gyufatésztával és egy jó adag pirospaprikával tették még finomabbá.

Fontos, hogy a jó bajai halászlé bográcsban készül, és a helyiek szerint csak akkor lesz igazán finom, ha a lé végig forr a készítés alatt.

Friss, kovászos kenyérrel az igazi.
Friss, kovászos kenyérrel az igazi.Fotó: Szakaly

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló ponty
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 deka pirospaprika
  • ízlés szerint
  • 10 deka paradicsom
  • 10 deka zöldpaprika
Recept idők

Elkészítés:

A pontyot szeleteld fel, és az apróra vágott hagymát nagyjából 3 liter vízben tedd fel főni a halszeletekkel együtt. Mikor kiforrta a habját, mehet bele a só, a paprika és a felkockázott zöldségek. Erős tűzön nagyjából egy óra alatt készül el, ezek után tálald a halászlevet a főtt gyufatésztára.

Hogyan szerettem meg a pontyot?
Hogyan szerettem meg a pontyot?

Életem első jó pontyát Baján ettem, a halléfesztiválon

Tovább »

Még több recept

Izgalmas kombináció: csirke füstöltsajt-szósszal és aszalt szilvával

Ez a fogás akkor lesz a kedvenced, ha imádod együtt a különleges ízeket.

október18., 09:24

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia.

október21., 11:24

Íme a brownie inverze, a csokis sütik negatívja: Körtés blondie kétféle csokival

Blondie-nak nevezhetünk minden olyan brownie-t, amiből valaki kihagyta a lényeget: az olvadós étcsokoládét és a kakaóport. És jól tette.

október18., 10:40

Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

október20., 10:44

A palacsinta és a pite szerelemgyereke: körtés-mogyorós clafoutis

Sós karamellel és vaníliafagyival is finom.

október17., 10:44

Mustra