Bajai halászlé – Köszi, helyi halászok, hogy nem foglalkoztatok a passzírozással

A halászlé egyike azoknak az ételeknek, amiket mindannyian másképp szeretünk, és ez így van jól. A bajai változat története szerint a környéken a főként halászatból élő helyiek arra törekedtek, hogy minél hamarabb készen legyen a leves, ezért passzírozás helyett a halat egyszerűen, darabolva tették a bográcsban lobogó vízbe, majd frissen gyúrt gyufatésztával és egy jó adag pirospaprikával tették még finomabbá.

Fontos, hogy a jó bajai halászlé bográcsban készül, és a helyiek szerint csak akkor lesz igazán finom, ha a lé végig forr a készítés alatt.

Friss, kovászos kenyérrel az igazi.
Friss, kovászos kenyérrel az igazi.Fotó: Szakaly

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló ponty
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 deka pirospaprika
  • ízlés szerint
  • 10 deka paradicsom
  • 10 deka zöldpaprika
Recept idők

Elkészítés:

A pontyot szeleteld fel, és az apróra vágott hagymát nagyjából 3 liter vízben tedd fel főni a halszeletekkel együtt. Mikor kiforrta a habját, mehet bele a só, a paprika és a felkockázott zöldségek. Erős tűzön nagyjából egy óra alatt készül el, ezek után tálald a halászlevet a főtt gyufatésztára.

Hogyan szerettem meg a pontyot?
Hogyan szerettem meg a pontyot?

Életem első jó pontyát Baján ettem, a halléfesztiválon

Tovább »

Még több recept

Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Ez a tárkonyos, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

2019. november18., 10:44

Maradva a klasszikusoknál: karácsonyi halászlé

Lehet szegedi vagy bajai, a legfontosabb, hogy a hal friss legyen. Sokak szerint a titka az, hogy vegyesen készüljön többféle halból, na és persze, hogy azok frissen kerüljenek a lábasba.

2019. november21., 10:40

Pavlova hideg barackos-vaníliás raguval és pisztáciával

A csonthéjasok bőven kaptak szerepet ebben a desszertben, a pisztácia mellett egy kevés diólikőr is került a barackok mellé, így lett igazán finom a végeredmény.

augusztus9., 06:04

Banánszusi – olcsó siker a gyerekbulin, de mi ennek inkább örülünk

Nincs is nagyobb csalás egy klassz banánszusinál, ami a bulik sztárja lehet úgy, hogy azért jóval egészségesebb, mint a csipsz vagy a csokitorta.

augusztus9., 06:04

Ünnepi hangulatban: Pavlova borsos-rumos gránátalmával és egy nagy adag tejszínhabbal

Ez a desszert annyira elegáns, hogy vendégváráskor és egy nyári bulin vagy szülinapon is megállja a helyét.

augusztus8., 08:11

Sárgadinnye-fekete bors granita – könnyű és nagyon különleges édesség

Ha megfelelően előkészítetted, percek alatt összedobod ezt az édességet, ami amellett, hogy egészséges, kifejezetten könnyű, frissítő és kalóriaszegény is.

augusztus8., 08:10

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.