Szamósza, a sült zöldségbatyu Indiából

Zanza!

A szamósza nem a szamóca beszédhibás tesója, hanem egy csodálatos zöldségbatyu, ami Indiában honos. Iszonyatosan finom, de “hála” a fehér lisztnek és az olajban sütésnek, szuper-egészségesnek azért nem nevezném... ha nem kísérleteztem volna ki egy beach body barát verziót, amely sütőben sül, krumpli helyett pedig édesburgonyával töltöm meg.

20140619 100953
Fotó: Steiner Kristóf

Amióta a kedvenc konyhaboltomban – ahol átlagosan két órát töltök el minden alkalommal, mikor betévedek – vásároltam egy “gombócszaggatót”, non-stop kísérletezem vele: készítettem már dim-sumt, azaz kínai gőzölt táskát, Mc Donald's-inspirálta mini almáspitét, sőt raviolit is. Hasonló eszköz hiányában a YouTube-on remek videók találhatók a szamószahajtógatás rejtelmeiről, cseppet sem komplikált küldetés.

Hozzávalók (20-24 mini szamószához)

A tésztához:

2 csésze liszt – én rendszerint rozs, teljeskiőrlésű, és hagyományos fehérliszt keverékét használom
Kókusz-, vagy annak hiányában napraforgó-, vagy repceolaj
3 evőkanál csicseriborsó liszt, vagy kávédarálóban porrá őrölt lencse

A töltelkékhez

1 hatalmas vöröshagyma
2 gerezd (Vagy girizd? Esetleg girezd vagy gerizd?) fokhagyma
1 nagy, vagy két kicsi édesburgonya – de a krumpli, sárgarépa, vagy sütőtök is remek töltelékek
200 gramm fagyasztott, konzerv, vagy szárított (ez esetben beáztatott, majd puhára főzött) fehérbab
100 gramm dió, egy órára vízbe áztatva, lecsöpögtetve, krémmé turmixolva
Fűszerek: 1 teáskanál kurkuma, fél teáskanál római kömény, fél teáskanál őrölt koriandermag, egy centi gyömbér, és egy csipet csili

A szószhoz:

natúr joghurt, vagy vegánoknak tahini
koriander zöld és/vagy friss menta
citromlé
fokhagyma

20140619 100947
Fotó: Steiner Kristóf
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A tészta száraz összetevőit egy keverőtálba szórom, és folyamatos morzsolgatás közben hozzáadok annyi olajat, amennyitől könnyedén összeáll nagyobb galacsinokká – mintha pite tésztát készítenék.
  3. Aztán lassan vizezni kezdem, de épp csak annyit adok hozzá, amennyitől könnyen gyúrható, nem folyós tésztává változik. Ha ez megvan, golyót gyúrok belőle, és félrerakom kicsit pihenni. Biztos nagyon elfáradt.
  4. Töltelék time! Miután meghámoztam a hagymát, fokhagymát, gyömbért, és édesburgonyát, apró darabokra vágom őket, majd egy nagy serpenyőben vagy Teflon lábasban olajat hevítek, és rászórom a fűszereket. Ha már körbejárta a konyhát az indiai mennyország illata, mehetnek bele a zöldségek is.
  5. Öt perc lázas kevergetés után a babot is hozzáadom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, rápakolom a fedőt, és addig főzöm, amíg egészen pürészerűvé nem válik az édesburgonya. Ez legfeljebb tíz percet vesz igénybe.
  6. A tűzről levéve hozzáadom a dió pasztát, majd egy villával alaposan összekeverem, itt-ott összetörve a babot is.
  7. Visszatérek a tésztához: lisztet hintek a konyhapultra, majd a tésztát néhány milliméter vastag lappá nyújtom, és a gombócszaggatómmal, vagy egyszerűen csak egy bögre szájával köröket szaggatok belőle. Minden tésztakorongot megpakolok egy kanál töltelékkel, majd félbehajtom és az alsó peremet a felsőre hajtom, kis félholdakat kapva.
  8. Lehet persze tradicionális, piramis formájú szamószát is hajtogatni, de ennek metódusát látni kell, ezt mutatja meg az asszony a fent belinkelt videón, elmagyarázni kicsit olyan, mintha egy Ikea bútor összeszerelési lépéseit telefonon diktálná valaki.
  9. Egy sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a szamószákat, majd a forró katlanba csúsztatom őket szűk fél órára.
  10. Addig is elkészítem a mártogatáshoz elengedhetetlen szószt: joghurtba citromot, fokhagymát préselek, megsózom és megkínálom fehérborssal, majd alaposan megszórom apróra vágott korianderzölddel és mentával, végül a botmixeremmel szürreálisan zöld krémmé varázsolom az egész cuccot. Tekintve, hogy én vegán vagyok, a joghurtot arab élelmiszerboltokban és bioboltokban kapható tahinire szoktam cserélni – két evőkanál szezámmag pasztához egy deci vizet keverve kapom meg a klasszikus joghurt állagot. De ha nincs kedve pepecselni a szósszal, akkor sincs világvége: csilivel, fokhagymával és szójaszósszal elkevert olívaolajjal is isteni.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra