Már az egész sztori ott rosszul kezdődik, hogy a saját süteményes posztomtól kaptam ihletet, amikor úgy döntöttem, hogy házi fejlesztésű recepttel készülő joghurtos lepényemnek megalkotom a karácsonyi verzióját is. Az alábbi kép a sütés előtt készült, és azt mutatja, hogy az ünnepi hangulat által vezérelve egy meghámozott és felszeletelt alma gerezdeiből karácsonyfát raktam ki a lepény tetejére.
Később megérkeztek a vendégeim, és a vacsora végén, mint aki éppen egy royal flusht terít le egy pókerpartin, elővettem a frissen kisült almás lepényt. Az első reakció ez volt: "hú, de jó illata van!". Aminek persze örültem (tényleg eszméletlen jó illata volt), de azért azt is megkérdeztem, hogy tetszik-e rajta a karácsonyfa. "Hol van ezen karácsonyfa?" - kérdeztek erre vissza. A csúfos kudarcot csakis azzal tudtam magyarázni, hogy a többiek pont nem a megfelelő szögből nézték a sütit, és úgy tényleg kicsit nehezebb felismerni...
Viszont miután ezen az apróságon túllendültünk, a lepény kétharmada tíz perc alatt elfogyott, így aztán, hogy valami értelme is legyen ennek a posztnak, alább megosztom joghurtos lepényem roppant egyszerű és jól variálható, házi fejlesztésű receptjét az olvasókkal.
Vallomás: bár jól tudom, hogy a főzés művészet és a sütés tudomány, én az utóbbi közben se szoktam sose méricskélni, mert trehány vagyok és általában a sütiket is érzésre csinálom. Sőt, éppen nincs is mérlegem, ezért le se tudtam mérni dekára, hogy miből mennyi van a tésztában, így a hozzávalók egy részét alább "dekagramm" helyett "evőkanál" mértékegységben vagyok kénytelen megadni.
Az alap annyi, hogy 6 tojás sárgáját kikeverem 6 (nem púpozott) evőkanál kristálycukorral és 10 deka vajjal. Amikor szép habos, akkor mehet bele 12 (púpozott) evőkanál liszt és egy nagy (500 grammos) joghurt, majd a végén a 6 tojás fehérjéből felvert hab. Ha túl száraz a tészta, nem veszi fel az összes lisztet, nem lehet jól kavarni, akkor egy kis tejjel fel lehet engedni, amíg az ember úgy nem érzi, hogy pont jó. Kivajazott, kilisztezett tepsibe be, de jó nagyba, hogy 4-5 centinél ne legyen vastagabb, különben a belseje nem sül át. 160 fokon kezdem sütni egy jó negyed órát, és legalább még egy negyed kell neki kicsit alacsonyabb hőfokon.
Persze ez így önmagában nem nyújt túl sok élvezetet, ezért évszaktól, illetve kedvtől és ízléstől függően mindig bele kell keverni valamit a tésztába azon a ponton, amikor a lisztet is hozzáadjuk az egyveleghez.
Ön felismerte a sütin az almából készült karácsonyfát?
Rakhatunk bele például mákot és kimagozott meggyet vagy meggylekvárt, ez esetben ha a joghurt nem natúr, hanem meggyes, az is jó. Vagy durvára reszelt csokidarabokat, mazsolát, mandulát és/vagy diót. Vagy karácsonyra most vaníliás joghurtot használtam, tettem a tésztába egy szép adag fahéjat is, és belereszeltem 4 meghámozott almát. Így összesen 5 alma kell ugyebár a karácsonyfás joghurtos almás lepényhez, mert az ötödikből lesz a karácsonyfa a tetején.