Megjelent az év szakácskönyve

Végre megjelent minden magyar gasztroblogok őse, a Chili&Vanília szerzője, Mautner Zsófia szakácskönyve.

Mautner Zsófia receptjeit még a Magyar Narancsban szúrtam ki, később lettem a 2005-ben indult blogjának rendszeres olvasója. Sok nagy konyhai felfedezést köszönhetek neki.

chilivanilia

A szűkkörű bemutató a Csillagánizs főzőiskolában volt, itt tart a szerző főzőórákat is. Közösen készítettünk egy salátát bulgurral, a menta felvagdalása közben elvágtam két ujjam, a Csillagánizsban profik a kések és látványos a mentőláda. Itt volt egy kis általános derültség, mert én voltam az egyetlen gasztronómiában és konyhában jártas újságíró a megjelentek között, immár ragtapaszozva.

Kaptunk Mautner Zsófia saját főztjéből, elképesztő töménységű financiert, majd egy török édességet, és New York-i sajttortát. A menü a könyv fejezetei mentén épült fel, a szerző élt New Yorkban, Brüsszelben, Kölnben, és mániákus imádója Isztambulnak, valamint a török konyhának.

A fejezetek nem a szokásos alapanyagok, vagy fogáscsoportok mentén követik egymást, hanem Isztambulba, Brüsszelbe, Párizsba, az Ibériai félszigetre, New Yorkba és Budapestre követhetjük a szerzőt, aki a recepteken kívül jó éttermek, büfék címét és saját élményeit is megosztja velünk.

A könyv nem a közel öt éves blog nyomtatott változata, hanem gasztrotúra egy tapasztalt és szórakoztató idegenvezető, Mautner Zsófia társaságában.

Az utazást praktikus fűszerkalauz és a különleges alapanyagok beszerzését elősegítő üzletlista és változatos tematikájú menüsorok egészíti ki.

A könyvet nem csak a blog olvasóinak ajánlom, hanem egy kiváló ízléssel összeválogatott, hiteles nemzetközi recepteket tartalmazó szakácskönyvet keresőknek, akár teljesen kezdőknek is, mert a leírások pontosak, nem "és aztán készre sütjük" stílusban íródtak. Sőt, akár az internetre kevésbé gerjedő, így az utóbbi években kialakult fejlődésről lemaradó anyáink első kozmopolita szakácskönyvének is ideális választás.

Mautner Zsófia korábban a Tejben-vajban szerzője is volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek