Végre van kukorica!

A hétvégén megjelentek az első kukoricacsövek a piacon, vettem is párat.

Egész gyerekkorom késő nyarai főtt kukorica-görögdinnye őrületben teltek. Mivel dinnye ilyenkor főként csak import van, arról később szólok, a kukorica viszont már most megjelent.

A főtt kukorica csak egyetlen lehetőség a felhasználásra, és nem feltétlenül a legjobb. Sütni, grillezni is lehet a kukoricát, teljesen mást kapunk a végére. A szemek kicsit kiszáradnak, sokkal töményebb, intenzívebb lesz az édes és kicsit lisztes kukoricaíz.

A sült kukorica véletlenül sem ázott és vizes, mint a főtt változat, sőt, a vízveszteség és a pörzsanyagok miatt finomabb is.

kukorica

Grillen a szélére, nem a legforróbb parázs fölé szoktam rakni, ott csak megégne, de nincs is hely, a nagy melegre sztékek kerülnek. Tíz percenként fordítok és sózok rajta egyet, a végén egy kis darab vajat morzsolok rá, ami csak tovább fokozza az élményt.

A sütőben 100 fokon egy óra alatt elkészül, de serpenyőben olajon is lehet vele próbálkozni.

Mexikóban is grillezik és a következő öntetet készítik hozzá: tejszínt elturmixolnak chipotle en adobo-val (nálunk a La Costena konzervében kapható, a Culinaris és az Ázsia Bt is árusítja), és ezt kenik a kész szemekre. Csípős, selymes és édes fogást kapunk így, amiből két-három cső kiad egy főétkezést is, de natúr húsok mellé testes köretnek is használható.

Ha mégis főznék, mindenképpen a leveleivel együtt tegyék. Utána a szájat körben kimaró mennyiségű sót neki és kész is az otthoni Balaton- élmény!

Önök mit készítenek a kukoricából?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek