Gyors és egyszerű eperötlet, nyamm

Tegnap a Lehelen már 800 forintért egészen eperízű epret lehetett venni, talán hamarosan beindul az eperdömping. Persze a legeslegjobb az itthoni, szabadföldi, meg még annál is jobb, ha a kertben terem, de ne legyenek túlzott igényeink.

Azon túl, hogy az epernek már a látványa is nyálcsordító, az íze meg isteni, a gyomrunkon kívül pakolhatjuk a bőrre is. Nem csak belülről, de pakolás formájában is jótékony hatású. Pár darabot összetör az ember, és már lehet is pacsmagolni az arcra, szigorúan magányos otthonlétek alkalmával - senkit ne törjön ki a frász a láttunkra.

Magas E- és C-vitamin tartalma védi a bőrt, ránctalanító, feszesítő hatású. Erősíti a kötőszöveteket, ami a fürdőruhaszezon közeledtét figyelembe véve nem egy utolsó szempont. És ha még a zsírégető hatását is nézzük, kifejezetten felírhatnák receptre.
Vízhajtó, méregtelenítő, vértisztító, segít megelőzni a vesekőképződést, egyszóval minden mellette szól.

Sokan cukrozva szeretik, ez ugye nem annyira fogyókúrás, meg aztán ha igazi eperízű eperről van szó, fölösleges is.
Ha véletlenül mégis abszolút ízetlenhez sikerülne hozzájutnunk, és nem bánjuk, hogy kicsit állagát veszti, isteni finom a sütőben úgy 180 fokon megsütve, csak úgy magában, minden nélkül. A benne lévő kevéske cukortartalom karamellizálódik, így önmagát édesíti. Fagyihoz, süteményekre kanalazva, vagy csak úgy magában is pazar.

Viszont ha nem sok idő van pepecselni, vagy hirtelen vendég közeleg, gyors és egyszerű desszertre van szükség. Az sem árt, ha van egy csomag réteslapunk, akár fagyasztott is. Nálam általában lapul a hűtőben 1-1 tasakkal, hirtelen helyzetekre jó megoldás lehet.
Nem feltétlenül a hagyományos formában, kicsit meg lehet fazonírozni. Ha nem akarok sokat vacakolni, az egymáson lévő lapokat egyszerűen felvágom négyzetformára konyhai ollóval.  A  lapokat megspriccelem olajjal, erre a célra egy olajspray nagyon hasznos, mivel egészen vékony, filmszerű bevonatot lehet vele képezni. Ha macerásabb megoldásra vágyok, köröket vágok belőle, vagy csíkokat, és a keskenyebb végüket kedv szerint ívesre vágom, vagy nem. Lényeg, hogy akkora legyen mindegyik, hogy a  muffinsütő mélyedéseit ki tudjam bélelni, és egy kicsit túlérjen a szélén.



A szögletesre vágottat csak úgy egyszerűen a közepénél beletuszkolom, a köröket kicsit elcsúsztatom egymáson, a csíkokat pedig egyesével, átfedéssel teszem bele, a végén virágformára igazítva.200 fokon megsütöm, ez 5-8 percnél nincs több.
Innen kezdve sokfelé lehet elágazni, akár sós sajtkrémmel, zöldségekkel tölteni, de maradjunk most az epernél.




Nálunk mindenki lelkes híve a mascarponénak. Egy 25 dekás doboznyi bőségesen elég 12 darab kis kosárka megtöltéséhez. Habosra szoktam keverni kevés cukorral, most egy darab zöld kardamom is került bele, áttörve, megszitálva, különleges ízt ad neki. De ha van türelmem, időm, gőz felett egy tábla jó minőségű csokit megolvasztok, ezt keverem a mascarponéba, ez is nagyon finom. Vagy ha mascarpone nincs, egy zacskó tejszín is megteszi, jó keményre felverve kevés porcukorral, vaníliakivonattal ízesítve.

Én most kardamomos mascarponéval (25 dkg mascarpone, 1 kanál porcukor, 1 zöld kardamom porrá törve) töltöttem a kosárkákat, epret pakoltam a krémre, kis porcukorral szórtam.





A kosárkákat előre meg lehet sütni, száraz helyen eláll sokáig, de a megtöltéssel ráérünk, mielőtt a vendégek elé tesszük, ugyanis a krémtől megpuhul egy idő után a kosárkák alja.

Egy csomag mélyhűtött lapból 12 kisebb kosár képezhető.

További receptek a Mixed pickles blogon.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek