Csodarecept másnaposság ellen


Még a legjobb családokban is előfordul, hogy az ember (meg az asszony is), olyan meghívást kap, amiről már előre tudható, hogy hajnal három előtt nem ér véget. Márpedig szilveszter este ilyen szerencsére. Az is sejthető, hogy ott bizony pezsgő, és bor fog folyni. Pedig reggel fel kell kelni, rokonokat látogatni, vagy játszótérre menni a poronttyal. Muszáj. Ilyenkor igyekszünk már indulás előtt kikészíteni a másnapi ruhákat, uzsonnát csomagolni, sőt a jó kis méregtelenítő reggeliről is gondoskodni. Kávé bekészítve, aszpirin az éjjeliszekrényen, ásványvíz az ágy mellett, gyerek a nagymamánál tölti az éjszakát, de reggel koránra igértük magunkat. És nálunk mégvalami elő van készítve ilyenkor: bedagasztott tészta a hűtőben.

Ugyanis korhelylevesen kívül, amit ebédre kívánunk, nagyon jó hatású a petrezselyem (vízhajtó), és a fokhagyma is (méregtelenít, fokozza az anyagcserét). Ez a kettő egy sima vajkrémben is megállja ilyenkor a helyét pirítósra kenve, de sokkal jobb bagelbe töltve, forró tészta töltelékeként. Csak az első falatig gondoljuk azt, hogy most inkább nem kívánnánk semmit, utána már a nap is szebben süt!

Hozzávalók nyolc bagelhez:

50 dkg finomliszt
3 dkg tejpor
4 g szárított élesztő
6 dkg cukor
Csipet só
2,5 dl jéghideg víz

A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd zacskóban a hűtő leghidegebb részébe tesszük, ahol reggelig kényelmesen megkel.


Hozzávalók a töltelékhez:

30 dkg reszelt sajt
4 gerezd (vagy több) összetört fokhagyma
5-6 ek natúr sajtkrém, hogy összefogja a tölteléket
2 nagycsokor apróra vágott petrezselyem

Reggel nyolc egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és tíz percet pihentetjük. Lisztezett deszkán téglalapformára nyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerünk. Kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva húsz percig kelesztjük. Közben lábosban vizet forralunk egy kanál cukorral. Ebben főzzük elő a bageleket, mindkét oldalukon 30-30 másodpercig. Megkenjük tojássárgájával, esetleg megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Közben visszabújhatunk az ágyba, vagy 20 percig állhatunk a zuhany alatt!

További receptek a Fűszer és Lélek blogon.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek