Válj (még) jobb szakáccsá 12 lépésben. Tippek profiktól!

Még a legjobb otthoni szakácsoknak sem árt néha egy kis plusz tipp a profiktól, úgyhogy mindjárt mutatunk is 12-t.

A főzés tudománya összetett dolog. Fontos a gyakorlat, a jó ízérzék, nyilvánvalóan a technika is számít, meg az alapanyagok, de azért a legtöbbet tényleg az adja az élvezeti értékhez, ha a szakács lelkes, és a szívét is belefőzi az ételekbe. Ha ez megvan, akkor a siker szinte garantált, de hogy biztosra menjünk, most megmutatunk néhány tippet, amiket a BuzzFeed gyűjtött össze séfektől és leendő séfektől. 

A zöldségek tárolása

A profik a zöldségeket papírtörlőben teszik a műanyag dobozba, majd úgy kerül az egész a hűtőbe, ennek pedig az a célja, hogy a felesleges nedvességet felszívja a papírtörlő, így a zöldség friss marad. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a hűtő megfelelő tárolórekeszébe tegyük, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egészen pontosan hova is kerül a zöldség és a gyümölcs a hűtőn belül. 

A sózás tudománya

Mikor a recept annyit ír, hogy egy csipet sót használj, akkor sokan elkövetik azt a hibát, hogy tényleg csak a körmük alá szorult sómennyiséget szórják az edénybe, pedig a csipet só ennél jóval többet jelent, legalábbis a szakemberek szerint. 

Se a sót, se a savakat ne feledd!
Se a sót, se a savakat ne feledd!Shutterstock

Ne felejtsd a savakat!

A legtöbben, ha fűszerezésről van szó, akkor kerülik a savakat, pedig nem kellene. Egy kis frissen facsart citrom leve, néhány csepp ecet vagy lime csodákra képes. Ha túl lapos az ételed íze, próbáld ki, milyen lesz, ha egy kis citromot adsz hozzá. 

Nem csúszkál többé a vágódeszka

Ki ne ismerné azt az idegesítő jelenséget, mikor éppen precízen szeletelnél valamit, de a vágódeszka összevissza csúszkál. Ezt kiküszöbölendő tegyél nedves papírtörlőt a deszka alá, az majd egy helyben tartja. 

Daráló helyett

Nemcsak a különböző magvak vagy akár bors gyors összetörésére, de stresszlevezetésnek sem utolsó, ha egy zacskóba vagy egy edénybe teszed azt, amit apróra szeretnél törni, és egy másik serpenyővel addig csapkodod, amíg össze nem törik. Csak arra ügyelj, hogy rendesen ragaszd le a zacskót, nehogy mindent beterítsen a konyhában a mogyoró. 

Sós vízben pácolás

Ez a titka annak, hogy igazán szaftos és finom húsokat tegyél a vendégek vagy a család elé. Sokan pácolnak otthon, de csak kevesen használnak hozzá sós vizet. Pedig más fűszereket is tehetsz az oldatba, és a csirke és pulyka fogja igazán meghálálni neked a néhány órányi áztatást azzal, hogy nem szárad ki sütés közben. 

Az igazi vaníliás cukor nem olyan, mint a bolti

Mikor kimagozod a vaníliát, ne dobd el a maradékot vagy a szárát, hanem tedd bele a cukortartóba. Ne aggódj, akár hónapokig is ott hagyhatod, nem lesz semmi baja, a cukor viszont kiváló lesz süteményekbe vagy italokba. 

Simogasd meg a húst

Furcsának hangzik, de a profik szerint, ha igazán szép és egységes kérget szeretnél a steaknek, akkor sütés előtt törölgesd át egy papírtörlővel, ami a nedvességet felszívja, A szakácsok szerint ezt sokan kihagyják, pedig ez az egyik olyan apró trükk, ami miatt úgy érzed, hogy az étteremben valahogy mindig jobb a steak. 

Meghálálja a simogatást a hús is
Meghálálja a simogatást a hús isShutterstock

A serpenyőt is melegítsd elő

Nem elég, hogy a zsiradékot felhevíted, a serpenyőt is elő kell melegíteni legalább öt percig, ha igazi vastag falú, robosztus serpenyőben sütsz, mint például a vasserpenyő. 

A keverőtálak titka

Jó bennük keverni, de annál macerásabb fogni őket, hogy ne boruljanak fel. Erre két megoldást is javasoltak a profik. Az egyik az, hogy tedd bele egy tortaformába, a másik, hogy csinálj neki konyharuhából egy kis fészket, ami a helyén tartja. 

Töltsd fel a fagyasztód!

Elsőre azt hiheted, hogy a maradék csontok vagy zöldségek nem jók semmire, pedig tökéletes alapanyagai a húslevesnek, úgyhogy tedd őket lezárható zacskóba, és fagyaszd le őket. Még ha nem is ebből csinálod a vasárnapi ebédhez az erőlevest, de arra tökéletes, hogy alaplének felhasználd. 

Profi eszközök

Bár az eddigi tippek is hasznosak, de ne menjünk el szó nélkül a mellett a tipp mellett, hogy az sem mindegy, milyen eszközöket használsz. Egy profi kés vagy serpenyő nemcsak abban segít, hogy jobb ételeket készíts, de tovább is bírják a strapát. Keress a közeledben egy olyan boltot, ahonnan a kifejezetten a vendéglátásban dolgozók szerzik be az eszközeiket

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek