Nézd meg, hogyan pazarlod el a legtöbb vizet!

Ha kordában tartod a vízfogyasztásod, nemcsak magadnak spórolsz, de a Földdel is jót teszel. Nézd át listánkat, mert könnyen lehet, hogy legjobb szándékod ellenére pazarolsz, és néhány apró változtatással sokat tehetnél azért, hogy víztakarékosabb legyen a háztartásod.

Mind tudjuk, hogy a vízzel spórolni kellene, és sokan oda is figyelünk, igyekszünk visszafogni a fogyasztást, de mint mindig: most is lehet jobban csinálni. A ScienceAlert a legtipikusabb vízpazarló szokásokat gyűjtötte össze.

Addig folyatod a vizet, amíg hideg nem lesz

Apróságnak tűnik, pedig nem az. Nyáron rengeteg vizet leereszthetünk a lefolyóba, ha meg akarjuk várni, hogy kellemesen hűsítő folyadékkal töltsük fel a poharunkat. Még a takarékos perlátorokkal is jelentős mennyiségű víz folyik el, ha naponta több alkalommal így keresel enyhülést, úgyhogy legközelebb inkább gondolkodj előre. Tölts meg néhány nagyobb palackot vízzel, tedd a hűtőbe, és ebből tölts, ha megszomjaztál. Így mindig kellemesen hűvös vizet ihatsz, és nem is pazarolsz.

Régi vécéd van

Az idősebb (1992 előtt beépített) vécétartályok akár 10-15 liter vizet is kilocsolhatnak egy-egy öblítés alatt, míg a modernebb példányok ennek a mennyiségnek a felét, harmadát. Ha megteheted, szerezz és szereltess be olyat, amivel szabályozhatod a kiáramló víz mennyiségét, mert pisiléskor sokkal kevesebb víz is elvégzi a feladatát. Úgy is sokat spórolhatsz, ha a vécé leöblítéséhez szürke (mosásból, mosogatásból, felmosásból visszamaradt) vizet használsz. 

Nem jól találtad ki a kerted

Ha szárazabb éghajlaton élsz, és a kerted tele van nagy vízigényű növényekkel, evidens, hogy nagyon sok vizet el fog vinni a gondozásuk. A vízfogyasztást csökkentheted, ha összegyűjtöd az esővizet, vagy (itt is) szürke vizet használsz. Utóbbit locsolásra csak akkor tudod felhasználni, ha eleve öko és növényi alapú tisztító-, mosó- és mosogatószereket szereztél be, de ebben az esetben sem javasolt közvetlenül a növényekre locsolni a secondhand vizet. 

Reggel öntözz!
Reggel öntözz!Shutterstock

Slaggal takarítod a teraszt/járdát

Könnyű és gyors megoldás slaggal lemosni a teraszt, vagy eltakarítani a koszt a térköveidről, de ha arra gondolsz, hogy a gumicső percenként akár 40 liter vizet is kiengedhet, lehet, hogy fontolóra veszed inkább a sepregetést. 

Délután öntözöl

A délután általában a nap legmelegebb időszaka, ezért a fokozott párolgás miatt pedig nagyon sok vizet veszítesz. Gondolj erre, amikor legközelebb öntözöl, és inkább reggelre ütemezd a kertápolást. 

Régimódi a zuhanyfejed

A korszerű rózsák tetemes mennyiségű, évi több ezer liter vizet megtakaríthatnak. Ez olyan mértékű csökkenés, amit már a pénztárcádon is megérzel, és a környezeted számára is jelentős előny. 

A fürdőben egyébként is sok víz elmegy, ha nem vagy ügyes. 

Csöpög és szivárog a csap

Amúgy is idegesítő egész nap a csepegést vagy csordogálást hallgatni, de ha azt is számba veszed, hogy a jelentéktelennek tűnő mennyiség éves szinten több ezer literre rúghat, biztosan nekiállsz kicserélni/megjavítani a rosszul záró csapokat.

Félházzal megy a mosogatógép

Míg egy jól megtöltött, energiatakarékos mosogatógép rengeteg vizet és energiát megtakaríthat, a hatás épp ellenkező, ha csak néhány edény kallódik a gépben. Mindig várd meg, hogy a lehető legjobban megteljen a szerkezet, vagy ha tényleg csak 1-2 tányérról van szó, öblítsd el őket kézzel.

Egy-két ruha kószál csak a mosógépben

Hasonló a helyzet a mosogatógéppel is. Az egyes programokhoz kapcsolódó víz és energiafogyasztás állandó, így nagyon nagy különbség, hogy 10 vagy 2 póló van a gépben. Ha kevés ruhát teszel be, arányosan sokkal több vízbe és energiába fog kerülni, hogy tiszták legyenek a holmijaid. 

Fogmosás közben nem zárod el a csapot

Az egyik legismertebb pazarlási klasszikus, mellyel literek folynak el csak úgy. Ha végig nyitva a csap, amíg mosod a fogad, akár egy felmosóvödörnyi vizet elfolyathatsz. Ideje fogmosópoharat rendszeresíteni a fürdőszobába. Literek helyett így mindössze 2-3 deci víz kell majd fogaid megtisztításához. 

Nem takarod le a kerti medencédet

Ha van kerti medencéd, mindig tartsd letakarva, amikor nem használod. A takaró véd a fokozott párolgástól és a szennyeződésektől is, melyek miatt gyakrabban cseréled a vizet a szükségesnél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra