Lépj szintet a konyhában! - 15 egyszerű trükk profi séfektől

Olvasási idő kb. 9 perc

Talán csak néhány apró lépés választ el attól, hogy végre a saját konyhádban készíthess éttermi minőségű fogásokat. Itt a sikered receptje!

Kellemes emlékeket őrzöl az éttermi látogatásokról, de otthon képtelen vagy reprodukálni azokat az ízeket, amiket akkor annyira lenyűgözőnek találtál? Tudnod kell, hogy számodra is van remény! Egy profi konyhában nyilván más mederben zajlik a munka, mint egy átlagos háztartásban, de ez nem jelenti azt, hogy ne leshetnél el néhány hasznos trükköt a hozzáértők tárházából. Mielőtt még megijednél, itt most nem kacifántos zöldséghabokról és harmonizáló textúrákról lesz szó, hanem egyszerű előkészítési lépésekről és főzési praktikákról, amiket bárki elsajátíthat. Ezeket a The Daily Meal szedte csokorba.

shutterstock 336813266

1. Tartósíts citromos vízzel

Az olyan zöldségek, gyümölcsök, mint az avokádó, az alma, a zeller vagy az articsóka pucolásuk, feldarabolásuk után hamar alulmaradnak az oxidációval vívott harcban, így ha nem használod fel őket rövid időn belül, menthetetlenül megbarnulnak. Itt jön a képbe a citromos vizes (a célnak a lime vagy az ecet is megfelel) áztatás, ami gátat szab ennek a nemkívánatos folyamatnak. Nem véletlen, hogy az éttermek is előszeretettel alkalmazzák.

10 ok, hogy miért szokjon rá a citromos vízre10 ok, hogy miért szokjon rá a citromos vízre

A leghatásosabb, ha a kifacsart levet és a citrom héját is forró vízben áztatjuk, majd langyosan, éhgyomorra fogyasztjuk el.

Tovább olvasom

2. Ne félj a sótól

A leggyakoribb ok, ami miatt az otthoni koszt élvezeti értéke elmarad az éttermi fogásokétól, nem más, mint a . Pontosabban annak a hiánya. Ezen a téren az arany középutat érdemes megcélozni. Nem azt mondjuk, hogy zacskószámra borogasd az sót az ételbe, de ha csak egy extra csipet hiányzik ahhoz, hogy igazán finom legyen, ne ezen múljon a siker.

Így sózz jól!Így sózz jól!

A só ellentmondásos matéria, csökkenti az érfalak rugalmasságát, de boldogságköntösbe öltözteti a húsokat.

Tovább olvasom
shutterstock 377733145

3. Ne zsúfold túl a serpenyőt

A hobbiszakácsok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy mindent egyszerre akarnak megsütni, ráadásul egy alulméretezett serpenyőben. Te ne kövesd a példájukat, mert sanszos, hogy az étel nem fog rendesen átsülni, így semmiféle hasznod nem lesz belőle. Ha már az elején látszik, hogy kevés lesz a rendelkezésre álló felület, a kaját inkább kisebb porcióra osztva készítsd el. Az első adagot beteheted a sütőd melegítő fiókjába (ha van ilyen), amíg a többi elkészül, így nem kell attól tartanod, hogy kihűl, mire eljutsz a tálalásig

4. Ne babráld az ételt

Mármint az indokoltnál gyakrabban. Ha átsült a hús egyik fele, akkor persze nyugodtan fordítsd meg, de egyébként érdemes némi önmérsékletet mutatnod, mert az ég világon semmi nem indokolja, hogy fél percenként babráld. Kivéve például a rizottót, aminél nagyon is indokolt a folyamatos kontroll, vagyis ebben az esetben a szorgos kevergetés.

Ezeket a hibákat kerüld hússütés közbenEzeket a hibákat kerüld hússütés közben

Túl meleg, túl hideg, rosszul vágod rosszkor sózod és még sok más, ami elrontja a húsodat.

Tovább olvasom
shutterstock 335453453

5. Használj friss fűszerek

A konyhai fűszerhasználat legfontosabb irányelve a következő módon foglalható össze:

friss fűszerek > száraz fűszerek.

Az talán számodra sem újdonság, hogy a friss petrezselyem ezerszer ízletesebb, mint tartósított társa, de nagyjából ugyanez mondható el az összes többi fűszerről is. A végtelenségig egyébként a száraz fűszerek sem tarthatók el, ezért időnként célszerű áttekintened a lejárati dátumukat. A friss fűszerekből pedig értelemszerűen csak annyit vásárolj, amennyit fel is használsz záros határidőn belül.

Hol érdemes fűszernövényt venni?Hol érdemes fűszernövényt venni?

Ha ön sem tud dönteni, hogy hiperes, vagy kertészeti fűszernövényt vegyen, akkor most segítünk. Ráadásul nem csak ebben, hanem a tartás, és a kiültetés mikéntjében is.

Tovább olvasom

6. Mindennek legyen helye

A profik konyhák olajozott működése leginkább erre az alapelvre épül. Így aztán ha sütés közben további fűszerezés szükséges, vagy gyorsan le kell takarni az ételt egy fedővel, az ott dolgozók rögtön tudják, hova nyúljanak értük. Neked nem feltétlenül szükséges bevezetned a katonás rendet. Kezdetnek az is megteszi, ha a főzés előtt előkészíted az összetevőket és meggyőződsz róla, hogy az edények, konyhai eszközök mind tiszták és használatra készek.

shutterstock 674162554

7. Ne spórolj az olívaolajjal

Van egy jó ételed, de azt szeretnéd, hogy minimum csodálatos legyen? Turbózd fel olívaolajjal! Jó, a túrógombócot például hiába locsolgatnád vele, de a kompatibilis fogásokkal, egy olasz tésztával vagy egy bruschettával tényleg csodákat tud tenni.

Extra szűz olívaolajokat teszteltünkExtra szűz olívaolajokat teszteltünk

Tíz minőségi extra szűz olívaolajat kóstoltunk. A legjobbak szenzációsak, és nem is a legdrágábbak.

Tovább olvasom

8. Halmozz fel készleteket

A mélyhűtő nem csak dísznek van. Ahelyett, hogy a szemétbe dobnád a konyhai maradékokat, a szűkösebb napokra gondolva fagyaszd le őket. Lehet, hogy annak a bazi nagy csontnak most nem nem látod különösebb használd, de egyszer még jól fog jönni egy finom leveshez. Főleg úgy, hogy nem kerül semmibe eltenni. 

shutterstock 522227728

9. Győződj meg róla, hogy forró-e a serpenyő

Az otthoni sütögetés során szintén gyakori hibajelenségnek számít, hogy meg sem várjuk, amíg kellőképpen felmelegszik a serpenyő. Ebből sok minden sülhet ki, de a végkifejlet sajnos egyik esetben sem kedvező: az étel veszít az ízéből, leragad, vagy éppen túlsül. Az optimális eredmény érdekében a serpenyőt 5-10 perccel a főzés előtt, közepes fokozaton melegítsd elő.

10. Ízesíts több lépcsőben

Ahelyett, hogy egyszerre, mindent bele jelleggel ízesítenéd az ételt, próbálkozz több lépcsőben a főzés közben. Ha kis mennyiségeket használsz, egy levest például akár háromszor is megfűszerezhetsz. Meglátod, így jobban kiteljesedik majd az íze. A főzés végén érdemes még egyszer utoljára megkóstolni az ételt, hogy ha valami félremegy, még korrigálhasd a végeredményt.

shutterstock 161983700

11. Vegyél minőségi késeket

Néhány éles kés életmentő lehet a konyhában. Nemcsak biztonságosabb velük a főzés, hanem hatékonyabb is, hiszen hamarabb érhetsz az előkészítő munkálatok végére. Ha megvannak a kések, már csak két dologra kell figyelned. Arra, hogy az adott késtípust mindig a rendeltetési céljának megfelelően használd, meg arra, hogy a hozzávalókat azonos méretűre aprítsd fel. Ellenkező esetben ugyanis fennáll a veszélye, hogy nyomokban nyers marad az étel, vagy épp ellenkezőleg, egyes részei szénné égnek. Itt egy kis segítség a megfelelő mozdulatsor elsajátításához.

Segítünk eligazodni a konyhai késekenSegítünk eligazodni a konyhai késeken

Találomra választ kést a konyhai munkákhoz, és fogalma sincs, hogyan kéne szeletelni? Találtunk egy infografikát, ami segít.

Tovább olvasom

12. Kóstolj főzés közben

Néha még a profikkal is előfordul, hogy elmulasztják megkóstolni a főztjüket, pedig ez aztán abszolút szükségszerű, hiszen ha nem stimmelnek az arányok, akkor még van egy utolsó esély a közbelépésre. A végén viszont már nem feltétlenül lesz visszaút, így figyelmetlenséged akár véglegesen is megpecsételheti vacsorád sorsát.

shutterstock 187180535

13. Tartsd kordában a vágódeszkát

A billegő vágódeszka éppúgy alkalmas lehet egy konyhai katasztrófa előidézésére, mint egy életlen kés. Még az a szerencse, hogy létezik egy praktika, amivel ez könnyedén kiküszöbölhető. Nedvesíts be egy törülközőt vagy egy papírtörlőt, majd egyszerűen tedd a vágódeszka alá. Ez megakadályoz mindennemű imbolygást a használata során.

14. Barátkozz meg az öntöttvas serpenyővel

A házi szakácsok egy része konzekvensen nemet mond az öntöttvas serpenyőre – teljesen alaptalanul. Nemcsak elnyűhetetlen, hanem kifejezetten finom fogásokat rittyenthetsz vele az asztalra, legyen szó akár egy príma steakről, vagy egy hétköznapi tükörtojásról, palacsintáról.

shutterstock 302562971

15. Használd fel a tészta vizét a szószhoz

Merengtél már azon, hogy otthon miért nem sikerül olyan selymes és gazdag ízű tésztát főznöd, mint amit a kedvenc olasz éttermedben szolgálnak fel? Akkor most ideje, hogy megtudd az igazságot: az egy csepp varázslat, ami elválaszt az igazi nagyságtól, valójában a tésztavízben rejlik. A legtöbb vendéglátóegység a szósszal együtt, a serpenyőben fejezi be a tésztát, ami egy merőkanálnyi keményítős főzővel megtámogatva sokat segíthet a tészta és a szósz íze között tátongó szakadék áthidalásában. A mártás így nem lesz túlzottan tömény, a tészta mégis átveszi az ízét.

11 konyhai trükk tésztafőzéshez11 konyhai trükk tésztafőzéshez

Unod, hogy egyfolytában a tűzhely mellett kell ácsorognod, amíg elkészül a tészta? Mutatunk pár új módszert, hogy ne őszülj bele a főzésbe.

Tovább olvasom

Még egy jó tanács: ha közvetlenül a szószban főzöd meg a tésztát, az még több ízt fog felvenni. De még ezt is lehet tovább fokozni. Feltéve, hogy kitanulod, hogy a különféle formájú tésztákhoz milyen típusú szósz illik. Ehhez ide kattintva kaphatsz némi támogatást.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Testem
Ez az oka annak, hogy az Alzheimer-kór több nőt érint, mint férfit
Ez az oka annak, hogy az Alzheimer-kór több nőt érint, mint férfit

Kutatók most megfejtették, mi lehet annak az oka, hogy az Alzheimer-kór gyakoribb a nőknél.

március 10., 05:46

  • Offline
Magyar kém akadályozta meg a Nyugat elleni szovjet támadást
Magyar kém akadályozta meg a Nyugat elleni szovjet támadást

A harmadik világháborút sikerült elkerülni a magyar kém segítségével.

március 9., 19:30

  • Édes otthon
Motorosok lepték el a Gerecsét, letarolták a védett növényeket
Motorosok lepték el a Gerecsét, letarolták a védett növényeket

Különleges, védett növényeken keresztül hajtottak keresztül padlógázzal a motorosok a nemzeti park tanösvényén át.

március 9., 17:34

  • Testem
Ez az étrend még a mediterrán diétánál is egészségesebbé tehet
Ez az étrend még a mediterrán diétánál is egészségesebbé tehet

Kevesen ismerik ezt a diétás étrendet, amely spanyol és portugál hagyományos étkezési szokásokra épül.

március 10., 06:00

  • világom
Megkérdeztük, tényleg teáznak-e ötkor az angolok
Megkérdeztük, tényleg teáznak-e ötkor az angolok

Érdekes válaszokat kaptunk az angoloktól a teázással kapcsolatban.

március 9., 16:00

  • Offline
„Olyan hancúrozást vittek véghez, akár két ökölnyi macskakölyök” – Nadrágszerepek a magyar színpadon
„Olyan hancúrozást vittek véghez, akár két ökölnyi macskakölyök” – Nadrágszerepek a magyar színpadon

A testhez simuló nadrágban színpadra lépő primadonnák intenzív szívdobogást okoztak a férfinézőknek, a színésznők mégsem szerették a nadrágszerepeket.

március 9., 19:00

  • Offline
Mi az erő jele? Alapkvíz fizikából
Mi az erő jele? Alapkvíz fizikából

Most megmutathatod, emlékszel-e a legalapvetőbb dolgokra fizikából.

4 perce

  • Offline
Így nézett ki egy illemhelyiség 3700 évvel ezelőtt
Így nézett ki egy illemhelyiség 3700 évvel ezelőtt

Valahogy így nézhetett ki az egyik legősibb vízöblítéses toalett, meg fogsz lepődni, mennyire modern.

március 9., 16:45

  • Offline
Így született meg az Arany Lacinak című vers: a hároméves Laci kívülről fújta pár hét után
Így született meg az Arany Lacinak című vers: a hároméves Laci kívülről fújta pár hét után

Petőfi egyik legnépszerűbb versének nagyon kedves a története.

március 9., 18:30

  • világom
Két éve költözött barlangba egy férfi, többé nem hajlandó házban élni
Két éve költözött barlangba egy férfi, többé nem hajlandó házban élni

Barlangban éli az életét egy férfi, elárulta, hogy miért döntött így.

március 9., 15:10

  • Offline
Nehéz geometriakvíz: mennyi a háromszög külső szögeinek összege?
Nehéz geometriakvíz: mennyi a háromszög külső szögeinek összege?

Kvízünkkel felmérheted, hogy is állsz a geometriával.

március 9., 06:46

  • Édes otthon
Ha betörnek hozzád, itt keresik először értékeidet
Ha betörnek hozzád, itt keresik először értékeidet

A szakértő elmondta, melyik az a helyiség az otthonunkban, ahol a betörők biztos, hogy keresni fogják az értékeinket.

március 10., 07:26

  • életem
Tényleg butít az AI, ha gyakran használod
Tényleg butít az AI, ha gyakran használod

Egy új kutatás szerint akár butíthat is az AI, ha nem megfelelően használják.

március 9., 06:30

  • Önidő
Senki sem láthatja a szerelmesek tengerpartját: csak vízi alagúton közelíthető meg
Senki sem láthatja a szerelmesek tengerpartját: csak vízi alagúton közelíthető meg

A szerelmesek tengerpartjához még csak hasonló sincs a világon.

március 9., 14:36

  • Testem
A falak mérgezhetnek mindannyiunkat: sokkoló az új felfedezés
A falak mérgezhetnek mindannyiunkat: sokkoló az új felfedezés

A hétköznapokban nem is gondolunk erre, pedig a falak is mérgezők lehetnek. Eláruljuk, miért.

március 10., 07:00

  • Offline
Taft hajlakk, Fa szappan, narancs – ezekre áhítoztunk hiába a szocializmusban
Taft hajlakk, Fa szappan, narancs – ezekre áhítoztunk hiába a szocializmusban

A közkeletű vicc szerint egy dologra számíthattunk mindig biztosan a Kádár-korszakban: az áruhiányra.

március 9., 14:00

  • Testem
Ezek az ételek megelőzhetik egy gyakori ráktípus kialakulását
Ezek az ételek megelőzhetik egy gyakori ráktípus kialakulását

Egyes ételek segíthetnek megelőzni ennek a ráktípusnak a kialakulását.

március 9., 07:26

  • Offline
Gorkij fasor, Felszab tér, Tanács körút: melyik mai közterületet hívtuk így korábban?
Gorkij fasor, Felszab tér, Tanács körút: melyik mai közterületet hívtuk így korábban?

Emlékszel még, hogy a korábbi elnevezések melyik mai forgalmas fővárosi helyhez kapcsolódnak? Kvízünkből kiderül.

március 10., 06:46

  • világom
Ezen változtass, ha reggel többször nyomod le a szundi gombot
Ezen változtass, ha reggel többször nyomod le a szundi gombot

A rendszeres és pihentető alvás elengedhetetlen a mentális és fizikai egészséghez.

március 10., 06:30

  • világom
Ezt az ókori csodát sosem találták meg
Ezt az ókori csodát sosem találták meg

A sivatag szívében terült el az ókori világ egyik legkáprázatosabb csodája, amelyet azonban soha senki sem látott igazolhatóan a saját szemével.

március 9., 13:36

  • lájfhekk
Ezért van, hogy a boltokban fóliába csomagolják az uborkát, a cukkinit pedig nem
Ezért van, hogy a boltokban fóliába csomagolják az uborkát, a cukkinit pedig nem

Sokan nem értik, miért csak az uborkára tesznek fóliát, pedig a válasz kézenfekvő lehet.

március 9., 08:20

  • Édes otthon
A mai konyha elődjét egy osztrák kommunista építész tervezte meg
A mai konyha elődjét egy osztrák kommunista építész tervezte meg

„Nő tervezte nőknek” – így reklámozták az építész konyháját.

március 9., 11:40

  • Önidő
Párkeresőnek szánták ezt az oldalt: te is mindennap bekapcsolod
Párkeresőnek szánták ezt az oldalt: te is mindennap bekapcsolod

A videós tartalmak ma már népszerűbbek, de az biztos, hogy ezeket nem párkeresésre használjuk.

március 9., 08:06

  • Offline
Ezeket a filmeket nézte Kádár János a zárt körű vetítéseken
Ezeket a filmeket nézte Kádár János a zárt körű vetítéseken

Csaknem 1000 filmet találtak Kádár archívumában.

március 9., 09:06

  • Testem
Ez a magyarok kedvenc húsainak 4 káros hatása
Ez a magyarok kedvenc húsainak 4 káros hatása

Ezeknek a húsoknak lehet helyük az étrendben, de napi fogyasztásuk káros is lehet. Így hat a testedre, ha mindennap fogyasztod.

március 9., 12:10

  • életem
72 órás korlátozásokat vezettek be Magyarországon
72 órás korlátozásokat vezettek be Magyarországon

A korlátozások több magyar vármegyét is érintenek a hétvége folyamán.

március 9., 07:45

  • életem
Szállásfoglaláskor semmizhetnek ki a csalók: erre a 4 dologra figyelj
Szállásfoglaláskor semmizhetnek ki a csalók: erre a 4 dologra figyelj

Egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megkárosítani a szállásfoglalókat.

március 9., 11:10

  • lájfhekk
Használtautó-vásárlás: ha erre figyelsz, nem verhetnek át
Használtautó-vásárlás: ha erre figyelsz, nem verhetnek át

Ha ezekre figyelsz, elkerülheted a használtautó-vásárlás buktatóit.

március 9., 12:40

  • életem
A „lusta” Z generáció idegrendszere más, erről pedig a szülők is tehetnek
A „lusta” Z generáció idegrendszere más, erről pedig a szülők is tehetnek

Annak gyökerei, ami miatt kritizáljuk a Z generációt, szüleik döntéseikben is keresendő.

március 9., 10:06

  • Offline
Fura a külseje, de veled is végezni tudna ez a madár
Fura a külseje, de veled is végezni tudna ez a madár

Ez a madár a világ egyik legveszélyesebb állata, egyetlen rúgása is életveszélyes lehet.

március 9., 08:36

Érdekességek