A minimál is lehet otthonos!

A minimál stílus nem a tömegekízlés leképeződése, így nem is találkozhatunk vele lépten-nyomon. Bár sokan alkalmaznak belőle elemeket, egy igazán, egyértelműen minimál stílusban berendezett szoba egyesekből akár még visszatetszést is kiválthat. Azok, akik szeretik ezt a stílust, viszont nagyon is rá tudnak kattanni. Hogy honnan lehet tudni, hogy önnek való-e a minimál? 

Rendmániások előnyben

Nos, ha szereti a kis emléktárgyait nézegetni, ha a polcokon dísztárgyak sokaságát tartja, ha nem zavarja az elöl hagyott újság, vagy a színek vad kavalkádja teszi boldoggá, akkor messze kerülje a minimált.

Ugyanakkor tévedés lenne azt hinni, hogy ez a stílus rideg. A minimál alapja a harmónia, ami azért nem is hangzik rosszul. Igaz, hogy ehhez nem bánik bőkezűen a színekkel, hiszen az alapoknál a fehér, a szürke árnyalatai, a fekete, és maximum egy, vagy két plusz szín jelenik meg. A minták itt kerülendőek, ha nagyon szeretnénk, akkor esetleg kiegészítőknél alkalmazhatóak.

shutterstock 263267561

A természetes anyagok modern megjelenése is fontos hatáskeltő eszköz. Az üveg, a fa, a tiszta szövet és a fém kissé steril jelleget kölcsönözhetnek a térnek, nem is beszélve a kötelező és szigorú rendről. Ezeket figyelembe véve a minimálban az otthonosság elérése nem is olyan egyszerű feladat – ám szerencsére nem is lehetetlen.

„Talán ennél a stílusnál a legszűkebb az erre a célra alkalmas eszközök tárháza, de a hagyományos megoldások alkalmazása itt sem kizárt. Használhat egy, vagy akár több barátságos színárnyalatot is, a lényeg, hogy a tér minden alkotóeleme harmóniában maradjon. Nyugodtan bekerülhetnek melegséget sugárzó textilek, például bútorkárpitok formájában, vagy egy-két szegényesebb motívumvilágú, de puhaság érzetét sugárzó szőnyeg formájában. Ha még mindig nyomasztaná a kicsit ridegre és színtelenre sikeredett lakásbelső, akkor megpróbálhat színes, vidám hangulatú képeket –akár óriás méretekben is- a falakra feltenni, anélkül, hogy veszélyeztetné a létrehozott minimál stílusegységet” – tanácsolja Sághy Zoltán lakberendező.

Fény

Ennek a stílusnak alapeleme a sok, nagyon sok természetes fény. Emellett természetesen a lámpákkal is ügyesen kell bánnia, hogy a hatást ne törje meg. A nagyi díszes, barokkos asztali ernyőséről már most nyugodtan lemondhat, és a modern, színes – mintás darabok sem az ön lakásának díszei lesznek.

shutterstock 262643918

A világítást ennél a stílusnál is inkább az egyéni fényigények határozzák meg. Kinek mi a fontos, mely területeken szeretne erőteljesebb fényt, hol csak egy kis hangulatteremtő háttérvilágítást. Mindenféle lámpatest típus szóba jöhet, de jellemzőek a sínes v. feszített szpotrendszerek, a süllyesztett szpotok, a háttérvilágításnak, lokális fénynek használt állólámpák, asztali lámpák, led csíkok.

Mindegyikből a letisztult, egyszerű vonalú darabokat érdemes keresni és, ha meg akar felelni a szigorúan vett minimál szabályrendszerének, akkor magas minőségű lámpákat alkalmazzon. Azért, jellemzően inkább dekorációként, egy-egy díszesebb lámpatest, -akár régi darab- is belefér.” - fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra