Többmilliós fizetést kínálnak vidéken – egy tanfolyam elég hozzá

GettyImages-1491781566
Olvasási idő kb. 2 perc

Egyes szakmák annyira keresettek vidéken, hogy akár 2-3 milliós fizetést is kínálnak értük. Ilyen például a mezőgazdasági drónpilóta, de nagy a kereslet villanyszerelők, karbantartók és fémes munkák szakmunkásai iránt is.

Az egyik legjövedelmezőbb szakmává válhat a mezőgazdasági drónpilóta a közeljövőben – derül ki a Hellovidék beszámolójából. A lap munkaerőpiac szakemberekkel beszélgetett arról, hogy milyen foglalkozások iránt van a legnagyobb kereslet vidéken. 

Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője szerint egyre kisebb a különbség a vidéki és a fővárosi munkaerőpiac között, ám természetesen akadnak olyan szakmák, amelyekre inkább Budapesten kívül nagyobb a kereslet. Sok helyen keresnek például villanyszerelőket, karbantartókat, fémes munkákkal foglalkozó szakmunkásokat. Ezekre ugyanis nemcsak az építőiparban, de a gyárak építésénél is szükség van.

Egyre nagyobb a kereslet drónpilóták iránt – magas fizetést kínálnak
Egyre nagyobb a kereslet drónpilóták iránt – magas fizetést kínálnakRichard Newstead / Getty Images Hungary

Az új technológiák remek fizetéseket hozhatnak vidéken

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság rendkívül komoly technológiai fejlődésen megy keresztül. Ennek hatására új lehetőségek, új hiányszakmák alakulnak ki. Ilyen például a machine learning fejlesztő, vagyis az AI-programozó, az adattechnológus, az adatelemző szakmérnök, a hálózatkutató, a napenergia technikus vagy az iparirobot-karbantartó. Egyre nő a kereslet a mezőgazdasági drónpilóták iránt is, akiket aránylag gyorsan ki lehet képezni, elég egy tanfolyamot elvégezni hozzá. Egy drónképzéssel foglalkozó vállalkozás számításai szerint egy szezonban akár 8-9 millió forintot is haza lehet ezzel a foglalkozással vinni.

A szakemberek arról is beszéltek, hogy mennyire kell félni a robotika és a mesterséges intelligencia térnyerésétől a mezőgazdaságban, mennyire tűnhetnek el munkalehetőségek emiatt. „A repetitív feladatok gyorsan kiváltásra kerülnek – ilyen például a szortírozás, a gyomtalanítás, permetezés, betakarítás” – mondta Nógrádi József. Hozzátette: „Akik folyamatosan képezik magukat vagy mernek az új technológiák iránt nyitni, komoly karriert futhatnak be.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek